Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína obrací zrak k postkomunistickým zemím východní Evropy

Čína obrací zrak k postkomunistickým zemím východní Evropy

24.04.2012 18:05
Autor: ČTK

Čínský premiér Wen Ťia-pao je očekáván v Polsku na dvoudenní návštěvě, která bude ve čtvrtek korunována ekonomickým summitem se 16 vedoucími činiteli střední a východní Evropy. Varšava bude poslední etapou jeho evropského turné, které ho zavedlo na Island, do Německa a Švédska, napsala agentura AFP.

Zcela nového summitu se ve Varšavě zúčastní premiéři Albánie, Bulharska, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, České republiky, Estonska, Chorvatska, Litvy, Lotyšska, Makedonie, Maďarska, Rumunska, Srbska, Slovinska, Slovenska a hostitelského Polska. Zastoupeno na něm bude i kolem 300 čínských společností a 450 podniků ze zemí daného regionu, z toho 300 polských.

Čína skrovně investovala v období let 2004 až 2010 v regionu 622 milionů eur. Podle nedávné zprávy Institutu pro rozvoj střední a východní Evropy se ale roční objem těchto investic v posledních letech zdvojnásobil.

Číňané "disponují hromadou eur a dolarů, které chtějí utratit" a sázejí na stabilitu regionu, jeho růst a jeho konkurenceschopné ceny, aby si "zajistili dokonalý přístup na trhy východní Evropy". Ty jsou prioritním cílem jejich vývozů, řekl AFP Witold Orlowski, konzultant poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers a bývalý poradce polského prezidenta.

Export čínských výrobků do zemí Evropské unie se v prvním desetiletí tohoto století zvýšil čtyřnásobně. Za prvních deset měsíců roku 2011 dosáhl podle dat Evropského statistického úřadu (Eurostat) výše 243,8 miliardy eur. Zatímco státy eurozóny konfrontované s dluhovou krizí čínské investice znepokojují, jejich východní sousedé, členové i nečlenové EU, natahují před čínskými investory červený koberec.

Velký zájem Pekingu vzbuzují "nízké náklady na pracovní síly a preferenční politika" v regionu, vysvětlil čínský expert Cchuej Chung-ťien. Pro Čínu "je východní Evropa zároveň trhem i výrobním místem", zdůrazňuje Orlowski.

Postkomunistické Maďarsko, které je členem EU, uvítalo na svém území čínského výrobce mobilních telefonů Huawei, jednoho z nejvýznamnějších čínských investorů v regionu. Obchodní obrat této společnosti by se měl letos podle očekávání zdvojnásobit oproti loňsku na více než 2,28 milionu eur.

V Polsku je podle zpráv v médiích čínská společnost Shanghai Electric jedním z dvojice konkurenčních asijských firem, které se ucházejí o zakázku na výstavbu uhelné elektrárny v hodnotě 1,9 miliardy eur. V lednu odkoupila čínská společnost LiuGong Machinery od polského ministerstva financí firmu Huta Stalowa Wola, specializovanou na výrobu stavebních strojů, a jejího distributora Dressta Co, za zhruba 56 milionů eur.

První pokus Pekingu proniknout na polský trh veřejných zakázek nicméně ztroskotal. Varšava loni v červnu odstoupila od smlouvy s čínskou společností China Overseas Engineering Group (Covec) na výstavbu dvou úseků dálnice, která má spojit polskou metropoli s Berlínem. Důvodem bylo, že čínská firma neplatila místním subdodavatelům.

"Jestliže Číňané chtějí zaujmout místo na infrastrukturním trhu v Evropě, musejí se samozřejmě naučit, jak se tady pracuje," řekl k tomu Orlowski. "Dalo by se říci, že si myslí, že tu mohou používat stejné metody, jaké se naučili v Africe," dodal.


Váš názor
  • tohle platí na komouše !!
    25.04.2012 14:17

    http://www.youtube.com/watch_popup?v=Ki86x1WKPmE&feature=colike
    Jesse
  • at napisu cokoliv
    25.04.2012 11:49

    zajimave jak se tady vzdy zvedne vlna odporu, kdykoliv neco napisu. Co napisu neni dulezite. Hned se na mne sebehne horda zdejsich hyen a kazdy se snazi urvat sousto. Co kdyz tedy napisu ze v Americe jsou vsichni rodili Amici tlusty prasata ktera nic nezna a neumi. Jen furt jezdi po svete a vrazdi nevinne lidi - hlavne deti, starce a zeny. Maji tam takovy bordel a nikoho si tam nepusti. S tema jejich bouraky jen zmorujii ovzdusi a o nic jineho se jim nejedna nez o penize. Za presidenta si tam zvolili cernocha jen proto aby si svet nemyslel ze to jsou rasisti ale stejne to tam maji vsecho na provazku jen zidi. To musi videt kazdy komu tojen trochu mysli, A co ted - babo rad ? Joo a ty dvojcata si zbourali sami, jen aby se meli na co vymlouvat.
    sakisan
    • Re: at napisu cokoliv
      25.04.2012 11:55

      :-)))) to víš, tady zapustil antiamerikanizmus pevné kořeny. To jsem jedné slečně kdysi koupil Motorolu Razr a byla celá bez sebe, moc se jí mobil líbil. Po půl roce z mé nápovědy zjistila, že Motorola je americká firma. Tos měl vidět, jak se na mě a na mobil šklebila :-)) Ona si do té doby myslela, že je to německý výrobek, mě piclo :-))))
      Jesse
      •  
        25.04.2012 14:58

        Nic ve zlém saskisane, rádi si tady všichni pokecáme ale musí to být k věci, protože jde o obchod (ale o ten jde i těm číňanům, že?) Jinak s amerikou máš recht a s triádama taky, ale ani my nejsme padlí na hlavu a nějak se s tím vypořádáme ...
        mart
      •  
        25.04.2012 14:48

        konečně začínáš psát rozumně ...
        mart
      • Jesse
        25.04.2012 11:56

        Všechny Tvé svlečny jsou tak tupé??
        Velkamedvědice
    • Re: at napisu cokoliv
      25.04.2012 11:52

      http://www.eruditus.cz/knihy/jan-prasko/psychiatrie
      Velkamedvědice
  • Cina
    25.04.2012 11:30

    az se do Ceska navali Hong-Kong ske triady, pak teprve budete vedet ze proti tem je i ruska mafie spolkem jako armada spasy. Ovsem nadavat na nejakeho sakisana je pro vas dulezitejsi nez se zamyslet o jeho slovech. On ten hoch se vyzna - meli jste tu byt jak uhadl kam se hne applik, zatimco zdejsi jinosi se vychechtavali a plivali. Jen se tady zeptejte naseho VM a rupheje. To jsou borci na plivani a pri tom si jen slintaji na vestu :o))
    sakisan
    • Re: Cina
      25.04.2012 13:03

      Proč lžeš.Na maximech si doporučoval nákup.My jsme tvrdili,že růst byl prudký a dostaví se relizace zisků.To se stalo.Ze 650 na 560.Tak ze sebe nedělej vola.To že si to neodhadl,je normální,nikdo neví,co bude.Akorát,že to Žabža na rozdíl od Tebe trefil.
      Velkamedvědice
    • Re: Cina
      25.04.2012 11:32

      http://www.youtube.com/watch?v=vxPRHXgYVlk&feature=endscreen&NR=1
      Velkamedvědice
  • dokonalá ukázka
    25.04.2012 11:17

    článek velmi věrohodně dokumentuje, jak se čínský "zázrak" dostal do slepé uličky. Proč se najednou musí Čína obracet ke světu? Nemají snad radost z toho, že zplundrovali kde co a doma na ty jejich produty nemá obyvatelstvo peníze? Svět si všímá velkolepých pozlátek, ale polovina populace trpí hlady... kdo si kupuje luxus, který nám servírují média? Jsou to snad dělníci, kteří makají jako otroci? Jak vidno, režim pro ně nedělá tolik, jako pro zahraniční odbytiště. Tím se stává Evropa. Řadovým občanům přece ti nenažranci nebudou prodávat zboží levně. Prodají ho 5 krát se ziskem v drahé EU a my si budeme pořád myslet, jak je to levné... Lidumilové a útlocitní zastánci orientu by měli zpozornit. Už jen proto, že režim není chudé obyvatelstvo. Otevřením hranic čínským exportérům pouze umocníme bídu pracovního trhu v Číně.
    Jesse
    • Re: dokonalá ukázka
      25.04.2012 11:53

      sděl nám něco z tvé pobytové dlouhodobé zkušenosti ze slunečných ostrovů,kde lze koupit nejkrásnější perly na světě a vynech ty úvahy o ekonomice, kterou opravdu nemůžeš pochopit, pokud se k ní vyjadřuješ tvým malopohledovým hlediskem...
      AMN
      •  
        25.04.2012 11:58

        Přece ti tady nebudu popisovat, jak jsem si při pohledu z loďky na žraloka ucvrnkl do plavek :-)) To by tě zajímalo?:-))
        Jesse
        • asi jo
          25.04.2012 12:07

          ty jsi na něj koukal z lodky- já v neoprenu trochu hloubějí poblíž Waikiki - jo to mě zajímá - ale plané kecy o čínské ekonomice si odpust !
          AMN
          • Re: asi jo
            25.04.2012 12:10

            To si teda neodpustím. Až padnou komouši a lidi je postřílí do jednoho, pak změním i názor :-))
            Jesse
            • OK
              25.04.2012 12:20

              v tom se shodnem ! A co to má společného z 99 % obyvatel , kteří obývají uzemí na dálném východě chtějí žít jako ty, myslí jako ty a pouze jinak vizuálně vypadají.Hledají svou cestu tak jak nejlépe umí a mohou. Tady komunisty také nikdo nestřílel a politika rozkradaču a velkých proklací a velmých manipulací také žijé dál a hledá si své cesty k přežití,že ?
              AMN
              • Amn
                25.04.2012 12:24

                Ahoj!!o))Promiň,že skáču do debaty mezi Tebou a J.Nemá to společného nic.Vždy si na to vzpomeň,až budeš mít pocit,že kritizuji prosté číňany!!Veškerá má kritika je určena jen Těm 200 milionům,co zneužívají ostatní.Hezký den!!
                Velkamedvědice
                • Re: Amn
                  25.04.2012 12:40

                  ale já jsem tě vždy chápala a nebo se snažila - jestli jsi se někdy domníval, že obhajuji řežim, tak jsi zřejmě byl ten den velmi unavený . V tom případě chápeš i ty plagiáty, které jsou nutné pro všechny určitou dobu, aby po slezé mohly nastoupit ty kvalitní originály Made in China !Na to jsem tam žila přiliš dlouho, abych nevěděla o co se jednalo tenkrát a co se hraje nyní.
                  AMN
                  • AMN
                    25.04.2012 12:47

                    Tak dneska už to o pagiátech není.Americká Desa,/Master/,dovezená z Polska,vyrobena v Číně,kvalita slušná atd../
                    Velkamedvědice
                    • Re: AMN
                      25.04.2012 13:23

                      je vidět, že jsi zmoudřel a začínaš je pokorně chápat.Jen si všímej těch neustálých špinavých propagand odkud se šíří a proč ! Nezahrnuji do tohoto malověrné s nízkou kapacitou šedé kůry mozkové, kteří nikdy rozměr jejich velikosti nepochopí ,jelikož se toho prozření bojí !
                      AMN
                      • Amn
                        25.04.2012 14:05

                        Ty moje zlato kočičí,ještě že Tě mám.Už bych zbloudil.Pokory mně třeba ,to máš pravdu.
                        Velkamedvědice
            •  
              25.04.2012 12:14

              http://www.velkaepocha.sk/2012021319105/Fenomen-vesnice-Wu-kchan-jak-Cinane-prebiraji-zemi-do-vlastnich-rukou.html
              Velkamedvědice
              • No vidíš
                25.04.2012 12:21

                tak jim drž palce - bude jich více, ale sametově - jako u nás - to nepůjde !
                AMN
                • Amn
                  25.04.2012 12:28

                  o)))To si piš,že jim držím palce...
                  Velkamedvědice
    • Re: dokonalá ukázka
      25.04.2012 11:50

      Ale tohle máš nějak popletené, Jesse. Jaká slepá ulička? Čínané se přece vždycky zaměřovali na ekonomickou expanzi. To myslíš, že nejrůznější Chinatowny po světě vyrostly jako útočiště hladových před komunisty? N.B. jídlo patřilo ještě donedávna na první místo čínské zábavy. Takže s tou hladovou polovinou populace to máš odkud? A čínská strategie je rozvoj venkova - protože rozvoj tamní infrastruktury s sebou přináší rozvoj tamního konzumu, udržení a rozšíření pracovního trhu a (možná pofiderní) spokojenost. Už teď rostou vnitrozemské prvincie rychleji než ty přímořské. A nebudou se zaměřovat jen na vývoz, ale budou zřizovat své montovny v Evropě (a určitě - s vládními amíckými pobídkami ;-) i ve Státech a jinde ;-)
      Kalka.
      • Kalka
        25.04.2012 11:57

        http://www.velkaepocha.sk/2012030319232/Dovoz-z-Ciny-se-pro-nektere-firmy-stal-nocni-murou-a-z-cinskych-delniku-jsou-otroci-Zapadu-rikaji-Hebnar-a-Fair-Trade.html
        Velkamedvědice
        • Re: Kalka
          25.04.2012 12:31

          Ale ty si to celou dobu pleteš - já tady celé roky varuju před podceňováním Číny. A tyhle věci jsou pouhým potvrzení. Jinak Friedmann vydal tu Příští dekádu v 2010, čísla měl k tomu určitě nejmíň dva roky stará (o manipulaci ani nemluvě) - novější nikdy nejsou k dispozici. Vzpomínáš si, v jakém poměru byly po převratu naše platy k německým a amíckým? A že o nás psali stejně? Uvádět The Epoch Times jako hodnověrný důkaz je jako používat Haló noviny k témuž ;-)
          Kalka.
        • Re: Kalka
          25.04.2012 12:01

          Tohle medvěde komunistomilové NIKDY nepochopí, protože takový argument šmahem odmítnou. Bojí se přiznat, že skočili rudé chamradi na špek.
          Jesse
  • aha zase pravda boli
    25.04.2012 11:08

    a co takhle nejaky argument kde nemam pravdu, pani urazeni kriklouni. Co vam jeste neobsadili Rusaci, jako Ruske Vary tak si nakoupi Cinani. Budete jim nakonec libat ruce kdyz vam a vasim detem daji praci ve svych otrokarnach - hodne stesti. Cinsti draci nejsou takovi lidumilove jako Vietnamci - to ale poznate az bude zase pozde.
    sakisan
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m