Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
E15: Ohrozí-li proud z Německa českou síť, ČEPS přeruší vedení

E15: Ohrozí-li proud z Německa českou síť, ČEPS přeruší vedení

20.08.2010 8:16
Autor: ČTK

(ČTK) - Společnost ČEPS připravuje větší zabezpečení tuzemské přenosové soustavy proti nadměrnému objemu proudu přitékajícího z německých větrných elektráren. V případech, kdy objem dodávané energie překračuje únosnou mez, ČEPS bude moci odpojit české vedení od německého. Informuje o tom deník E15.

"V případě exportů z Německa do Rakouska o objemu řádově pět tisíc megawattů a více nebude možné v české přenosové soustavě dodržet základní bezpečnostní kritérium," uvedla mluvčí ČEPS Pavla Mandátová. Správce přenosové soustavy nyní proto uvažuje o instalaci takzvaných nadproudových ochran - tedy zařízení, které umožňuje i odpojení. Kromě toho chystá modernizaci a přepojení některých vedení do roku 2015.

Proti situacím na podzim 2008 a 2009, kdy toky elektřiny z Německa do Rakouska způsobily extrémní zatížení tuzemského vedení, se situace může ještě zhoršit. Němečtí a polští operátoři přenosových soustav se totiž letos dohodli, že na hranicích mezi oběma zeměmi instalují transformátory, které mohou usměrňovat tok elektřiny do Polska. Pokud se tedy před náhlým návalem uzavřou Poláci, o to více to pocítí česká síť, uvádí E15.

Očekávané náklady ČEPS na modernizaci vedení jsou podle listu zatím zhruba 80 milionů korun, ale je možné, že bude zapotřebí posílit vedení nad rámec nynějších plánů, takže náklady se už budou pohybovat ve stovkách milionů. Celková plánovaná modernizace sítě, která má také mimo jiné pomoci ke zvýšení její odolnosti, pak vyjde na miliardy ročně.

Další náklady spojené s přetokem německé elektřiny, která přes Česko putuje do Rakouska, souvisí s úpravou toků v české síti, přepínáním vedení, snižováním výkonu některých českých elektráren, připomíná E15.

Deník informuje, že společná studie Evropské komise a jednotlivých operátorů ze 13 zemí (EWIS) uvádí, že zatímco celkové přínosy z rozvoje větrné energetiky do roku 2015 dosáhnou 20 miliard eur, minimálně polovinu této sumy bude nutné investovat do národních sítí. "ČEPS zastává pozici, že náklady spojené s mezinárodním přenosem elektrické energie by měly být hrazeny těmi subjekty, které tento přenos vyvolávají. Jako nejlepší možné řešení vidí zavedení takzvaného jednotného tarifu za přeshraniční přenos, který je prosazován i jako oficiální návrh České republiky," uvedla Mandátová.

Hrozba přetížení českého vedení stoupá ve větrných dnech. Naposledy německé větrné parky ohrožovaly Českou republiku v listopadu 2009. Tuzemská přenosová soustava odolávala neplánovanému náporu až 1430 megawattů. Namísto sjednaného exportu 130 megawattů elektřiny do Německa přitékalo do české přenosové sítě až 1300 megawattů. Podobným problémům čelila česká síť kvůli německým větrníkům také na podzim 2008, uzavírá E15.


Váš názor
  • Už i tady se píšou bludy???
    20.08.2010 8:55

    "toky elektřiny z Německa do elektráren v Rakousku" :-D A co jako s tou elektřinou dělají v těch Rakouských elektrárnách???
    Inky
    • Re: Už i tady se píšou bludy???
      20.08.2010 13:12

      Spíš je tam chceš vidět. Žádné slovo o transportu do Rakouských elektráren v textu není, hovoří se o rozvodných sítích. Cenu zápornou si zatím neumím představit, jinak s ladimírem souhlas.
      lime
    • Re: Už i tady se píšou bludy???
      20.08.2010 10:20

      pokud v Německu zafouká vítr, cena elektřiny na trhu hodně klesne (klidně i na nulu nebo do záporu) a nastartujou se naplno rakouský a švýcarský přečerpávací elektrárny a ty začnou čerpat vodu... už je to jasnější? :-)
      ladimir
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m