Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prezident Václav Klaus ve Sněmovně podpořil reformy, kritika mířila k Ústavnímu soudu

Prezident Václav Klaus ve Sněmovně podpořil reformy, kritika mířila k Ústavnímu soudu

07.09.2010 13:13
Autor: ČTK

Praha - Sněmovna by se měla podle prezidenta Václava Klause zabývat změnou postavení Ústavního soudu tak, aby se nemohl chovat jako nekontrolovatelná třetí parlamentní komora. Parlament by měl bránit své postavení suveréna a soudy by si neměly uzurpovat více moci, než jim přísluší. Klaus to dnes řekl ve sněmovně. Ústavnímu soudu vyčetl, že bezprecedentně zasáhl, když zrušil loňské chystané předčasné volby. Varoval také před "mechanickým přebíráním" legislativy Evropské unie.

"Pro demokracii je ničivé, bude-li pokračovat trend, který v posledních letech pozorujeme u nás i v celé Evropě, že si různá soudní tělesa pro sebe uzurpují větší díl moci, než jim přísluší. Nesmíme se smířit s tím, že Ústavní soud, místo toho, aby ústavu vykládal, do základního zákona naší země samovolně zasahuje a nad rámec svých pravomocí ústavní zákony mění," řekl Klaus.

Prezident se s Ústavním soudem loni ostře střetl nejen kvůli předčasným volbám, ale také v názoru na lisabonskou smlouvu. Dnes zopakoval, že soud podle něj bezprecedentně zasáhl do demokratických poměrů v zemi, když neumožnil konání předčasných voleb. "Nebylo to politicky neutrální," řekl. Pokud by se volby odehrály v původním termínu, měly by jiný výsledek, dodal. Legitimitu volebních výsledků řádných květnových voleb, ale prý nechce zpochybňovat.

"Je třeba dávat pozor i na to, že takzvané povinné přebírání norem Evropské unie v předcházejících letech v nemalém počtu případů krylo pokusy některých domácích politických sil vnášet do našeho právního prostředí prvky, které by při standardní parlamentní proceduře neměly šanci na úspěch," uvedl také Klaus v projevu. Nařízení EU, která necitlivě zasahují do výsostných pravomocí ČR a netýkají se společného evropského prostoru, by český parlament neměl mechanicky přebírat, míní.

Reformy, jejichž cílem je vyřešit deficit veřejných financí, mají díky jasnému rozložení politických sil nyní daleko větší šanci uspět než kdykoliv dříve, řekl dnes v Poslanecké sněmovně prezident Václav Klaus. V asi dvacetiminutovém projevu, se kterým se po sedmi letech obrátil k českým poslancům, se také vyslovil pro kultivovanější a vyzrálejší podobu ideového politického soupeření.

"Pokud si současná vládní koalice uchová elementární soudržnost, máme příležitost, která se již nemusí opakovat," řekl Klaus k chystaným reformám nynější středopravé koaliční vlády ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. "Jednoznačné rozvržení sil dává naději, že složité reformy, které před námi stojí a jejichž společným jmenovatelem je deficit našich veřejných financí, mají právě teď větší šanci na řešení než v minulých letech," zdůraznil.

Právě na poslancích přitom podle Klause do značné míry záleží, "zda se dostatečně hluboké a rychlé reformy podaří uskutečnit tak, aby Česká republika získala dobré základy pro dlouhodobou prosperitu a konkurenceschopnost, aby byla schopna odolávat globálním či evropským ekonomickým turbulencím".

Reformy by podle prezidenta měly také zajistit, aby český ekonomický, sociální a zdravotní systém "stimuloval aktivitu, efektivnost, odpovědnost a flexibilitu a aby umožnil využívat a rozmnožovat bohatství země ve prospěch jejích občanů".

Připomněl své poslední vystoupení z roku 2003, kdy uvedl, že "reforma veřejných financí, což je vlastně reforma vztahu státu a občana, zůstává zásadní věcí naší nejbližší budoucnosti". I po sedmi letech je ale podle Klause tato "tolik potřebná reforma vztahu občana a státu" zásadní věcí nejbližší budoucnosti.

"Nesmíme promarnit čas, který máme k dispozici, nesmíme upadnout do vleku politického cyklu a tak, jako se to dělo v minulosti, nezbytné reformy a zásadní rozhodnutí odkládat. Občané a voliči by nám to neodpustili," prohlásil v projevu před poslanci Klaus.

Věří, že jak nové složení sněmovny, tak změny ve vedení hlavních politických stran povedou ke kulturnější a pozitivnější tváři české politické scény. V úvodu vystoupení mu na okamžik nefungovaly mikrofony.

"Bylo by dobré, kdyby i v zásadních a jistě oprávněných politických střetech ubylo vulgarit, zkratovitých reakcí a nedůstojných schválností. I v tomto ohledu, nejenom tvorbou zákonů, je parlament normotvorným prostorem," řekl poslancům Klaus.

Po letošních parlamentních volbách byla podle prezidenta překreslena politická mapa a nastaly překvapivé změny. Mezi nimi Klaus vypočítal odchod KDU-ČSL ze sněmovny i fakt, že dvě v posledním dvacetiletí nejsilnější strany na levici a pravici výrazně oslabily na úkor stran nových, které naopak získaly velmi silný mandát.

Prezident připomněl, že poprvé po téměř dvou desetiletích mají strany vládní koalice výraznou parlamentní většinu. To podle něj může dovolit klidnější vládnutí a "zemi přinést tolik potřebnou stabilitu".

"První týdny a měsíce ukazují i to, že ubylo hrubostí a osobních útoků, což se snad ve sněmovně projeví i na klidnější a dělnější komunikaci. Přál bych to vám, ale i celé veřejnosti," uvedl Klaus.

Hlava státu je také přesvědčena o tom, že do sněmovny má se zákony přicházet v první řadě vláda. "Jednotliví poslanci či senátoři mají své právo legislativní poslanecké iniciativy využívat jen ve zcela krajních, výjimečných případech," podotkl Klaus.

Významný čin pro "naši svobodu a demokracii" by podle něj od poslanců naopak byl, kdyby některý z nich, kdo má "ambice a nezkrotnou touhu osobně prospět společnosti", přišel s metodou, jak pročistit, zjednodušit a zpřehlednit "náš zaplevelený právní řád, a kdyby pro to dokázal získat kolegy zákonodárce".

Poslancům a poslankyním řekl, že mají "velkou příležitost vrátit sněmovně v očích veřejnosti vážnost, která jí patří". Je to prý podmínka nutná, i když ne postačující, k tomu, aby veřejnost demokracii a svému státu důvěřovala více než dosud.


Váš názor
  •  
    07.09.2010 14:15

    Projev vlastní přímo jemu,vykládá co hodí se mu!Lisabonská smlouva???S ní otravoval ústavní soud a když tam nepochodil hned na Rychetského shodil,že parlament třetí vede!Pravý Klaus!!Jenž všechno svede vždycky na ty ostatní!!!Kolik uplynulo dní,kdy viděla celá zem jak se sprostým podrazem.kterým cti se navždy vzdal ,prezidentem naším stal???
    jim
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m