Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vlivný demokrat Frank se vyslovil pro zrušení Fannie Mae a Freddie Mac

Vlivný demokrat Frank se vyslovil pro zrušení Fannie Mae a Freddie Mac

20.08.2010 14:43
Autor: ČTK

(ČTK) - Přední kongresman Demokratické strany Barney Frank se tento týden nečekaně vyslovil pro zrušení zestátněných hypotečních agentur Fannie Mae a Freddie Mac, které významně přispěly ke vzniku a prohloubení těžké finanční krize v USA z let 2008-09. Od vlivného spoluautora rozsáhlého zákona o reformě finanční regulace to je obrat o 180 stupňů, protože Frank dříve nad oběma agenturami držel podle pozorovatelů ochrannou ruku.

"Měly by být zrušeny," řekl Frank v rozhovoru pro televizi Fox Business na otázku, zda by se obě agentury měly stát součástí reformy trhu bydlení. Podle něj by poloveřejné a polosoukromé Fannie a Freddie měly být nahrazeny novým mechanismem, který by subvencoval vlastnické bydlení nikoli manipulacemi na trhu, nýbrž přes rozpočet.

Fannie Mae a Freddie Mac jsou v podstatě jedny z několika převodových pák vlády na podporu vlastnického bydlení. Jejich úkolem je snižovat a stabilizovat hypoteční úroky na trhu vykupováním úvěrů od jednotlivých hypotečních bank. Nyní vlastní téměř 31 milionů úvěrů na bydlení v hodnotě více než pěti bilionů dolarů a spolu s Federálním úřadem pro bydlení (FHA) mají 90 procent všech nových hypotečních úvěrů v USA.

Obě agentury v minulých letech s podporou Kongresu stále více investovaly do rizikových hypoték, které se později staly ohniskem finanční krize. Před pádem je zachránila vláda, která se v září 2008 rozhodla převzít nad nimi kontrolu. Předtím vláda tyto formálně soukromé agentury zaštiťovala a Kongres jim určoval meze činnosti.

"Už žádné soukromo-veřejné hybridy, " řekl Frank. "Pokud chceme subvencovat bydlení, měli bychom to dělat přímo přes rozpočet," dodal. Na otázku, zda by vláda měla i nadále poskytovat nějaké garance hypotečnímu trhu v zájmu šíření vlastnického bydlení Frank řekl, že takový systém by měli financovat hlavně lidé, kteří z něj mají prospěch.

Frank také kritizoval politiku podpory vlastnického bydlení za každou cenu, která se praktikovala od 90. let rozšiřováním dostupnosti hypoték na příjmově a sociálně stále nižší vrstvy. To v minulých letech dospělo díky finančním inovacím a rozsáhlým nákupům hypotečních agentur k tomu, že hypotéku mohli dostat i ti, kteří na její splácení nemohli nikdy mít.

"Ve společnosti jsou lidé, kteří z ekonomických a upřímně řečeno i sociálních příčin nemohou a neměly by být vlastníky domů. Myslím, že bychom měli zapomenout na předpoklad, že vlastnictví domu můžeme zařídit pro každého," řekl Frank.

Ekonomové upozorňují na to, že k hypoteční a finanční krizi v USA výrazně přispěli politici v čele právě s Frankem, kteří prostřednictvím hypotečních agentur prosazovali svůj politický program dostupného bydlení. Frank a další demokraté zabránili návrhům na reformu Fannie Mae a Freddie Mac a posílení jejich regulace už v roce 2005, a podle některých ekonomů tak dali agenturám volnou ruku k neomezeným nákupům rizikových hypoték.

Frank podle listu The Wall Street Journal blokoval snahy republikánů o reformu Fannie a Freddie v letech 2007 a 2008, tedy už za hypoteční a pak finanční krize. Podle svých vlastních slov se bál, aby "někteří ekonomičtí konzervativní fundamentalisté v Bushově administrativě" neprosadili jejich zrušení. Nyní už se Frank s těmito fundamentalisty ztotožňuje, což dnes list označil za "div nad divy a zázrak nad zázraky".

Fannie Mae a Freddie Mac dostaly od daňových poplatníků na svoji záchranu už téměř 150 miliard dolarů. Požadují však stále další miliardy a vláda prezidenta Baracka Obamy slíbila, že v příštích letech veškeré ztráty jejich ztráty pokryje.

Reformy Fannie a Freddie se nestaly součástí balíku reforem finanční regulace, s tím že na ně přijde řada později. Debata o reformě trhu bydlení v USA se rozběhla právě nyní a ve středu ministr financí Timothy Geithner pořádal konferenci představitelů tohoto sektoru, aby si vyslechl jejich návrhy.


Váš názor
  • Z deště pod okap
    20.08.2010 16:37

    Je to sice posun, ale stejně jedno vládní selhání, chce nahradit dalšim, fakt chytrý kluk...
    First Knight
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.