Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Britské banky v čele s HSBC lobbují proti nastavení Basel III, „vyhrožují“ oslabením světového obchodu

Britské banky v čele s HSBC lobbují proti nastavení Basel III, „vyhrožují“ oslabením světového obchodu

08.11.2010 16:43

Některé z největších britských bank, jako je HSBC a Standard Chartered, požadují zmírnění kapitálových požadavků. Varují, že pokud budou nuceny splňovat podmínky stanovené zářijovým konsensem Basilejského výboru, který je označován jako Basel III, dojde k výraznému zbrždění světového obchodu.

Banka HSBC, která je jedním z největších hráčů na trhu finančních obchodů, minulý týden uvedla, že kvůli vysokým požadavkům Basel III není schopna do budoucna odhadnout úroveň svých kapitálových ukazatelů, přičemž nastavení pravidel v oblasti podpory mezinárodních obchodních transakcí (trade finance), jedné z klíčových činností banky, označila za nespravedlivé.

Finanční ředitel HSBC Douglas Flint řekl pro deník Finantial Times, že „by bylo předčasné spekulovat o dopadu Basel III“. Nicméně většina bank začíná podrobně hodnotit, jak se nová nařízení, která mimo jiné zahrnují vyšší zohlednění rizik a zúžení definice jádrového kapitálu, projeví na jejich finančních výkazech. Regulátoři podle Flinta stále čelí tlaku velkých bankovních domů, které požadují přehodnocení nově nastavených pravidel.

Šéf transakčního bankovnictví britské Standard Chartered Karen Fawcett minulý měsíc prohlásil: „Kapitálová nařízení, pokud zůstanou na své současné úrovni, mohou vyústit v 2% propad globálního obchodu a pokles světového HDP o půl procenta.“ Svůj nesouhlas s úrovní kapitálových požadavků vyjádřil i výkonný ředitel RBS Stephen Hester nebo výkonný ředitel Raiffeisen International Herbert Stepic, podle něhož může Basel III spolu s bankovními daněmi ohrozit růst ekonomik střední a východní Evropy. Pravidla Basel III, která mají být postupně zaváděna do roku 2019, by nutila banky držet až pětkrát větší objem kapitálu ke krytí obchodování na finančních trzích, než tomu bylo doposud.

Zcela opačný názor prezentuje britský bankovní regulátor – guvernér britské centrální banky Bank of England Mervyn King nedávno uvedl, že likviditní a kapitálová pravidla Basell III nejsou dostatečně přísná na to, aby pomohla předejít další podobné krizi. King pronesl kritiku na hlavu velkých bank, které podle něj v roce 2008 „čekaly na zázrak“ a neuměly správně vyhodnotit míru rizik, která podstupují. Přísnější minimální požadavky jsou podle Kinga nutné především u Barclays, HSBC a RBS, u nichž se předpokládá hypotéza „too big to fail“. Kritice se nevyhnuly ani americké banky, do nichž se opřela Sheila Bairová, předsedkyně Federálního úřadu pro pojištění vkladů (FDIC). „Pevně věřím, že pro klíčové finanční instituce budou zavedeny vyšší požadavky na kapitálovou přiměřenost,“ uvedla.

Nový soubor kapitálových požadavků Basel III, který schválili regulátoři 27 zemí, stanovuje, že poměr hmotného základního kapitálu (TCE, tj. celkový kapitál s odečtením prioritních akcií a nehmotných aktiv) na celkových aktivech pro největší banky by měl v roce 2019 dosáhnout 7 % z aktuálních 2 procent. Výbor nicméně uvedl, že o něco striktnější pravidla mohou být zavedena především u největších bank, jejichž bankrot by ohrozil stabilitu finančního systému. Švýcarská vláda již tento měsíc oznámila stanovení vyšších kapitálových požadavků pro dvě největší banky v zemi – UBS a Credit Suisse. Banky mají několik možností, jak se tvrdším pravidlům podřídit – mohou emitovat nové akcie, vyplácet menší část zisku v dividendách a především zpřísnit hodnocení kreditních rizik.

(Zdroj: CNBC, FT, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university