Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
NABE: Růst americké ekonomiky bude slabý, obavu vzbuzuje deficit, vysoká nezaměstnanost a pomalé probouzení trhu nemovitostí

NABE: Růst americké ekonomiky bude slabý, obavu vzbuzuje deficit, vysoká nezaměstnanost a pomalé probouzení trhu nemovitostí

28.02.2011 15:22
Autor: Redakce, Patria.cz

Americká ekonomika až do příštího roku nadále poroste pouze mírným tempem a její růst by měl být založen na růstu spotřebitelských i firemních výdajů. Odlišný je pohled na trh práce a nemovitostí, kde ekonomové počítají s jen velmi mírným oživením u nemovitostí a nadále vysokou měrou nezaměstnanosti. Nejnovější prognózu představila Národní asociace podnikových ekonomů (NABE).

Spoléhání NABE na růst spotřebitelských výdajů zatím nenapovídají lednová čísla z americké ekonomiky, publikovaná dnes. Zatímco osobní příjmy v lednu vzrostly o procento místo očekávaných 0,4 procenta (což by bylo stejné tempo s prosincem), osobní výdaje na tento růst reagovaly růstem pouze o 0,2 procenta proti očekávanému růstu o 0,4 procenta. Navíc směrem dolů na 0,5% tempo místo 0,7% byl revidován údaj za prosinec. Do příjmové strany se odráží snížení daně sociálního zabezpečení o dva procentní body. Celkové výdaje v lednu dosáhly 10,59 bilionu dolarů v ročním přepočtu. Proti minimu z nedávné hospodářské recese z prosince 2008 se tak zvýšily o 7,4 procenta.

Nová prognóza NABE je mnohem optimističtější ve výhledu americké ekonomiky než předchozí listopadová. Očekávání letošního růstu HDP se zvýšilo na 3,3 procenta z listopadových 2,6 procenta. Loni ekonomika USA vzrostla o 2,9 procenta. „K růstu mají přispět výdaje spotřebitelů, kteří jsou znovu připraveni utrácet, silný růst v Asii a výdaje firem za nové vybavení a software,“ uvedla NABE v kontrastu k lednovým číslům od domácností. V roce 2012 má pak ekonomika USA stoupnout o 3,4 procenta. Téměř 40 procent dotazovaných v průzkumu se domnívá, že ekonomika bude pokračovat v mírném růstu, třetina je ještě více optimistická. Pouze 11 procent očekává růst podprůměrný s těžkými majetkovými ztrátami a vysokým zadlužením, které potlačí výdaje a poskytování úvěrů.

Největší obavou pro ekonomy zůstává vývoj deficitu federálního rozpočtu USA. NABE zvýšila výhled federální deficitu v roce 2011 na 1,4 bilionu USD, když prognóza z listopadu 2010 počítala s číslem 1,1 bilionu USD. „Dluh Spojených států je jednoznačně největším problémem země do budoucna, nad vysokou nezaměstnaností i obavami z inflace či deflace,“ uvedla NABE. Přesto vedle rozpočtu za další vážné problémy americké ekonomiky označují právě přílišnou nezaměstnanosti a také ceny komodit, jak uvedl prezident NABE Richard Wobbekind. Nezaměstnanost má zůstat nadále vysoká. V prvním čtvrtletí se má pohybovat kolem 9,3 procenta a do konce roku se mírně snížit na devět procent. Koncem roku 2012 by měla klesnout na 8,2 procenta. Výhled pro rozpočtový schodek NABE zůstává stále pod odhadem samotné administrativy prezidenta Obamy, která pro letošek očekává rekordních 1,65 bilionu dolaru či 10,9 procenta HDP.

Bílý dům navrhuje redukci rozpočtového schodku o 1,1 bilionu dolarů během 10 let, republikání tvrdí, že krok není dostatečný a požadují omezení výdajů o 61 miliard dolarů do září 2011. Podle odhadu Goldman Sachs by takový požadavek mohl americkou ekonomiku uvrhnout do opětovné recese. Pokud nedojde k dohodě mezi republikány a prezidentovými demokraty, očekáván je vážný dopad na americké vládní dluhopisy a pro vládu jako takovou.


(Zdroj: Bloomberg, čtk, CNBC, AP)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.