Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vůdce KLDR Kim Čong-il zemřel, za

Vůdce KLDR Kim Čong-il zemřel, za "velkého následovníka" označen jeho třetí syn. Okolní země jsou v pohotovosti

19.12.2011 9:36
Autor: Redakce, Patria.cz

Prezident Severní Koreje Kim Čong-il zemřel v sobotu ve věku 69 let na infarkt. Zemřelý prezident již v srpnu 2008 prodělal mrtvici. Podlehl ve vlaku "velké duševní a fyzické zátěži" během "velmi intenzivní inspekce v terénu", upřesnila státní média. Agentura apelovala na Severokorejce, aby za nového vůdce považovali prezidentova syna Kim Čong-Una. Okolní země jsou v pohotovosti.

"Všichni členové strany, vojáci a veřejnost by měli věrně následovat soudruha Kim Čong-Una a chránit a dále upevňovat jednotnou frontu strany, vojska a veřejnosti," prohlásila agentura a televizní hlasatel.

Pohřeb prezidenta se uskuteční 28. prosince v hlavním městě Pchongjangu. Podle agentury KCNA nebudou na pohřeb pozvány zahraniční delegace. Do pohřbu bude Kim Čong-ilovo tělo vystaveno v katafalku prezidentském paláci Kumsusan, kde je také uchováno nabalzamované tělo prezidentova otce Kim Ir-sena. Severní Korea vyhlásila období národního smutku od 17. do 29. prosince.

Okolní země reagují na událost obezřetně. Japonsko ustanovilo krizový tým, který sbírá a analyzuje další informace o vývoji v Severní Koreji. Vláda Jižní Koreje je v pohotovosti. Svolala setkání Rady pro národní bezpečnost a vyhlásila výjimečný stav. Posílila pozorování na hranici se Severní Korejí, ale nezaznamenala nic zvláštního. Prezident I Mjong-bak zrušil své původní závazky.

Severní a Jižní Korea zůstaly formálně ve válce poté, co tříletý konflikt mezi oběma zeměmi skončil v roce 1953 pouhým příměřím.

Kim Čong-il vystřídal ve funkci prezidenta svého otce Kim Ir-sena v roce 1994. V 90. letech jeho zemi sužoval hladomor, který zabil stovky tisíc lidí. Nedostatek jídla je v Severní Koreji stále problémem. Dětský fond OSN odhaduje, že třetina severokorejských dětí trpí podvýživou.

Prezident i přes to našel prostředky pro svůj program jaderných zbraní, který vrcholil testy v říjnu 2006 a květnu 2009.

KLDR vyzvala 24 milionů obyvatel země, aby se nyní sjednotili za Kim Čong-unem. "V čele korejské revoluce stojí nyní Kim Čong-un, velký následovník revolučních principů a znamenitý vůdce naší strany, naší armády a našeho lidu," napsala agentura KCNA.

Pravděpodobně 27letý Kim Čong-un byl loni v září uveden do širšího vedení Korejské strany práce a stal se čtyřhvězdičkovým generálem, čímž jej otec prakticky jmenoval svým nástupcem. Politicky málo zkušený mladý muž má převzít zbědovanou zemi, v níž si vládnoucí dynastie vypěstovala silný kult osobnosti.

Kim Čong-il vládl komunistické KLDR 17 a půl roku
Vůdce stalinistické Severní Koreje Kim Čong-il stál přes 17 let v čele tohoto totálně uzavřeného státu, jehož obyvatelé se propadali do stále větší bídy. Svět Kim provokoval vývojem jaderného programu a raket, doma byl nicméně opěvován jako "drahý vůdce" a největší slunce národa. Kim Čong-il, o jehož životě se toho moc nevědělo, zemřel v sobotu v 69 letech.

Kim Čong-il byl pokračovatelem a vykonavatelem "revoluční tradice", kterou založil jeho otec a předchůdce v čele Korejské lidově demokratické republiky Kim Ir-sen. Kim mladší se vlády chopil oficiálně v září 1998, fakticky se ale stal vůdcem hned po otcově smrti v červenci 1994.

Hospodářsky zaostalý stát ještě více rozvrátil a izoloval. V druhé polovině 90. let vypukl v zemi hladomor, který si vyžádal přes dva miliony obětí a nebýt mezinárodní potravinové pomoci, mohly být následky ještě hrozivější.

Hlad z Koreje ale nezmizel, stejně jako strach, represe a převýchovné tábory. "Velký vůdce a drahý soudruh" opíral svou moc o rozvětvený bezpečnostní aparát a dvoumilionovou armádu. Vykreslován býval jako noční tajnůstkář, který zřídkakdy svolává porady a s členy nejužšího vedení Korejské strany práce (KSP) jedná individuálně. Západ měl tendenci ho charakterizovat jako brutálního, náladového a nevypočitatelného paranoika.

Těšil se kultu osobnosti, jeho ideologická pojednání a portréty nesměly chybět v žádné domácnosti, na žádném veřejném prostranství.

Podle ruských diplomatů byl přitom Kim Čong-il neobyčejně bystrý a měl jiný styl řízení než jeho otec. Na rozdíl od Kim Ir-sena prý nemiloval projevy a nerad opouštěl KLDR. Když už musel za hranice vyjet, používal obrněný vlak, k letecké přepravě totiž choval nedůvěru. Možná proto, že byl považován za ideového zosnovatele výbuchu jihokorejského letadla u barmského pobřeží v roce 1987, při kterém zahynulo 115 lidí.

Prsty měl prý i v dalších mezinárodních zločinech. Údajně byl zodpovědný za pumový atentát na jihokorejskou vládní delegaci v barmském Rangúnu v roce 1983 (18 mrtvých), za pašování drog a padělání peněz a zejména za šíření jaderných zbraní. Výhrůžným trumfem Kimova režimu byl jaderný program budovaný od 80. let minulého století.

Kim údajně prodělal před třemi lety mozkovou mrtvici, měl cukrovku a kolabovaly mu ledviny. Na veřejnosti vystupoval zřídkakdy.

Kim Čong-il se podle ruských pramenů narodil 16. února 1941 na Sibiři, kam se jeho otec coby partyzán uchýlil před japonskou armádou. Oficiální severokorejská historiografie ale razí verzi, že se narodil o rok později na úpatí hory Pektusan, odkud podle mýtů vzešel zakladatel prvního korejského státu.

O Kim Čong-ilově mládí se ví jen to, že mu brzy zemřela matka. Za korejské války žil v Číně, do školy chodil v bývalém východním Německu, kde se prý naučil pilotovat. Po ukončení studia politických věd a ekonomie na Kim Ir-senově univerzitě v Pchjongjangu v roce 1964 začal pracovat v aparátu KSP, kde vystřídal řadu funkcí.

Relativně dlouho zůstával v pozadí. Zprávy, že se rýsuje jako otcův následník, se poprvé objevily v zahraničním tisku v roce 1974. Zhruba v této době se kolem něj začal šířit pečlivě budovaný kult osobnosti. Vznikaly oslavné písně a jeho spisy se staly předmětem vědeckých konferencí. Poslední kroky stvrzující Kim Čong-ilovo nástupnictví byly učiněny v roce 1982, kdy byl vyznamenán titulem hrdiny KLDR. O rok později byl označen za budoucího vůdce strany a státu.

Vizitka Kim Čong-una
Nejmladší syn diktátora Kim Čong-ila a tanečnice Ko Jong-hui se narodil 8. ledna 1984 (podle jiných zdrojů v roce 1983 nebo 1982). Vzdělání získal ve Švýcarsku na mezinárodní škole v Bernu, kde prý do roku 1998 studoval pod jiným jménem. 

S jeho nástupnictvím se zpočátku nepočítalo. Analytici odhadovali, že churavějící vůdce předá vládu jednomu ze starších synů. Šance benjamínka se ale zvýšily poté, co nejstarší syn Kim Čong-nam byl s falešnými doklady vyhoštěn z Japonska, kde hodlal navštívit Disneyland (2001), a prostřední Kim Čong-čul byl shledán nezpůsobilý k vládnutí, protože je prý příliš změkčilý. 

V dubnu 2009 byl Kim Čong-un jmenován do nižší funkce v Komisi národní obrany, která je nejdůležitějším státním orgánem v KLDR. Brzy nato obdržel titul "vynikající soudruh" a tajně navštívil Čínu jako zvláštní vyslanec svého otce. Do země, která nad severokorejským totalitním režimem tradičně drží ochrannou ruku, zavítal prý Kim Čong-un znova loni v srpnu. 

Těsně před sjezdem Korejské strany práce byl Kim Čong-un jmenován generálem, což je předpoklad k tomu, aby mohl nahradit svého otce ve vedení země. 

Podoba Kim Čong-una byla dlouho zahalena tajemstvím. Na internetu kolovalo pouze pár starých snímků z jeho dětství. Až na konci loňského září byla zveřejněna první oficiální fotografie, na níž je zachycen ve společnosti vysokých představitelů severokorejského režimu. Nápadná podoba s jeho otcem vyvolala spekulace, zda nepodstoupil plastickou operaci tváře. 

I povahově je prý Kim Čong-un věrnou kopií svého otce, po němž zdědil i některé zdravotní neduhy. Údajně trpí vysokým tlakem a cukrovkou. 

Podle dostupných informací je svobodný. Podle některých zdrojů se mu údajně koncem loňského roku narodilo dítě. 

Kromě korejštiny ovládá i angličtinu, němčinu a francouzštinu. Je fanouškem basketbalu. 

Kim Čong-un je po svém otci Kim Čong-ilovi a dědečkovi Kim Ir-senovi v pořadí třetím vládcem KLDR z dynastie Kimů - diktátorů. Prvním byl zakladatel Severní Koreje "velký vůdce" Kim Ir-sen (1912 až 1994) a druhým jeho nejstarší syn Kim Čong-il (narozen 1942, zemřel v sobotu).

(Zdroj: čtk, AP, mediafax)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m