Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Anketa: Ztrácí ČR „fotovoltaickou daní“ kredit země s jasnými pravidly pro podnikání?

Anketa: Ztrácí ČR „fotovoltaickou daní“ kredit země s jasnými pravidly pro podnikání?

02.11.2010 17:25
Autor: Redakce, Patria.cz

Kabinet Petra Nečase řeší „fotovoltaický problém“. Volí cesty, kterými chce omezit nárůst cen elektřiny v příštím roce na přibližně 5,5 procenta pro domácnosti a o něco více pro podniky. K řešení tohoto problému se kabinet rozhodl pro tři opatření: zdanění emisních povolenek pro roky 2011 a 2012 darovací daní se sazbou 32 %, jak vyplývá z pozměňovacího návrhu zákona - tedy sazbou ještě vyšší proti původně oznámeným 25 %. Dále srážkovou daní se sazbou 26 % na fotovoltaické projekty uvedené do provozu v letech 2009 a 2010 s výkonem na 30 kW a konečně zdražením vynětí půdy pro účely fotovoltaických instalací. Napříč politickým spektrem tyto kroky, zdá se, nacházejí podporu. "Deklarovali jsme, že podpoříme jakékoli rozumné kroky, které povedou ke snížení toho dramatického nárůstu cen energie pro domácnosti i firmy. Návrh je nesystémový, ale vede k cíli," uvedl šéf sněmovního hospodářského výboru a stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban z ČSSD. Stejné pochopení ale kroky (logicky) nemají u vlastníků dotčených fotovoltaických projektů, fotovoltaické asociace a rezervovaný s odkazem na nedostatek informací je zatím samotný ČEZ, na který se očekávají nemalé dopady – konkrétně v rozsahu 10 mld. či až 15 na akcii v souvislosti zdanění povolenek let 2011 a 2012 a v rozsahu až 30 miliard korun v případě zpoplatnění povolenek v letech 2013 až 2020 (odhady Patria).

Akcie ČEZ kvůli zdanění (s podporou průtahů v dostavbě JETE) nalezly dno až na úrovních kolem 770 . Fotovoltaická asociace kritizuje špatná východiska pro odhady zdražení elektřiny (odhady ERÚ) a hovoří o přefouknuté bublině. „Vláda ukázala, že umí neočekávaně, nesystémově a nepředvídatelně zasahovat do právního rámce podnikání, v rozporu se všemi předchozími pravidly. ČR se profilovala jako země se stabilními a průběžně se zlepšujícími podmínkami pro podnikání a zahraniční investoři nás vnímali jako kvalitní a málo rizikové investorské prostředí. Nepředvídatelný a nelegitimní zásah tuto pověst narušil a obávám se, že důsledky budou vážné,“ nešetří ostrými slovy spolumajitel EPH, po Čezu energetické dvojky, Daniel Křetínský. "Z arbitráží kvůli této změně strach nemám, protože si to vyžádá ještě konkrétní legislativní změny, o kterých teprve budeme jednat," odpovídá premiér Nečas na dotaz, jak se vláda vypořádá s případnými arbitrážemi ze strany podniků, které o "povolenky zdarma" zažádaly. "Snažili jsme se prostřednictvím opatření dostat zdroje na patnáctiletou výnosnost," uvedl ministr průmyslu Kocourek. Stát právě tuto hranici návratnosti fotovoltaických projektů garantuje. „Pokud byla dosud podpora vyšší, stát má právo ji regulovat," říká Kocourek. Další konsekvence kroky budou mít v oblasti poskytnutých bankovních úvěrů do fotovoltaiky. „Solární“ daně změní přístup bank k financování sektoru a dopadnou zpětně na příjemce již poskytnutých úvěrů.

Je způsob řešení „fotovoltaického problému“ nebezpečným precedentem pro podnikatelské prostředí v ČR? Zahráváme si s kreditem u domácích i zahraničních investorů či s důvěrou finančních trhů? Nebo vláda postupuje správně, v rámci mantinelů a činí to, na co má právo, v zájmu „ochrany domácností a firem před zdražením energií“?

Jaký je Váš názor? Hlasujte v nové anketě ZDE!


Váš názor
  • Zlatá slova
    02.11.2010 18:54

    "Vláda ukázala, že umí neočekávaně, nesystémově a nepředvídatelně zasahovat do právního rámce podnikání" - no, bez pochyb má pravdu ten chlapec, a to bez ohledu na to, že z něj mluví "pozice", ovšem je třeba dodat, že tyto slova patří nejen do kontextu dnešních dní, ale především do okamžiku legislativního zakotvení podpory OZE (Zákon o podpoře energií s OZ), a dále již do okamžiku akceptování podmének EU (bez vyjednání odkladného období, ačkoli bylo jasné, že celoplošným budováním FVE po celé evropě, bude cena panelů klesat a také s ohledem ma potenciál ČR, tj. vzhledem k ploše i místnímu klimatu). Obdobné platí i pro novodobé odpustky, tj. CO2 povolenky, eko-spotřební daně z energií a daně z PHM... To je totiž to, do očí bijící, pokřivování trhu a neočekávané, nesystémové a nepředvídatelné zasahování do přirozeného běh věcí... sem by měla především směřovat kritická slova DK a stejně tak např. i pana Míla..
    First Knight
    • Re: Zlatá slova
      03.11.2010 8:41

      Souhlas, vše co popisuješ je nepřirozený zásah do přirozeného běhu věcí. Všechny daně, stejně jako existence policie, hasiců a dalších veřejných statků. Přirozený běh věcí je přece to, že silnější si vezme na slabším co potřebuje. Ovšem jediný problém je, že většina lidí v tomto přirozeném běhu věcí raději nechce žít a raději se shodla, že lepší je tento stav pokřivit, zavést pravidla, omezení, veřejné statky, daně, aby se lépe žilo. To, že některá pokřivení jsou tak velká, že by člověk brečel je pravda, ale suma sumárum náš děsivě pokřivený svět pořád podle mě pořád lepší než přirozený běh věcí.
      ..
      •  
        03.11.2010 9:08

        Stát bohužel zajišťuje velké množství statků v pochybné kvalitě, dost často i takové, které nikdo nechce (s vyjimkou zainteresovaného zadavatele) a za cenu, kterou je lepší nevědět.. Liberální prostředí, je apriori světem práva (odvozeným od práv vlastnických), pravidel a odpovědnosti za své jednání nikoli anarchie jak trochu naznačuješ. Stejně tak představa, že by nefungovali např. zachranné systémy, hasiči apod. je bohužel velmi rozšířený blud. Fungovali by a daleko efektivněji. Dokonce tak v mnoha zemích i fungují - hasičský sbor v ČR je zrovna názorná ukázka extrémně předraženého a přeplaceného systému. Proč tomu tak je? Zcela chybí konkurence, zcela chybí tlak pojišťoven atd.
        First Knight
        •  
          03.11.2010 9:46

          My se v zásadě shodujem. Pravidla jsou nezbytností, bez nich nebude nic fungobvat. Jenže svět se vyvíjí a pravidla vhodná před pár lety (či měsíci) jsou najednou nevhodná a vzhledem k nemožnosti retroaktivity, začneš vytvářet další komplikovanější dodatek pravidla. A jsi chycen v pasti ze které není úniku... Dřív se do vody lil všechen odpad a nikomu to nevadilo příroda si pomohla, lidí nebylo tak moc a neuměly vyrábět tak důmyslné chemikálie. Pravidla na lití odpadu neexistovala a nebyla potřeba, jenže ten zatracený vývoj po čase ukázal, že všechna voda je otrávená. Tak se musela zavést pravidla na vypouštění a taky daně na odstaranění škod, neb největší vypouštěči jedů mezitím poctivě zkrachovaly. Nedá se nic dělat pokud to má nějak běžet dál musí se nová pravidla přidávat během hry. BTW: Kde (ve které zemi či regionu) fungují hasiči na soukromé bázi a kdo je platí, když ne stát nebo samospráva?
          ..
    • Re: Zlatá slova
      02.11.2010 19:20

      co se musi nechat tak medialni manipulace funguje skvele ... platy jdou dolu, nezamestnanost stoupa a prumysl je rad ze vubec zije ... ale cez+vlada bude zdrazovat a jak jsou k nam milostivi ze to neni ani o +25% ani o +15% ale NEUVERITELNE nizkych +5,5% ... no nekupte to ... osobe tipuji ze "darker" bude pojem ktery opet ozije
      eple
      •  
        03.11.2010 7:03

        A to nam jeste politici potichoucku taji, ze vzhledem k vyvoji cen energii mela elektrina ZLEVNOVAT, pocitalo se s -5 az -7 % tento rok. Takze "planovane" zdrazeni o 5,5% je ve skutecnosti zdrazeni o 10-12%, coz znamena, ze vlada nesplnila svuj slib o 1 cifernem zdrazovani. Kradez za bileho dne a zlodej (provozovatele OZE) jeste krici - neco jako kdyz postrelite lupice a on vas jeste zaluje.
        mph1
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data