Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mubarak neodstoupil, Egypt se připravuje na ještě rozsáhlejší protesty

Mubarak neodstoupil, Egypt se připravuje na ještě rozsáhlejší protesty

11.02.2011 8:16, aktualizováno: 11.2. 9:15
Autor: ČTK

Aktualizováno

Centrální káhirské náměstí Tahrír po bouřlivém očekávání demise prezidenta Husního Mubaraka prožilo noc poznamenanou trpkým zklamáním, ale i přípravami na nové protestní akce. Většina protestujících na náměstí zůstala, mnozí nocovali v provizorních stanech. "Očekáváme silnou reakci armády na Mubarakovu řeč," řekl novinářům mluvčí demonstrantů Muhammad Mustafa.

Prezident ve čtvrtek promluvil k národu v okamžiku, kdy statisíce demonstrantů v Káhiře a Alexandrii očekávaly zprávu o jeho rezignaci. Mubarak ale jejich očekávání nenaplnil, předal pouze své pravomoci viceprezidentovi Umaru Sulajmánovi a funkci hlavy státu si ponechal.

Podle egyptské ústavy tak Mubarak sice přenechal Sulajmánovi část svých pravomocí, ale právo na provedení ústavních změn, na rozpuštění parlamentu nebo vlády si ponechal. Ústava prezidentovi umožňuje provést takový krok v případě, že mu "dočasné překážky" v plném výkonu funkce brání.
 
Mubarak, který zemi vládne i s vydatnou podporou západního světa už 30 let, podobně jako před týdnem v televizním projevu slíbil, že se nezúčastní voleb hlavy státu plánovaných na září. "Zavazuji se dodržovat a chránit ústavu a hájit zájmy lidu, dokud moc nebude předána tomu, kdo bude zvolen v zářijových svobodných a transparentních volbách," dodal. Prezident rovněž slíbil, že zruší mnoho let trvající výjimečný stav, až k tomu budou "příznivé podmínky". Zároveň rezolutně prohlásil, že se nebude podřizovat tlakům ze zahraničí. Západní státy jej již několik dní vyzývají k urychlení demokratických změn.

Sulajmán po Mubarakově projevu také vystoupil v televizi a vyzval demonstranty, aby ustali v protivládních protestech a "šli domů". Slíbil učinit vše, co je v jeho silách, aby zajistil pokojné předávání moci. Zavázal se splnit požadavky lidu na demokratické reformy prostřednictvím dialogu, který podle něj již začal a který už má svou vytyčenou cestu. Viceprezident zároveň upozornil, že Egypťané nebudou zataženi do chaosu a zneužiti jako "prostředky k sabotáži". Mubarak Sulajmána povolal do funkce viceprezidenta teprve minulý měsíc, když vypukly protesty. Předtím měl Sulajmán vysoké postavení v obávaných tajných službách a patří k blízkým Mubarakovým souputníkům.

Po Mubarakově projevu část demonstrantů centrum města opustila a přesunula se k nedaleké televizní budově. Lidé se podle agentury AP vydali i směrem k několik kilometrů vzdálenému prezidentskému paláci, aby tam dali průchod svému rozhořčení. Mezi protestujícími vyvolal Mubarakův projev vztek a zklamání, mnozí měli v očích slzy vzteku. Očekávání rezignace bylo veliké, lidé prý už tipovali, kterou zemi si Mubarak pro svůj exil zvolí - favoritem bylo Německo nebo Spojené arabské emiráty.

Muhammad Baradej, jeden z hlavních vůdců egyptské opozice, v reakci na čtvrteční projev prezidenta Husního Mubaraka vyzval armádu, aby zemi spasila. "Egypt bude explodovat. Armáda musí okamžitě zemi zachránit," napsal Baradej v sociální síti Twitter. Armádní velení ale zatím na Mubarakův projev nereagovalo, podle komentátorů je postoj armády nejasný.

Americký prezident Barack Obama vydal po Mubarakově televizním vystoupení písemné prohlášení, v němž upozornil, že egyptská vláda má "důvěryhodnou, konkrétní a jednoznačnou" cestu k demokracii teprve před sebou. "Egyptskému lidu bylo řečeno, že země je v přechodném období, ale dosud není jasné, že by šlo o okamžitý, smysluplný a dostatečný přechod," řekl prezident. Obama zároveň vyzval egyptskou vládu, aby se zdržela veškerého násilí.

Podle hodnocení agentury AP Obama otevřeně zpochybnil Mubarakovu ochotu reformovat rozbouřenou zemi. Aniž by Mubaraka přímo jmenoval, kritizoval ho za to, že Egyptu nenabídl jasnou cestu k demokracii.

Rezolutně se k vývoji situace v Egyptě vyjádřila ministryně zahraničí EU Catherine Ashtonová. "Čas ke změnám v Egyptě nastal," řekla po Mubarakově televizním projevu. Dodala, že Mubarak dosud neotevřel cestu k rychlým a hlubokým reformám. Evropa bude podle Ashtonové věnovat velkou pozornost způsobu, jakým budou Egypťané reagovat na vývoj situace v příštích hodinách a dnech. Egyptské ministerstvo zahraničí údajně reagovalo na slova šéfky unijní diplomacie Catherine Ashtonové tím, že si nepřeje, aby se v nadcházejících týdnech vydala do Egypta.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university