Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
UBS a Credit Suisse čekají doma tvrdší požadavky, než navrhuje Basel III

UBS a Credit Suisse čekají doma tvrdší požadavky, než navrhuje Basel III

04.10.2010 10:31

Švýcarské banky UBS a Credit Suisse budou kvůli své velikosti muset splňovat až dvakrát přísnější požadavky, než jaké obsahuje nová bankovní regulace označovaná jako Basel III. Vyplývá to z dnešní zprávy švýcarské vládní komise, která argumentuje dopadem obřích domácích bank na celé švýcarské hospodářství. Celková aktiva bank na úrovni 2,6 bilionu švýcarských franků totiž více než čtyřikrát převyšuje velkost celé švýcarské ekonomiky. Vládní panel naopak nepočítá s nutností banky kvůli jejich velkosti rozdělovat nebo jakkoliv omezovat jejich fungování včetně divize proprietary trading.

Podle agentury Bloomberg navrhuje závěrečná zpráva vládního panelu, aby banky UBS a Credit Suisse měly od roku 2019 povinnost držet alespoň 10 % aktiv na krytí rizika podle standardů navrhovaných v rámci Basel III ve formě vlastních akci, zatímco ostatní banky Basel III zavazuje k 7 %.

Banka UBS se v roce 2008 kvůli globální finanční krizi dostala do takových problémů, že ji musela pomoci vláda. Jinak hrozila destabilizace švýcarské ekonomiky. Vláda má teď zřejmě obavy, aby se podobná situace neopakovala, pokud by finanční sektor potkala další krize. Na základě současné velikosti tyto dva bankovní ústavy budou také muset držet dalších devět procent kapitálu, například kontingentní konvertibilní dluhopisy, takzvané CoCo bondy. Předpokládá se, že pokud by poměr kapitálu proti poskytnutým úvěrům klesl pod požadovanou úroveň, CoCo bondy by bylo možné směnit za akcie. Celkový požadavek na kapitál UBS a Credit Suisse by se dle návrhu zvýšil až na 19 % aktiv, zatímco ostatní banky má Basel III zavazovat k 10,5% rezervám.

Banka UBS se v roce 2008 kvůli globální finanční krizi dostala do takových problémů, že ji musela pomoci vláda. Jinak hrozila destabilizace švýcarské ekonomiky. Vláda proto vytvořila speciální komisi, která má zajisti, aby se podobná situace neopakovala, pokud by finanční sektor potkala další krize. Návrhy vládního panelu musí ještě schválit vláda a švýcarský parlament.

(Zdroj: ČTK, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data