Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf Orca Ott byl zpovídán chorvatskou policií kvůli zpronevěře 2,1 mil. eur v projektu Suncani Hvar jako svědek

Šéf Orca Ott byl zpovídán chorvatskou policií kvůli zpronevěře 2,1 mil. eur v projektu Suncani Hvar jako svědek

05.01.2011 10:04, aktualizováno: 5.1. 18:47
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Podvodů a zpronevěry celkem 16 milionů kun, v přepočtu 2,1 milionů eur, se má týkat „zájem“ posledních dvou dní o šéfa developerské skupiny Orco Property Group (OPG) Jeana-Francois Otta ze strany chorvatských policistů. Ta podle televize vyšetřuje šest zaměstnanců Suncani Hvar za jejich jednání v letech 2005 až 2008 a Ott byl zpovídán v kauze v roli svědka. Informaci přinesla chorvatská státní televize s odkazem na zdroje z policejních kruhů. „Policejní tým ze Splitu, který si přál hovořit s panem Ottem, vyšetřuje ekonomickou kriminalitu. Pan Ott souhlasil, že odpoví na jejich otázky,“ uvedla později mluvčí policie Aleksandra Ljuba. Dotazy agentur směřované na chorvatskou vládu a chorvatský privatizační fond zůstaly nezodpovězeny. Akcie Orka včera v reakci na zprávu oslabovaly až na úroveň 175 Kč/akcie, když dopoledne obchdovaly u 182 Kč. Následně uzavřely na úrovni 177,75 Kč/akcie. Dnes titul znovu ztrácel, v celodenní bilanci to však nakonec bylo pouze 0,17 % na 177,45 Kč/akcie.

Mluvčí Orca Petra Zdeňková uvedla pro Bloomberg, že šéf Orca Ott byl v pozdních odpoledních hodinách policií uvolněn a večer odletěl ze země (do té doby mu byl znemožněn odlet ze země). „Nemáme žádné problémy se zodpovězením otázek policie, nemáme co skrývat, ale ohrazujeme se proti způsobu, jakým je celá věc vedena,“ uvedla mluvčí Orca s tím, že firma zváží další možné kroky včetně právním. „Vedení Orca považuje za absolutně neakceptovatelné, že pan Ott byl zadržován v Chorvatsku bez jakéhokoli oficiálního důvodu k takovému jednání,“ uvedlo vedení Orca ve večerním prohlášení. Zdůraznilo také, že Ott nikdy nefiguroval v jakékoli exekutivní funkci v Suncani Hvar.

Sám šéf OPG Ott po návratu do Prahy uvedl, že firma dokončuje právní dokumenty dle lokálního i mezinárodního práva, vztahující se k vyřešení sporu s chorvatskou vládou ohledně projektu Suncani Hvar a podněty k dalšímu právnímu postupu dodá během několika dní. „Mé zadržování v Záhřebu bylo šokující, nenormální chování a bylo osobním útokem s cílem zastrašit společnost Orco a dopadem na jeho reputaci. Budeme pokračovat v restrukturalizaci projektu Suncani Hvar, který má enormní hodnotu pro Chorvatsko, usilující o vstup do Evropské unie“ uvedl Ott v interview v Praze pro Bloomberg. "Domnívali se, že Orco ztichne a odejde, ale takto to nebude," řekl Ott.

V pondělí na valné hromadě akcionářů Suncani Hvar se Orco v čele s Ottem pokusilo vyřešit spor ohledně dluhů v projektu a jeho samotném pokračování (snaha o kapitalizaci úvěrů), avšak snaha o dohodu se stranou zastupující chorvatský stát selhala. „Plán Orca na záchranu zadluženého projektu má podporu vedoucích chorvatských bank, zejména banky Privredna Banka Zagreb, se kterými panuje shoda na restrukturalizaci úvěrů za 55 milionů eur,“ uvedl Ott na včerejším setkání s novináři. V projektu Suncani Hvar je Orco majoritním 55% akcionářem, státní privatizační fond vlastní 31 procent a zbytek je v rukou privátních investorů. „Chorvatský privatizační fond nadále nepovažujeme za partnera pro jednání,“ řekl Ott včera chorvatským novinářům.

Mluvčí Orca Petra Zdeňková pro Patria.cz včera uvedla, že policie přišla za šéfem Orca v pondělí bezprostředně po skončení valné hromady akcionářů Suncani Hvar v Záhřebu a byl požádán o poskytnutí odpovědí na její otázky ve smluveném termínu. K takové dohodě došlo na datum 18. ledna. Včera však za Ottem přišla chorvatská policie znovu a to uprostřed jednání se státním tajemníkem pro záležitosti evropské integrace Andrejem Plenkovicem. V hotelu byl následně pod dohledem jejích členů, byl mu znemožněn odlet ze země a odpoledne znovu odpovídal (celkem 7 hodin) na dotazy policie ze Splitu, která vyšetřuje ekonomickou kriminalitu. Během tohoto rozhovoru byl tázán na minoritní kontrakty v rámci Suncani Hvar. Následně byl šéf Orca v pozdních odpoledních hodinách uvolněn.

Vyšetřování ze strany policistů dnes potvrdil také šéf představenstva Suncani Hvar Dirk Bliek. Vyšetřovatelé podle něj rezort opakovaně navštívili v prosinci loňského roku a procházely účetní knihy. "Řekl jsem jim, že naše jednání je zcela transparentní a odpověděl na všechny jejich otázky. I pro nás byla akce policie značným překvapením," uvedl Bliek. Mluvčí chorvatské vlády Mladen Pavic v průběhu dneška připustil, že dění kolem Suncani Hvar bude mít dopad na důvěru investorů z EU. "Je mi velmi líto, že tento případ poškodí obraz investičního prostředí v Chorvatsku. Vzkaz vláda je jasný: usilujeme o přilákání zahraničních investic a antikorupční tažení je jednou z cest, jak zvýšit jistotu investorů," řekl Pavic.

"Jednání chorvatského privatizačního fondu v rámci projektu připomíná spíše jednání země zcela odlišné od té, která se chce stát součástí největšího obchodního bloku na světě. Doufal jsem, že půjdeme ruku v ruce s chorvatskou vládou. Byla to zřejmě pošetilá myšlenka. Tento případ ukazuje, že region Balkánu je stále světelné roky vzdálen od členských zemí Evropské unie a to včetně těch postkomunistických, jako je ČR, Maďarsko či Polsko," uvedl šéf Orca Ott.

Skupina Orco podepsala dohodu v rámci projektu Suncani Hvar s chorvatským privatizačním fondem před pěti lety. V rámci něj mají z 10 starých hotových objektů socialistické éry vzniknout moderní pětihvezdičkové komplexy. OPG do projektu vložilo investici 100 milionů eur, v rámci rezortu investovalo 355 milionů kun a přijalo na projekt úvěry v hodnotě 390 milionů kun. Jenže pak nastaly problémy, které se pozvolna stupňovaly. Suncani Hvar je prvním chorvatským PPP projektem, tedy projektem partnerství veřejného a soukromého sektoru. Orco se dostalo do sporu s chorvatským privatizačním fondem jako partnerem za stát v tomto projektu. Ten jej osočil, že v rámci cílů projektu selhal a neuchránil projekt před dluhy a smlouvu s Orcem vypověděl. „Nás odchod z projektu byl jedinou cestou, jak ochránit náš majetek,“ tvrdí fond. Orco uvedlo, že fond v otázce nedokončeného projektu naprosto nespolupracuje. „Budeme bojovat, abychom dostali zpět naše investice,“ uvedla již dříve mluvčí Orca Petra Zdeňková s tím, že za hlavní problém pokračování projektu označila nevyjasněnost vlastnických práv, když některé evidence podle ní nebyly aktualizovány od druhé světové války. Fond svou roli dle Orca neplnil například právě v otázce potřebných stavebních povolení pro jednotlivé části projektu.

(Zdroj: Orco, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů