Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Španělsko slíbilo další reformy veřejných financí, bojí se dluhové krize

Španělsko slíbilo další reformy veřejných financí, bojí se dluhové krize

25.03.2011 18:04
Autor: ČTK

Španělsko přijme nové kroky k posílení veřejných financí, aby se nestalo další zemí eurozóny, která spadne do spirály dluhové krize. Prohlásil to na tiskové konference po dvoudenním summitu Evropské unie v Bruselu španělský premiér José Luis Zapatero. Dodal, že se nebojí nákazy z Portugalska, které se ponořilo do vládní krize, prudce mu rostou úrokové výnosy státních dluhopisů a s největší pravděpodobností bude muset požádat EU o finanční pomoc.

Zapatero chce zasáhnout proti rostoucím daňovým únikům a přijmout nové pravidlo, které omezí růst vládních výdajů. "Španělsko přijme nová opatření, která posílí jeho odpověď na ekonomickou krizi a podpoří základy naší ekonomiky," řekl Zapatero.

Španělsko už loni v souvislosti s vypuknutím dluhové krize v okrajových zemích eura snížilo státní výdaje a vláda prosadila reformu důchodového systému a trhu práce. Od konce loňského roku španělské náklady na úvěry klesají, na finančních trzích však přetrvává opatrnost, zda země setřásla hrozbu dluhové krize, která loni zachvátila Řecko a Irsko a nyní ohrožuje sousední Portugalsko.

Vláda hodlá podle Zapatera přijmout pobídky pro ty, kteří pracují načerno, aby své výdělky přihlásili a zdanili. Ekonomové odhadují, že stínová ekonomika se podílí na hrubém domácím produktu země zhruba jednou pětinou, což představuje asi 200 miliard eur (4,9 bilionu Kč). Stínová ekonomika má přitom tendenci růst v době, kdy je celá ekonomika v útlumu a oficiální nezaměstnanost dosahuje rekordních výšin nad 20 procenty.

Zapatero chce zákon o rozpočtu doplnit pravidlem, které by omezovalo státní výdaje v závislosti na střednědobém ekonomickém růstu. Platilo by zatím pro ústřední vládu, Madrid však bude usilovat o dohodu na tom, aby se jí řídily i autonomní oblasti, které se na celkových státních výdajích podílejí asi polovinou.

Zapatero vyjádřil naději, že reforma systému kolektivního vyjednávání bude dojednána do konce dubna. Dohoda mezi vládou, odbory a zaměstnavateli, která by odstranila neefektivní systém stanovování mezd pro celé sektory, měla být přijata už v polovině tohoto měsíce, diskuse však trvají déle, než se čekalo. Nepružné kolektivní vyjednávání se spolu s indexací mezd na inflaci považuje za jednu z hlavních příčin nízké konkurenceschopnosti španělské ekonomiky a její nynější neschopnosti dostat se ze stagnace.

Finanční trhy zatím španělským reformám věří a doufají, že povedou k opětnému nastartování ekonomického růstu, který je klíčem ke zlepšení situace veřejných financí. Riziková prémie španělských desetiletých dluhopisů vůči srovnatelným německým klesla dnes na 1,88 procentního bodu, nejníže za sedm týdnů, a výnos se pohybuje kolem pěti procent.

Naproti tomu výnos stejných portugalských dluhopisů dnes vzrostl poprvé od zavedení eura nad hranici osm procent. Je tak už výrazně nad klíčovou úrovní sedmi procent, nad níž požádaly loni o pomoc Řecko a Irsko.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data