Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečas: ČR chce v rozpočtu EU do roku 2020 zůstat čistým příjemcem

Nečas: ČR chce v rozpočtu EU do roku 2020 zůstat čistým příjemcem

06.05.2011 18:01
Autor: ČTK

Česká republika bude při jednáních o víceletém finančním rámci Evropské unie pro roky 2014 až 2020 prosazovat, aby i v tomto období zůstala čistým příjemcem peněz z EU. Zároveň by ČR podle premiéra Petra Nečase upřednostnila, aby rozpočet EU v tomto období činil jedno procento výkonu evropské ekonomiky. Premiér to uvedl na dnešní tiskové konferenci po jednání s eurokomisařem pro rozpočet a finanční plánování Januszem Lewandowským.

Současný dlouhodobý rozpočet pro roky 2007 až 2013, jímž se unie nyní řídí, počítal s výdaji ve výši 975 miliard eur (asi 23,5 bilionu Kč), což je zhruba 1,13 procenta výkonu ekonomiky EU. Velké členské státy Evropské unie přitom chtějí zmrazit prostředky v rozpočtech unie pro roky 2014 až 2020 na úrovni rozpočtu roku 2013. Česko by tak teoreticky mohlo v budoucnosti získat méně unijních dotací ve srovnání s předchozími lety, pro roky 2007 až 2013 přitom dostalo nejvíc peněz v přepočtu na obyvatele z celé evropské sedmadvacítky.

"Nepovažuji za reformní krok prosté seškrtání rozpočtu bez ohledu na položky. Rozpočet by měl být postaven s důrazem na investice. Není třeba jej redukovat, ale zacílit tak, aby celá jeho struktura sledovala jako cíl zvýšení konkurenceschopnosti," uvedl Nečas. Podle něj není při sestavování finančního rámce EU správná argumentace, že by se mělo provádět to, co na národní úrovni. "Zaměření evropského rozpočtu je jiné," dodal.

Podle Lewandowského ale nelze v době krize a úsporných opatření očekávat, že bude rozpočet výrazně vyšší. "Ale musí být zohledněny další priority jako například energetická bezpečnost. Musíme i udržet kohezní politiku, protože ekonomická úroveň v Evropě je rozdílná," uvedl.

Podle Nečase je nutné rovněž reformovat zemědělskou politiku EU. "Není možné, aby 40 procent rozpočtu EU šlo do zemědělství. Je třeba podporovat kvalitu, a ne prostou kvantitu. Usilujeme proto o redukci celkových výdajů, především na přímé platby," uvedl Nečas.

S návrhem na zmrazení finančních prostředků přišli v polovině prosince Britové, kteří v tomto znění připravili i dopis, který má údajně podporu velkých zemí včetně Francie či Německa. Londýn, který se potýká s jedním z nejvyšších rozpočtových schodků v sedmadvacítce, přitom již před nedávnem uvažoval, že by stanovení stropů pro unijní výdaje postihlo především takzvanou kohezní politiku EU. Ta přitom přináší masivní dotace nejchudším evropským regionům a díky ní čerpají dotace i všechny kraje v České republice s výjimkou Prahy, kde je životní úroveň výrazně nadprůměrná i ve srovnání se zbytkem EU.

Česká republika loni získala z rozpočtu Evropské unie o 47,3 miliardy korun více, než do něj odvedla. Od vstupu Česka do EU to byl nejlepší výsledek. Za nárůstem stálo zejména rostoucí čerpání ČR z rozpočtu EU, zatímco odvody Česka do evropského rozpočtu se zvyšují mírným tempem.

Podle únorového vyjádření náměstka ministra pro místní rozvoj Daniela Brauna bude mít Česko k dispozici od roku 2014 v evropských fondech pravděpodobně méně peněz než nyní. Důvodem je hlavně vyšší výkon tuzemské ekonomiky. V příštím období chce mít Česko pro čerpání dotací jednodušší administrativu i menší počet operačních programů. Jasno o budoucím rozpočtovém rámci unie bude zřejmě ale až na konci roku 2012.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m