Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
BHP Billiton odkoupí vlastní akcie za 4,2 mld. USD, po nesouhlasu kanadské vlády stáhla nabídku na koupi Potash

BHP Billiton odkoupí vlastní akcie za 4,2 mld. USD, po nesouhlasu kanadské vlády stáhla nabídku na koupi Potash

15.11.2010 10:37

Největší těžař na světě BHP Billiton obnovil program na odkup vlastních akcií v objemu 13 mld. USD z roku 2007. Díky upuštění od nepřátelského převzetí největšího světového výrobce umělých hnojiv Potash Corp., nakoupí vlastní akcie za 4,2 mld. USD. Transakci za 40 miliard dolarů, která se mohla stát největší firemní akvizicí v letošním roce, zablokovala kanadská vláda. Poté, co kanadský ministr průmyslu Tony Clement sdělil, že s navrhovaným převzetím není spokojen, protože nebude pro Kanadu znamenat čistý přínos, výkonný ředitel BHP Marius Kloppers nabídku stáhl.

Kloppers obdržel na financování akvizice úvěry ve výši 45 miliard dolarů, odmítnutí nabídky je třetí prohrou Klopperse za poslední dva roky. BHP tak čelí celkovým transakčním nákladům 800 milionů dolarů, z čehož na Potash padlo zhruba 350 milionů. Nezdařil se předloňský plán obří transakce převzetí konkurenční skupiny Rio Tinto za 120 mld. USD, letos selhal plán společného podniku Rio Tinto v sektoru produkce železné rudy. BHP má v případu Potash 30 dní na odvolání a předložení pozměněného návrhu. Firma uvedla, že bude s ministerstvem průmyslu dál spolupracovat a přezkoumá další možnosti, podle pozorovatelů jsou však šance na úspěch minimální. Nabídku BHP již dříve rezolutně odmítla vláda provincie Saskatchewan, což federální vládu dostalo pod politický tlak.

„Společnost se domnívá, že ministr průmyslu by požadoval dodatečné záruky nad rámec nabídky BHP Billiton, které by byly v rozporu s obchodní strategií BHP a bránily by tvorbě hodnoty pro akcionáře,“ uvádí zpráva BHP. Jako součást transakce firma plánovala v Kanadě investovat další miliardu dolarů. „Vzhledem k překážkám včetně ceny i regulatorních námitek existuje jen velmi malá až nulová pravděpodobnost, že by k dohodě nakonec došlo,“ uvedl Louis Meyer, analytik Oscar Gruss & Sons Inc.

Australský těžař tak rozhodl, že přistoupí k obnovení programu na odkup vlastních akcií za dalších 13 miliard dolarů. To „pravděpodobně nesplňuje původní plány, BHP nemělo žádný plán B nebo zadní vrátka, jak se posunout dál,“ uvedl Tim Schroeders z Pengana Capital Ltd. Podle Morgan Stanley má BHP k dispozici pro odkup vlastních akcií až 25 miliard dolarů.

BHP Billiton podal nabídku na Potash letos v srpnu, vedení kanadské firmy však nabídku odmítlo jako nedostatečnou. BHP chtěl transakcí získat pod kontrolu obrovské zdroje potaše a vydělat na očekávaném růstu poptávky po hnojivech v Číně a Indii. Potaš čili uhličitan draselný je přední surovinou k výrobě umělých hnojiv a kanadská firma má v Saskatchewanu k dispozici více než polovinu jejích světových zásob. Potash Corp. se na světovém trhu s touto surovinou podílí 25 procenty.

Kanadské vlády, zejména nynější konzervativní kabinet Stephena Harpera, jsou známy ctěním volného trhu a k blokování koupí domácích firem přistupují jen velmi zřídka. Podle zákona o investicích z roku 1985 vlády v Kanadě prozkoumaly dosud 1637 návrhů zahraničních akvizic domácích firem a zablokovaly jen jeden, a to převzetí největšího výrobce satelitů a kosmické techniky Macdonald, Dettwiler and Associates.


(Zdroj: Bloomberg, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data