Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tak tímhle teď przníme naše děti ...

Tak tímhle teď przníme naše děti ...

13.10.2010 16:15

„Na počátku bylo slovo ...“ Jazykověda a výuka jazyka tak má potenciál jdoucí daleko za hranice obecně přijímaných limitů. Se slovy se dá hrát, poznávat jak tvoří naši realitu, jak každé má smysl jen proto, že existuje jeho protiklad (tudíž mají smysl jen na základě cyklické reference). Dokonce se můžeme odvážit zeptat, zda mimo nich samotných něco samo o sobě nezávisle existuje. A ani z ryze praktického hlediska nejde o plané uvažování, jak dokazují například finance, respektive jejich behaviorální větev (no pravda, stále spíše větvička). I ty ukazují na význam „pouhých“ slov. Viz například problém investičních rozhodování a tzv. rámování problémů, tedy toho, jak je naše rozhodování ovlivněno tím, do jakých konceptů a slov si problém převedeme.

Opakem oné hry se slovy je jejich absolutizace, kdy hra přechází v útlak. Zenoví mistři dobře věděli, proč o slovech (ne o ohni) říkali, že jsou dobrým sluhou, ale špatným pánem. Proč tento úvod? Maturitní otázky z ČJ prý jsou i následujícího typu:

Otázka první:
Žádáme cestující, aby se za jízdy přidržovali; (nápis v prostředcích městské hromadné dopravy). Která z následujících možností nejlépe vystihuje charakter výchozího textu?

A) důležité upozornění
B) naléhavá žádost
C) nezávazné doporučení
D) zdvořilá výzva

Pokud je student přemýšlivý a používá selský rozum (namísto toho aby měl nabiflovány poučky vytvořené jen proto, aby někde vznikl pocit vědeckosti), asi by odpověděl, že snad mimo první jsou v pořádku všechny možnosti. Bylo by to ale špatně - správná je prý jen jedna.

Otázka druhá:
Kam v Evropě na víkend?
Tipy na zajímavé eurovíkendy, co nevynechat a na co si naopak dát pozor?
Dny se sice už krátí, sluníčka i teploty ubývá, ale pokud máte toulavé boty a zbylo vám pár dnů dovolené, nevěšte hlavu! Paleta krátkých „odskoků“ do různých oblastí Evropy je široká jako nikdy předtím. Přestože ***** letos trhá rekordy, zůstávají ceny za dopravu neslýchaně nízké, a když k tomu přidáte výhodné mimosezonní nabídky hotelů a penzionů, můžete na začátku podzimu prožít pár báječných dní za málo peněz. (IN magazín Hospodářských novin 1. 10. 2008)

Která z následujících možností nejspíše patří na vynechané místo (*****) ve výchozím textu?
A) burza
B) dolar
C) elektřina
D) ropa

Odpověď je asi burza, protože ta roste proto, že roste poptávka v ekonomice, tudíž by měly růst i ceny dopravy. Nebo vlastně ne, bude to dolar – jeho posílení vůči koruně přece zdražuje ceny pohonných hmot. No ale to by tedy vlastně mohla být i ropa. Jenže když ta roste, roste obvykle i cena elektřiny, takže technicky jsou naprosto správně všechny čtyři – ono vágní „nejspíše“ jsou jen alibi tvůrce testu. Takže pokud má student „jen“ selský rozum a ještě přičichl k financím, má při snaze o maturitu z ČJ asi smůlu (nic se tedy za ta léta nezměnilo).

Více jsem již z testu nečetl, věřím, že jde o úlet, který v testech zůstal i po kvalitní práci a kontrole ministerských úředníků. Věřím, že když se stejně jako naprostá většina ostatních chceme plně účastnit mezinárodních závodů o maximalizaci produkce a konzumu, všichni chápeme, že vítězové budou jen ze znalostních ekonomik. Tam ve školách i v praxi kvete kreativita a neotřelé myšlení, studenti jsou zvyklí utvářet si názory a ty testovat praxí a v praxi. Ne názory slepě přijímat a v testech hrdě kroužkovat odpovědi na prázdné otázky - k čemu asi budou potom tíhnout takto „vychované“ děti? O možnosti použití jazyka a slov k v úvodu nastíněnému vhledu ani nemluvě. I když na počátku bylo slovo ...


Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Pan Soustružník
    14.10.2010 8:50

    Já jsem trochu jednodušší typ,věc bych řešil selsky a nedramatizoval.V kontextu.První příklad."Žádáme".Z toho logicky vyplývá,že jedná o náléhavou žádost.Druhý příklad.Jelikož jde v kontextu o dopravu a cestování,logicky je myšlena ropa.Tedy přesto,že ropa trhá rekordy....Možná v uvedených případech příliš sofistikovaně přemýšlíte.A co se týče Těch Zenových mistrů.Nevarovali před bláboly.Jen zdůraznily skutečnost,že slovo,dokonce i nevyslovené ve formě myšlenky, vytváří určitý typ energie,která je posléze zmotněna ve skutek,který autor výroku nemusel předpokládat.
    Velkamedvědice
    • Re: Pan Soustružník
      14.10.2010 12:00

      pointa je v tom, ze se test znalosti ceske gramatiky zvrhne na test logickeho mysleni. krom toho ktery dopravni prostredek dnes jezdi na ropu? na druhou stranu na burzu se jezdit uplne v pohode, pokud se nepouzije jako palivo, nybrz cilova stanice (napriklad burza drahokamu v tisnove).
      Azb
      • Azb
        14.10.2010 12:10

        Člověče ,tam jsem léta jezdil!!!!Dnes už mám vybudované přímo kontakty buď u českých velkoobchodů,nebo jednotlivců typu polák jantar,Ag,ukrajinec čaroit...
        Velkamedvědice
        • Re: Azb
          14.10.2010 12:21

          tak to je prima, ze mas pozitivni vzpominky a funkcni kontakty. me to bralo jako decko ty uchvatne tvary krystalu a kresby plosnych rezu kamenem.
          Azb
    • Re: Pan Soustružník
      14.10.2010 11:46

      Jakkoliv téměř vždy dávám za pravdu Velké medvědici, tak tentokrát pléduji pro p. Soustružníka, s nímž se vlastně ztotožňuji rovněž téměř vždy- pokud rozumím o čem píše. Je to výstižné. Jen tiše doufám, že takhle nevypadá celý test. Nejvýstižnější hodnocení obou ukázek napsal chessplayer. Všem děkuji za rozšíření obzoru. Jsem spíše nepovedený technický typ, ale pokud bych měl na mysli Zenové mistry rodu mužského, asi bych napsal zdůraznili,(nikoliv -ly)
      lime
      • Lime
        14.10.2010 12:06

        Jasně,že měkké i.Fakt pos obě nečtu a v klávesnici nemám cit jak v tužce,kde Tě to kopne.S panem Soustružníkem většinou taky souhlasím.V tomto případě rozumím,co chtěl přesně co chtěl říci a globálně souhlasím.Já ani neznám správné výsledky.Jen mi přijde logické,že když žádám,tak je to žádost...Tobě ne?V druhém případě,jestliže porovnávám neobvykle levnou dopravu k něčemu,logicky mně napadá palivo....
        Velkamedvědice
  •  
    14.10.2010 7:34

    Ve školství jsem dělal dlouho a vím,, že valná většina ušlechtilých myšlenek byla motivována ušlechtilými snahami spřátelených firem náměstků a ministrů. jen pro připomenutí (Internet do škol, vzdělávácí programy, protidrogové programy a j.) Sočásti těchto ušlechtilých penězovodů jsou i dnešní maturity, které budou nutit učit jak vyplňovat testy a unifikovat myšlení podle zadavatelů.
    Homo
  •  
    14.10.2010 7:07

    Přesně kvůli tomu jsem před mnoha lety odešel z VŠ. Zjistil jsem časem, bohužel ne z české školy, že klíčové je levně koupit a draze prodat. Ostatně proto si tu píšeme my. Obecně soudím, že příčinou bude obecná úroveň intelektu v populaci, kdy schopní a nadaní mají práce nad hlavu, resp. se věnují výnosným činnostem s vysokou přidanou hodnotou a těm zbylým zůstávají jen ambice nebo umístěnka. Proto jsou v politice a ve školách a proto tak vypadá. Proto hurá do politiky, to je jediné řešení. Anebo mít nejméně 5 dětí, aby se to vylepšilo časem samo. Co, sobci?
    dmk
  •  
    13.10.2010 16:27

    Vážený pane, to, že Ministerstvo školství je dlouhodobě reprezentováno bandou pitomců, je asi všeobecně známo. Vy jste to však vystihl v elegantní zkratce vpravdě poetické. jen je mi smutno z toho, že to není sranda, ale bohužel až příliš reálná realita.
    alex
    •  
      13.10.2010 17:29

      Dobrý den pane Soustružníku, tleskám. Přesně ty dva příklady jsme včera rozebírali s přítelkyní zhruba se stejnými závěry. Kromě toho, že správně může být víc možností, je absurdní to, že například ten druhý případ nemá moc společného s češtinou, ale je to spíše ne moc povedený test logického myšlení.
      chessplayer
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.