Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Brusel chce stanovit minimální uhlíkové a palivové daně

Brusel chce stanovit minimální uhlíkové a palivové daně

07.04.2011 9:31
Autor: ČTK

Brusel obnovuje úsilí po zavedení celounijních uhlíkových a palivových daní. Píše o tom dnes týdeník European Voice. Evropská komise podle něj navrhne stanovení minimální výše daně na CO2. Návrhy by měl představit příští týden eurokomisař pro daňové otázky Algirdas Šemeta.

Změny v pravidlech pro zdanění energií by měly pomoci EU dosáhnout cílů v boji proti změnám klimatu a vypouštění škodlivých látek do ovzduší.

Týdeník vychází z pracovní verze návrhu, která se ještě může měnit. Počítá nicméně zatím s tím, že by členské země EU měly od roku 2013 mít povinnost stanovit minimální výše daní z CO2 na 20 euro za tunu u paliv pro dopravu a topení. Minimální výše by byly vypočítávány nikoli na základě množství paliv, jako je tomu nyní, nýbrž na základě energetické náročnosti. To by ale, píše list, znamenalo vyšší daně na uhlí a naftu, které jsou na základě současných pravidel zvýhodněny.

Uhlíkové daně by se ale nevztahovaly na elektrárny a další firmy, které se účastní evropského systému obchodování s emisními povolenkami (ETS). Tam nyní cena tuny CO2 osciluje kolem 17 eur.

Týdeník upozorňuje, že k případnému schválení by bylo zapotřebí jednomyslnosti. Česká republika patří podobně jako třeba Británie k zemím, které jsou velmi citlivé na jakékoli pokusy o zasahování do daňových záležitostí. Dá se tak zřejmě čekat, že jednání o takovýchto návrzích by provázely zdlouhavé debaty.

European Voice citoval komisní experty, podle nichž by to nicméně zásadní dopady nemělo. Řady zemí totiž tyto daně má už nyní vyšší, než kolik by byl navrhovaný limit.


Váš názor
  • Algirdas Šemeta
    07.04.2011 13:00

    Algirdas Šemeta, kdo z nás to jméno zná? kdo z nás ví kdo to vůbec je??? ..a přesto může mít tento člověk naprosto zásadní vliv na naše "životy" a ekonomiku... daleko větší než námi (vámi) volení politici na které, při troše dobré vůle, aspoň trochu vidíme (Kalousek, Bárta, Klaus, Nečas...) a tedy jsme schopni naši volbu zopakovat nebo volit jinak popř. nevolit... Tím chci říct, ten "demokratický deficit" institucí EU je tak do očí bijící, že ho snad nemůže přehlédnout ani malé děcko...
    First Knight
    • Re: Algirdas Šemeta
      07.04.2011 14:00

      Algirdas Šemeta navrhuje, všechny země (pře demokraticky zvolený parlament / vládu) musí jednomyslně schválit, aby to platilo. Kde je v tomto případě problém s demokratickým deficitem?
      ..
      •  
        07.04.2011 14:22

        V tom, že 70% a vyhledově více legislativy se tvoří někde, kam "nedohlédneš", národní parlamenty to pak jen přepapouškují do národní podoby (to platí v případě direktiv apod.). Dále, Lisabonská smlouva významně přeskupila oblasti a sektory ve prospěch sdílené kompetence a ve prospěch rozhodování kvalifikovanou většinou. Nejzásadnější demokratický deficit je ale v tom, že tady neexistuje žádný evropský národ, se stejnými historickými kořeny, kulturou (a jejich výkladem) jazykem apod. a přesto má tento přirozeně heterogenní kontinent svou vládu, parlament a soud, který se stávají nejvýznamnějšími tvůrci pramenů práva a legislativy. Unifikované pro všechny. A ty, já či kdokoli jiný nemá šanci s tím něco udělat. Prostě je to pro tebe závazný a basta. Eliminuje se konkurence (i vlád a daňových systémů). V EP proběhne kauza o lobbingu nebo se odhlasovala nová daň a co můžeš udělat? Maximálně si objednat další europivo z nerezového tanku s příslušným certifikátem "kvality"...;o)))
        First Knight
        •  
          07.04.2011 14:43

          Já (stejně jako 99% pražanů) nedohlédnu ani na pražskou radnici, natož na český nebo evropský parlament. No a procento legislativních zmetků je podle mě značně vyšší v českém než v Evropském parlamentu. Jihotyrolák se sicilánem taky nemají nic společného kromě vlády v Římě. Stručně. Nevidím důvod pohoršovat se nad demokratickým deficitem v EU, když stejný ne-li větší máme na vlastním dvorku.
          ..
          •  
            11.04.2011 10:17

            jestli nejsi spokojenej s tím, jak se v praze věci mají, můžeš se podle toho zařídit ve volbách, můžeš dokonce sám kandidovat. šance, že něco změníš je malá, ale je. jestli ti vadí návrh algirdase šemety, můžeš leda tak usilovat (v místních volbách) o vystoupení z EU. ten člověk je tak daleko (strukturálně), že na něj evropskej volič nemá sebemenší šanci dosáhnout.
            toncek
    • Re: Algirdas Šemeta
      07.04.2011 13:03

      Ale je nikdo nevolí.Ty komise jsou tvořeny nevolenými úředníky.Oni vznikají jen tak.Nějaká lobby je prostě dosadí a oni si dosadí své pomocníky-úředníky s pravomocemi.Tady je možná pouze násilná změna.Nebo se vláda našeho státu bude muset chovat jako ve švýcarsku.
      ?
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university