Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trichet (ECB) naznačil možný růst sazeb a euro skokově posílilo až na 1,397 USD/EUR

Trichet (ECB) naznačil možný růst sazeb a euro skokově posílilo až na 1,397 USD/EUR

03.03.2011 15:11, aktualizováno: 3.3. 17:34
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet dnes prokázal sílu svých slov, když jeho varování před rostoucím rizikem inflace poslalo euro na nejsilnější úrovně od loňského listopadu. Podle Tricheta se riziko inflace v zemích eurozóny v poslední době zvýšilo a pokud bude pokračovat dosavadní růst cen komodit, výsledkem by mohl být pomalejší růst ekonomiky. Šéf ECB proto označil zvýšení úrokových sazeb na příští schůzce za "možné".

„Na místě je vysoká míra opatrnosti kvůli omezení rizik na horní straně výhledu pro cenovou stabilitu,“ uvedl dnes Jean-Claude Trichet na tiskové konferenci po rozhodnutí ECB (podle očekávání) ponechat základní úrokové sazby beze změn na historickém minimu jednoho procenta, kde jsou již od května 2009. Společná měna zemí eurozóny okamžitě po úvodním prohlášení vyskočila z 1,385 USD/EUR o více než cent až na 1,397, kde byla naposledy 9. listopadu 2010. Česká koruna po v reakci odmazala většinu dnešních zisků a posílení až na 24,17 zkorigovala zpět k hladině 24,30 CZK/EUR.

Vývoj kurzu eura k dolaru (online)



Slova důrazná ostražitost ECB používala během posledního cyklu zpřísňování měnové politiky v letech 2005 až 2007. K tomuto hodnocení ECB většinou sáhla asi měsíc předtím, než zvýšila úrokové sazby, ačkoli toto pravidlo párkrát porušila. Na přímou otázku týkající se možnosti zvýšení sazeb ECB pro boj s inflací na příštím jednání Trichet odpověděl, že růst sazeb na dubnovém jednání bankovní rady je možný, ale není jistý. Pokud se tak stane, zvýšení podle něj nebude výrazné. Na jiném místě dnešní tiskové konference prezident ECB uvedl, že měnová politika zůstává akomodativní, refinanční operace pokračují.

Evropská centrální banka dnes také představila novou kvartální makroekonomickou prognózu. Pro vývoj letošního hrubého domácího produktu eurozóny se rozmezí odhadovaného růstu zúžilo na 1,3-2,1 % z prosincových 0,7-2,1 %) a pro rok 2012 na 0,8-2,8 % z 0,6-2,8 %. Inflaci ECB očekává letos v rozmezí 2,0-2,6 % a příští rok v rozmezí 1,0-2,4 %.. Jean-Claude Trichet však dodal, že vyšší inflace nevyvolá druhotné efekty.

Zatímco šéf ECB Trichet v dnešním vystoupení otevřeně označil dopad cen ropy a další rizika za tlačící na růst inflace, jeho americký protějšek Ben Bernanke za Fed v pondělí uvedl, růst cen ropy a komodit zřejmě nevyvolá permanentní růst inflace, nicméně zvýši ji dočasně. Na nízkých úrovních podle něj zůstanou výpůjční náklady pro americké dluhopisy. Fed podle Bernankeho sleduje další známky udržitelného ekonomického oživení, to ale podle něj nebude opravdu pevné, dokud nedojde k soustavné a udržitelné tvorbě pracovních míst.

Přílišná zaměřenost Fedu na stabilní trh práce, jehož zotavení potrvá velmi dlouho, místo sledování cen a inflace je terčem kritiky části ekonomů. Ke kritikům především jakýchkoli úvah o dalším kole kvantitativního uvolňování či rozvolnění mantinelů stávajícího QE2 patří například profesor ekonomie na Harvardu Martin Feldstein (Cenové tlaky na trzích zatím patrné nejsou, ale příští rok budeme zřejmě pozorovat jejich zvyšování) či zástupci dluhopisového fondu Pimco El-Erian a Gross, varující před chybějící strategií exitu a poptávky po americkém dluhu stojící čistě na odkupech Fedu při absentující soukromé poptávce za současné úrovně výnosů. Do tábora kritiků nekonečně pokračující uvolněné politiky Fed patří také Warren Buffett.

Prezident ECB se však nevyhnul ani dalším tématům mimo dění v eurozóně. Evropská komise by podle Tricheta mohla zvážit žalobu na Maďarsko, pokud Budapešť nezačne respektovat nezávislost tamní centrální banky. Maďarská vláda totiž změnila zákon tak, aby mohla mluvit do rozhodování tamní centrální banky, což je podle Tricheta nepřijatelné. Šéf ECB však přiznal, že řešení není na evropské centrální bance.
 
ECB maďarskou vládu pravého středu už dříve varovala, aby nezávislost centrální banky respektovala. Vládní strana Fidesz premiéra Viktora Orbána už dříve vyzvala centrální banku ke snížení úrokových sazeb. Později změnila zákon tak, aby měla kontrolu nad volbou většiny členů bankovní rady. Právě ta o sazbách rozhoduje.

"My jsme byli s krokem, který učinila maďarská vláda, velmi nespokojeni. Musíme ten případ prostudovat, abychom přesně viděli, jaký další právní krok bude optimální. Já nevylučuji vůbec nic, ani samozřejmě to, že by ve věci mohla zasáhnout (Evropská) komise a (Maďarsko) zažalovat," poznamenal Trichet podle ČTK na dnešní tiskové konferenci.
 
(Zdroj: Bloomberg, AP, CNBC, ČTK)


Váš názor
  •  
    03.03.2011 15:21

    No ještě chvilku bude koruna posilovat a můžeme to tady hezky zabalit. Budeme nejdražší na světě a nevyvezeme už ani tužku.
    tk69
Aktuální komentáře
23.04.2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů