Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evraz: Vítkovická ocelárna zůstává uzavřena, doma je od října 65 % zaměstnanců. Dohoda s ArcelorMittal stále není

Evraz: Vítkovická ocelárna zůstává uzavřena, doma je od října 65 % zaměstnanců. Dohoda s ArcelorMittal stále není

01.10.2010 12:12
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno (14:37) Ocelárna Vítkovice Steel s 320 zaměstnanci, náležející do ocelárenské skupiny Evraz Group SA, zůstává stále uzavřena poté, co se společnosti Evraz a ArcelorMittal stále nedokáží shodnout na cenách výrobních vstupů pro ocelárnu, konkrétně surového železa z kunčické huti ArcelorMittal. „Jednání s ArcelorMittal pokračují, avšak ocelárna zůstává dočasně uzavřena,“ uvádí její mluvčí Krišica. Podle mluvčího od 1. října 2010 zůstává doma s 80 procenty platu 65 procent zaměstnanců ocelárny. Druhého září bylo dočasné prodloužení odstávky ocelárny prodlouženo o měsíc, nyní na počátku října však žádný další konkrétní časový horizont poskytnut nebyl a mluvčí odmítl o jakémkoli načasování opětovného uvedení ocelárny do provozu spekulovat. Firma ale neuvažuje o trvalém propuštění zaměstnanců. "Doma budou zaměstnanci, kteří se nepodílení na údržbě provozu. Jsou doma s náhradou 80 procent mzdy nebo čerpají dovolenou. Propouštění plánováno nyní není," uvedl mluvčí vítkovické ocelárny na dotaz Patria Online. Probíhají také jednání nad nabídkami dodavatelů na výstavbu elektrické obloukové pece a návštěvy kanadského provozu Evrazu, kde je toto zařízení instalováno. V celé Vítkovice Steel pracuje bezmála 1300 lidí a firma se chce zaměřit na válcování plechů a profilů.

Podle šéfa ArcelorMittal Augustina Kochuparampila je mezi oběma společnostmi od loňského května uzavřena šestiletá smlouva s nastavením přesných podmínek obchodování. Poslední návrh ze strany Evraz ale dle něj nepokrývá ani výrobní náklady ArcelorMittal a logicky tedy není možné na něj přistoupit. „Chtějí, abychom železo dodávali za cenu nižší, než jsou výrobní náklady. Loni jsme z důvodu krize obětovali marži za cenu udržení provozu. Dlouhodobě je to nepřípustné, bez marže fungovat nelze,“ uvedl Kochuparampil. Již dříve šéf AMO řekl, že výpadek dodávek do Vítkovic společnost nahrazuje dodávkami jiným zákaníkům, přičemž je úspěšná u více jak poloviny dodávek. "Zaměřili jsme se také více na jiné výrobky, například na zpevněné železo. U tekutého je totiž problém s dodávkami na větší vzdálenosti," doplnila již v srpnu mluvčí firmy Breiová.

V rozhovoru pro týdením Ekonom na konci září šéf ArcelorMittal uvedl, že jednou z vážných příčin, které brzdí dohodu mezi vedením obou firem, bylo ochabnutí poptávky v červenci a srpnu letošního roku. Kritizoval nicméně také způsob nynějšího jednání s Evraz s tím, že již v minulosti se generální ředitelé firem vždy sešli a na ceně dohodli. Nyní se podle svých slov o nespokojenosti Evraz s cenou dozvěděl z médií po květnové tiskové konferenci ocelárny. „Předložili jsme několik nabídek, o kterých se stále jedná. Máme logicky zájem na obnovení dodávek. Trvám na tom, že smlouva, kterou jsme loni uzavřeli, je výhodná pro nás i Evraz a pro celé Ostravsko,“ uvedl Kochuparampil.

Od roku 2008 klesl počet zaměstnanců samotné ArcelorMittal Ostrava (AMO) ze 7,5 tisíce na tisícovek šest. „Shrnu-li aktuální naladění trhu, nálada byla v září lepší, než v červenci a srpnu, kdy jsme prošli zhoršením proti druhému čtvrtletí, které nám umožnilo zlepšit využití kapacit na zhruba 70 procent. Do růstu prodejních cen se ale přelilo z části zdražení i našich vstupů,“ uvedl šéf AMO s tím, že celkově rok 2010 provázejí lepší ceny, ale přetrvávání dopadů krize. Za celý rok očekává, že AMO udrží zisk. Zisková byla firma i v prvním pololetí.

Augustin Kochuparampil nicméně zůstává optimistický ohledně pokračující stabilizace na trhu s ocelí a věří v „brzkou dohodu s Evraz v zájmu obou firem“. To by bylo také dobrou zprávou pro těžební NWR, jehož je AMO významným zákazníkem, konkrétně druhým největším. NWR podle slov provozního ředitele Fabiána společnosti nyní začíná jednat o ročních kontraktech na dodávky elektrárenského uhlí a s ohledem na makroekonomický vývoj očekává, že ceny uhlí v příštím roce porostou. Pro letošek hodlá NWR stále hodlá naplnit produkční cíle ve výši 11,5 mil. tun uhlí a 1 mil. tun koksu.

Podle úvodního odhadu Patrie při oznámení dočasného uzavření ocelárny ve Vítkovicích by v případě nedohody s Evraz mohla AMO ztratit pětinu až čtvrtinu z celkových tržeb, pokud skutečně dojde k trvalému uzavření ocelárny Evraz. Arcelor se na odběru produkce koksovatelného uhlí NWR podílí zhruba čtvrtinou. „To ohrožuje nejvíce 5 procent tržeb NWR za koksovatelné uhlí, když NWR dříve uvedla, že 80 procent cen a objemů je fixováno na japonský fiskální roku do konce března 2011,“ uvedl k odhadu v srpnu analytik Patria Finance Tomáš Sýkora a údaj dále upřesňuje s tím, že podle vyjádření NWR ArcelorMittal kupuje především koksovatelné uhlí vysoké kvality, u kterého ceny i objemy byly fixovány. Oněch 20% nefixovaného objemu se pak týká především uhlí střední kvality. „Dopad do tržeb NWR by proto v letošním roce měl být limitován,“ uvedl. V úvahu je třeba vzít vyjádření šéfa AMO o tom, že více než 50 % dodávek pro Evraz se daří společnosti kompenzovat dodávkami jiným zákazníkům.

(Zdroj: Bloomberg, Evraz, AP, Ekonom, mediafax, Deník)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university