Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MMF zřejmě poskytne až 35 mld. USD zemím na Blízkém východě a v severní Africe, zmítaným násilím

MMF zřejmě poskytne až 35 mld. USD zemím na Blízkém východě a v severní Africe, zmítaným násilím

18.04.2011 9:54
Autor: ČTK

Mezinárodní měnový fond zřejmě uvolní až 35 miliard dolarů (více než 586 miliard Kč) pro země Blízkého východu a severní Afriky, které jsou zasaženy vlnou násilí. Zaměří se hlavně na země, které jsou odkázány na dovoz ropy a kvůli nepokojům v oblasti teď pociťují nedostatek suroviny. Na zasedání MMF a Světové banky to uvedl šéf MMF Dominique Strauss-Kahn.

Navzdory nepokojům, které v regionu přetrvávají už několik měsíců, zatím žádná země MMF sama o pomoc nepožádala. Podle agentury Reuters je měnový fond vnímán jako podporovatel politiky mnoha autoritářských vůdců, kteří byli sesazeni nebo čelí tlaku, aby odešli.

"Všechny země o program pomoci samozřejmě nežádají, toto je ale docela vysoká částka, která může pomoci tu situaci překlenout alespoň do doby, než se ty země vrátí ke stabilnějšímu vývoji," řekl Strauss-Kahn novinářům na závěr jarního zasedání MMF.

Ministři financí z USA, Evropy a dalších zemí se během týdenního jednání ve Washingtonu zavázali, že region Blízkého východu a severní Afriky podpoří. Pomoc ale chtějí směrovat do těch arabských zemí, které preferují stabilní vládu a hluboké hospodářské reformy. S poskytnutím dalších peněz ale ministři původně váhali.

Na Blízkém východě a severu Afriky pokračují politické změny. Oblast se dlouhá léta potýká s vysokou nezaměstnaností a hospodářskou nerovností, což je patrně i hlavní příčina povstání. Ta už smetla prezidenty Egypta a Tuniska, tlaku na odchod čelí i představitelé Sýrie a Jemenu. U moci zatím setrvává libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, v zemi ale zuří krvavá občanská válka.

Nepokoje tyto země patrně hluboce ekonomicky poškodí. MMF očekává, že v zemích, které nepatří k vývozcům ropy, se tempo růstu hrubého domácího produktu sníží až ke dvěma procentům, a nebude tedy dosahovat ani poloviny původního odhadu. Prezident Světové banky Robert Zoellick poznamenal, že jeho instituce prozatím zvažuje, jak by v této oblasti nejlépe podpořila ekonomické reformy.

"Blízký východ a severní Afrika je teď pro všechny prvořadá záležitost," řekl Zoellick na tiskové konferenci. "Správný postup bude stejně důležitý jako peníze. Čekat, až se tam situace stabilizuje, by znamenalo ztracenou příležitost," dodal.

Náměstkyně amerického ministra financí pro mezinárodní otázky Lael Brainardová nedávno napsala, že úspěch či neúspěch změn na Blízkém východě by mohl záviset právě na tom, zda se podaří zajistit široce založený růst ekonomiky, vytvořit dostatek pracovních míst a zavést hospodářské reformy. Světová banka a Mezinárodní finanční korporace, která je součástí SB a poskytuje úvěry v soukromém sektoru, by podle Brainardové mohly společně s Africkou rozvojovou bankou během následujícího roku Egyptu a Tunisku poskytnout více než čtyři miliardy dolarů (přes 67 miliard Kč).

Podle Zoellicka musejí globální úvěrové organizace podporu tomuto regionu zvýšit. Mají i zvážit přímou spolupráci s občanskými organizacemi, a tedy nespoléhat pouze na spolupráci s vládními institucemi.


Váš názor
  •  
    18.04.2011 10:05

    Jasne, zadluzte je az po usi, vy svine zlodejsky!
    Indy
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data