Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bernanke: Fed chce oživit růst ekonomiky, nikoli zvýšit inflaci

Bernanke: Fed chce oživit růst ekonomiky, nikoli zvýšit inflaci

08.11.2010 8:53
Autor: ČTK

Americká centrální banka (Fed) svým rozhodnutím nakoupit vládní dluhopisy za celkem 600 miliard dolarů usiluje pouze o podporu ekonomiky, nikoli o odstartování růstu inflace. Řekl to o víkendu šéf Fedu Ben Bernanke, který v posledních dnech hájí středeční kontroverzní rozhodnutí měnového výboru Fedu oživit slabou ekonomiku napumpováním nových peněz. Krok Fedu o víkendu ostře kritizoval německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

"Nemáme v úmyslu snažit se o vytvoření inflace, naším cílem je poskytnout dodatečný stimul, který dopomůže k oživení ekonomiky, a k tomu, abychom se vyhnuli možné další dezinflaci, která by, jak asi všichni souhlasíme, mohla být znepokojující," řekl Bernanke v sobotu na setkání centrálních bankéřů na ostrově u pobřeží Georgie. Připomněli si zde sté výročí tajné schůzky předních politiků a bankéřů, která vedla ke vzniku Federálního rezervního systému.
 
Fed se rozhodl podniknout druhé kolo takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky (QE2) pod tlakem letošního zpomalování hospodářského růstu. Ten se v posledních dvou čtvrtletích pohyboval kolem dvou procent, což je více než rok po ukončení recese nezvykle nízké tempo. Míra nezaměstnanosti po celý rok setrvává na vysoké úrovni těsně pod deseti procenty.

Bernanke chce utišit kritiku, která se po nestandardním kroku Fedu rozpoutala doma i ve světě. Kritici poukazují na to, že Fed svým krokem ekonomice nijak nepomůže a jen rozpoutá inflaci a vytvoří nové nebezpečné "bubliny" prudkého růstu cen aktiv jako komodit nebo akcií. Připomínají rovněž, že pokusy nastartovat ekonomiku zvýšenou inflací v 70. letech minulého století žalostně selhaly, protože vedly ke stagflaci charakterizované jak vysokou inflací, tak vysokou nezaměstnaností.

Ostře krok Fedu napadá zejména Německo. Ministr financí Wolfgang Schäuble řekl, že podpora ekonomiky tištěním peněz podkopává věrohodnost Spojených států a vytváří nejistotu. "Mám velké pochyby, zda má smysl pumpovat na trhy neomezené množství peněz. Americká ekonomika žádným nedostatkem likvidity netrpí. Žádný ekonomický argument pro to nevidím," řekl Schäuble pro nové číslo týdeníku Der Spiegel.

"Ztíží to usilovaní o rozumnou rovnováhu mezi průmyslovými a rozvojovými zeměmi a podkopává to věrohodnost americké finanční politiky," řekl ministr. V pátek Schäuble označil politiku pumpování peněz do ekonomiky za "bezradnou".

V pátek Bernanke před studenty v Jacksonville na Floridě hájil krok Fedu zdůrazňováním, že silná americká ekonomika je životně důležitá nejen pro Američany, ale i pro globální oživení a ekonomickou stabilitu ve světě. Dlouhý propad kurzu dolaru, který odrážel přípravu na měnové uvolnění, označil šéf Fedu za dočasný. Řekl, že americká měna po zesílení ekonomiky obnoví sílu. Dolar je světová rezervní měna a její kurz má dopad na celou světovou ekonomiku také proto, že se v něm obchoduje řada komodit.

V sobotu Bernanke prohlásil, že nákupy dluhopisů podpoří růst ekonomiky stejným způsobem jako snižování oficiálních krátkodobých úrokových sazeb, které jsou nyní na nulové úrovni. Krok Fedu má snížit dlouhodobé úroky, které přímo určují náklady na hypotéky nebo firemní úvěry.

Bernanke připomněl, že Fed na rozdíl od většiny jiných bank vyspělých zemí má výslovně dvojí mandát a kromě cenové stability je povinen usilovat i o co nejvyšší zaměstnanost. Uvedl, že Fed má proto povinnost poskytnout ekonomice jakoukoli možnou podporu.

Inflaci však Fed zanedbávat nechce. "Jsme oddáni svému cíli cenové stability. Odmítám názor že hodláme zvýšit inflaci nad normální úroveň," řekl Bernanke. Poukázal na to, že od finanční krize ekonomika zažila výraznou "dezinflaci", kdy míra inflace postupně klesala a nyní je pod všeobecně přijímanou úrovní.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m