Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Polsko kvůli vývoji veřejných financí výrazně omezí odvody z mezd do penzijních fondů, většina půjde pod státní pojišťovnu

Polsko kvůli vývoji veřejných financí výrazně omezí odvody z mezd do penzijních fondů, většina půjde pod státní pojišťovnu

30.12.2010 16:38, aktualizováno: 30.12. 18:24
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Polský premiér Donald Tusk zveřejnil očekávané hlavní body rozhodnutí polské vlády ohledně změn v penzijním systému země, který tlačí na neudržitelný vývoj veřejných financí. Oznámil, že vláda výrazně omezí odvody ze mzdy do soukromých spořících plánů na penzi a jejich většinový díl přesměruje pod státní kontrolu, čímž bude dosaženo snížení vykazovaného rozpočtového schodku a veřejného dluhu. Stát se tak má od počátku dubna 2011. Polské akcie na zprávu při sváteční likviditě zareagovaly prohloubením ztráty na 0,4 procenta na úrovni tržního indexu WIG20. Výnos 10letých dluhopisů země vzrostl o 5 bazických bodů na 6,07 procenta.

Tusk uvedl, že namísto dosavadního odvodu ze mzdy zaměstnanců ve výši 7,3 procenta do soukromého penzijního plánu (tedy penzijních fondů) nově do nich bude odcházet pouze 2,3 procenta ze mzdy zaměstnance. 5 procent bude nově směrováno na osobní účty u ZUS, státem ovládané pojišťovny (tedy 31,5 % versus 68,5 %). Těchto 5 procent odvodů nově spravovaných ZUS bude od roku 2017 sníženo na 3,8 procenta (tedy 52 %). Kromě uvedených 7,3 % doposud dalších 12,2 procenta z platů zaměstnanců odchází do státního důchodového systému.

„Musíme upravit penzijní systém země tak, abychom vyloučili jeho zničující dopady na veřejné finance země. Zároveň však nechceme anulovat změny provedené v systému v roce 1999,“ uvedl polský premiér.

Polské rozhodnutí bylo dlouho očekáváno v obavách, zda se nevydá shodnou cestou, pro jakou se rozhodla vláda v Maďarsku. První kontury polského rozhodnutí ukazují na jeho dočasnost. Země charakterem rozhodnutí následuje Estonsko, které rovněž snížilo příspěvky do soukromých penzijních fondů (což de facto znamená snížení budoucích důchodů spořících zaměstnanců). "Oznámení se co do rozsahu neblíží škodám, které penzijním fondům způsobilo Maďarsko. To však neomlouvá, co polská vláda dělá, to znamená převádí méně peněz do penzijních fondů, aby mohla udržovat zvýšené výdaje a zároveň mít nižší rozpočtový deficit," řekl analytik Barclays Capital Koon Chow. To ale bude podle něj na úkor dlouhodobé životaschopnosti penzijního systému i zdraví veřejných financí.

Napětí v rozpočtech zemí střední a východní Evropy vyvolává v 90. letech zahájená transformace penzijních systémů na dvoupilířové po vzoru západních zemí. Souběžné odvody do soukromých penzijních plánů a průběžně vyplácené penze v pay-as-you-go pilíři ale posunují veřejné finance do neudržitelných schodků a Evropská unie nechce přistoupit na zohlednění těchto nákladů a jejich vyloučení pro účely plnění limitů EU (3% schodek rozpočtu k HDP a 60% poměr dluhu k HDP). Také Polsko se obává, že bez dnes oznámených opatření by dluh k HDP země překonal právní 55% hranici. 10 prosince Polsko přeci jen oznámilo dohodu s Evropskou komisí, podle které „budou vzaty v potaz“ platby do privátních penzijních fondů při hodnocení dluhové pozice a rozpočtového schodku.

Od roku 1999 Poláci do soukromých penzijních plánů odvedli celkem 211 miliard zlotých (stav ke konci listopadu 2010), což je ekvivalent třetiny veřejného dluhu země. Tyto prostředky spravuje celkem 14 penzijních fondů, podle regulátora je zhruba 36 procent prostředků investováno v akciích. Rozpočtový schodek země se od roku 2007 zečtyřnásobil na očekávaných 7,9 % HDP letos z 1,9 % HDP v roce 2007. Veřejný dluh vláda letos předpovídá na úrovni 53,2 procenta HDP. „Po vyloučení vládních dluhopisů držených penzijními fondy by činil zhruba 40 procent HDP,“ říká polský ministr financí Jacek Rostowski.

Maďarská vláda o změně penzijního systému v zemi rozhodla na konci listopadu letošního roku. Zaměstnancům dala čas do konce ledna roku 2011, aby se rozhodli převést svá aktiva pod státní kontrolu. Lidé, kteří v Maďarsku spoří do soukromých plánů od roku 1998, doposud do nich takto ze svých mezd odvedli s příspěvkem zaměstnavatelů bezmála 3 miliardy forintů a plány se týkají přibližně tří milionů lidí. Zaměstnavatel z jejich platů do systému posílá 24 procent a sám zaměstnanec pak dalších 10 procent. Aktiva penzijních fondů budou v Maďarsku automaticky převedena pod státní systém k 31. lednu roku 2011, pokud se majitelé penzijních plánů (tedy spořící lidé) nerozhodnou, že tak učinit nechtějí. Pak ale ztratí oněch zhruba 70 procent příspěvku na penzi, protože vláda navrhla, aby soukromé fondy oněch 24 procent placených zaměstnavatelem nedostávaly (zaměstnanci v soukromém fondu by tedy zůstalo jen oněch 10 procent, tedy cca 29,4 % celkového odvodu a 24 % placených zaměstnavatelem by mu de facto propadlo). Převedené prostředky pod státní kontrolu v Maďarsku budou použity na zacelení díky v průběžném penzijním pilíři, krytí rozpočtového schodku a snížení vládního dluhu (v aktivech penzijních fondů jsou nakoupené vlády dluhopisy, které po převedení budou ihned umořeny).



Čtěte více:

 

(Zdroj: Bloomberg, AP)


Váš názor
  • Zlodejina
    31.12.2010 11:45

    V tomto texte je jedna zasadna logicka chyba. Vysoky deficit verejnych financii krajin strednej Europy nesposobilo zavedenie reforiem dochodkoveho systemu, ale zastavenie inych reforiem a zlodejina (obrovske vykradanie statnych financii) pocas uplynulej dekady. Dokonca aj globalna kriza bola iba vyhovorkou pre vlady, aby mohli mat vysoke schodky. V skutocnosti protikrizove opatrenie bud vobec neexistovali, boli skorumpovane a nefunkcne alebo boli svojim rozsahom zanedbatelne. Vysledkom je, ze teraz politici hovoria, ze treba zredukovat reformy dochodkoveho systemu (rozumej ukradnut peniaze buducim dochodcom), aby sa udrzali verejne financie (a oni mohli dalej populisticky a korupcne vyhadzovat statne peniaze na nezmyselne a drahe zbytocnosti, prilepsovat sucasnym dochodcom a zivit prebujnelu statnu spravu). A my ich radi volime.
    fero22
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.