Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Není dluh jako dluh a ne každý ho musí snižovat

Není dluh jako dluh a ne každý ho musí snižovat

24.01.2012 15:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Nová analýza McKinsey Global Institute zaměřená na dluh a proces oddlužení probírá výzvy, kterým čelí rozvinuté ekonomiky při snižování dluhu včetně důsledků pro růst. Používá ale metodologický postup, který může být zavádějící. Analýza obsahuje několik grafů vývoje zadlužení v posledních desetiletích, následující obrázek ukazuje poměr celkového dluhu k HDP v období od roku 1990 do první poloviny roku 2011:

dluh1
Zdroj: McKinsey Global Institute

U všech zemí je patrný rostoucí trend. Poučení z grafu je obvykle takové, že tyto ekonomiky si žily nad vlastní možnosti, výdaje překračovaly příjmy a nyní je třeba nápravy – tedy oddlužení. To ale není pravda. Dluh představuje závazek jednoho subjektu a aktivum druhého. Pohled na hrubé zadlužení (jako například v uvedeném grafu) tak může být velmi zavádějící. Rozhodující je totiž čisté bohatství, ne hrubá úroveň zadlužení.

V uzavřené ekonomice se závazky rovnají aktivům. S rozvojem dané země obvykle dochází k tomu, že poměr aktiv k HDP roste. Roste tak poměr nabídky peněz k HDP, nabídkou peněz je ale myšlena široká skupina aktiv. Vyšší úroveň tohoto poměru se považuje za pozitivní vývoj, protože souvisí s vyšším rozvojem finančních trhů. V uzavřené ekonomice se pak poměr aktiv k HDP rovná poměru dluhu k HDP. Čím zadluženější je tedy daná ekonomika, tím rozvinutější je její finanční systém. Automaticky z toho tedy nelze odvozovat, že se jedná o něco špatného, a že je třeba nápravy.

V otevřené ekonomice je vhodné sledovat vývoj čistého bohatství relativně ke zbytku světa. Jde totiž o rozdíl mezi zahraničními aktivy a zahraničními závazky po konsolidaci veškerého vnitřního dluhu. Pokud tuto konsolidaci neprovedeme, odhad je nesprávný. Jako příklad lze uvést graf z analýzy McKinsey, podle kterého má největší poměr dluhu k HDP Japonsko (světle modře je zadlužení domácností, následují nefinanční a finanční společnosti a vláda):

dluh2

Zdroj: McKinsey Global Institute

Japonsko ale snížení dluhu nepotřebuje! Dosahuje dlouhodobě velkých přebytků běžného účtu a má velké investice do zahraničních aktiv (podobnou situaci vidíme u Číny). Japonská vláda je velmi zadlužená (226 % HDP), její dluh ale drží Japonci. A tato jejich aktiva nejsou v grafu odražena. Dluh tak potřebuje snížit vláda, ne celá země.

Podobně je tomu při pohledu na evropské země, které se dnes potýkají s problémy. Jejich dluh neleží tak vysoko, pokud se ale podíváme na čistá zahraniční aktiva (tj. kolik dluží zbytku světa), v některých případech jde o vysoké hodnoty (Řecko, Španělsko). Je to tím, že měly velké deficity běžného účtu. Jejich vnitřní dluh tak není moc vysoký, ten vnější ale ano a v tom spočívají jejich problémy.

(Zdroj: Blog Antonia Fatáse)


Váš názor
  •  
    24.01.2012 15:59

    Chápu to tedy dobře, že například Itálie na tom tkaé není zase tak špatně? Zajímavé bezpochyby je, že má nejmenší zadlužení domácností, což by mohl způsobovat fakt, že většina italských rodin je poměrně dobře kapitálově vybavena. Vlastnictví nemovitostí, pozemků atd.
    Lubor
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:33Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data