Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč nečekat žádný zásah shůry před řeckými volbami, ale až 20. června?

Proč nečekat žádný zásah shůry před řeckými volbami, ale až 20. června?

04.06.2012 18:33
Autor: 

Řekové musí do nadcházejících voleb vstupovat se skloněnou hlavou a obavami. Nečekejte proto žádnou pomocnou ruku podanou trhům při čtvrtečním jednání ECB; za to jen pár dní po uzavření hlasovacích místností může přijít podpora z druhé strany Atlantiku. Takové je vyznění aktuální analýzy banky Goldman Sachs s názvem „Crunch Time“. Hlavní ekonom této investiční banky Jan Hatzius zde vyjadřuje své přesvědčení, že již při dalším dvoudenním jednání americké centrální banky za dva týdny - naplánované pouhé dva dny po druhých předčasných volbách v Řecku - Fed opět rozjede své tiskárny a zaplaví svět další vlnou dolarů z nákupů aktiv.

„Stále více věříme, že FOMC uvolní svou měnovou politiku ještě jednou na zasedání ve dnech 19. a 20. června,“ píše se v nové analýze pro klienty Goldman Sachs. Základním scénářem této vlivné banky je, že Fedu bude nakupovat kombinaci hypoték a dluhopisů americké vlády s dlouhou splatností.

Mimo výše zmíněné argumenty pro konkrétní načasování nalézá Goldman Sachs také celou řadu faktorů hovořících pro nevyhnutelnost tohoto kroku, který americká centrální banka v čele s jejím prezidentem Benem Bernankem opakovaně připouštěla v případě nutnosti.

Namátkou lze z dlouhého seznamu vybrat například negativní vyznění pátečních dat z amerického trhu práce, které dle GS „nasadily korunu tři měsíce trvajícímu přílivu makroekonomických dat přinášejících zklamání. Americké ministerstvo práce v pátek totiž oznámilo, že zaměstnanost se minulý měsíc mimo zemědělství zvýšila pouze o 69 tisíc osob místo očekávaných 150 tisíc, navíc byl dubnový údaj revidován ze 115 tisíc na 77 tisíc osob. Míra nezaměstnanosti místo očekávané stagnace zvýšila na 8,2 procenta z dubnových 8,1 procenta.

„V době, kdy jsou představitelé Fedu daleko od plnění svého dvojjediného mandátu – maximální zaměstnanosti a dvouprocentní inflace, mělo by se přizpůsobit finanční prostředí a ekonomický růst by se měl nacházet vysoko nad trendem, aby byl schopen opět zaměstnat vypadnuvší pracovníky, a zabránil tak postupné přeměně cyklické nezaměstnanosti v nezaměstnanost strukturální,“ popisuje jeden z důvodu pro QE3 analýzy Goldman Sachs.

Chátrající klima v největší ekonomice světa považuje za důvod pro další vlnu kvantitativního uvolňování i známý manažer hedgového fondu Dennis Gartman. Ten se dnes v pořadu CNBC nechal slyšet, že pravděpodobnost příchodu další monetární stimulace od americké centrální banky je již dokonce 100%. „Fed vyjádřil zcela jasně, že ponechává myšlenku QE3 na stole, a ke spuštění dojde v případě, že podmínky v ekonomice zhorší,“ nechal se dnes slyšet známý komentátor dění na trzích a dodal: „Ať si páteční data naporcujete, jak se vám zlíbí, tohle bylo zhoršení ekonomických podmínek.“

Jan Hatzius z Goldman Sachs ale kromě vývoje v reálné ekonomice vypočítává mezi důvody pro další uvolnění měnové politiky americké centrální banky také fakt, že teplota na finančních trzích klesá k bodu mrazu. „Rozdíly úrokových sazeb u úvěrů se rozšířily, akciové trhy propadly a americký dolar posílil,“ shrnuje hlavní ekonom Goldman Sachs nepříznivé dnění na finančních trzích v posledních týdnech.

Z pro americkou ekonomiku zcela exogenních faktorů analýza Goldman Sachs neopomíná zmínit ani zvýraznění rizika evropské krize spolu s blížícími se druhými parlamentními volbami Řecku, které - po těch s patovým výsledkem ze začátku května – Řeky čekají 17. června. Právě obavy z Evropy, po než se kromě Řecka podepsalo i Španělsko se svým „kapitálově děravým“ bankovním sektorem, může podle analytiků Goldman Sachs za dubnové zhoršení klimatu na trzích minimálně z poloviny.

Podtrženo sečteno, pokud se chce Fed vyhnout dalšímu krachu akciových trhů a uhájit své poslání v rámci americké ekonomiky, je podle Goldman Sachs nejlepší volbou přijít s dalším kvantitativním uvolňováním měnové politiky. „Bude to rozhodně silnější, než-li prodloužení operace Twist nebo další možnosti, kterými Fedu může změnit složení své rozvahy, ale pouze v relativně omezeném objemu – asi 200 miliard dolarů,“ završuje svůj rozbor východisek tvůrců americké měnové politiky Jan Hatzius, hlavní ekonom Goldman Sachs.

Výše zmiňovaný investor a komentátor Dennis Gartman si o opětovném tištění - ať už evropských, či amerických peněž - myslí toto: „Další kvantitativní uvolňování měnové politiky Fedu nebo další dlouhodobý tendr ECB na dodávání likvidity bankám (LTRO) nebude mít sice na světovou ekonomiku velký vliv... ale je to lepší, než nedělat nic.“

Z dlouhodobého hlediska tak trhy budou zřejmě nadále muset sledovat další vývoj v Evropě, kde se nově začalo blýskat na tvorbu nové strategie a pravidel těsnější evropské integrace. Prezident Evropské unie Herman Van Rompuy dnes potvrdil, že eurozóna pravděpodobně přijde do konce roku s jasným plánem na hlubší ekonomickou integraci poté, co se v červnu dohodne na obsahu a na tom, jak jej dosáhnout.

 

(Zdroj: Goldman Sachs, Bloomberg, ZeroHedge, CNBC, Business Insider)


Čtěte více:

Už žádné nové daně a bolestivé úspory, slibuje šéf řecké pravice před volbami. Průzkumy se přou o náklonnost ND a SYRIZE
31.05.2012 17:59
Řecká pravice, která podle včerejšího průzkumu zvítězí v chystaných da...
Španělsku jen za 1Q odtekl do ciziny kapitál odpovídající desetině HDP. Řecké banky si vyšší vklady užily jen chvíli
01.06.2012 13:23
Španělská centrální banka zveřejnila novou statistiku, podle níž země ...
Nezaměstnanost  v ekonomice USA nečekaně roste, tvorba nových míst prudce pohasla. Trhy padají, eurodolar vystřelil
01.06.2012 14:43
Americká ekonomika vytvořila v květnu nejméně pracovních míst od květn...
Evropa v tichosti připravuje klíčový plán svého dalšího vývoje, tvrdí Die Welt. Vznikla by prý zbrusu nová Evropa
04.06.2012 8:58
Evropská unie v tajnosti připravuje plán svého dalšího vývoje. Vize na...
Výrobní inflace v Evropě na ústupu. Cesta k nižším sazbám ECB volná
04.06.2012 12:57
Centrálním bankéřům z ECB se dnes dostalo dalšího důkazu, že inflační...
Banky ve světě na konci roku omezily úvěry nejvíc od pádu Lehman Brothers
04.06.2012 15:21
Banky ve světě omezily v loňském čtvrtém čtvrtletí zahraniční úvěry o ...
Utečte z dluhopisů do akcií, shodují se medvěd Faber a „superbýk“ Siegel
04.06.2012 17:27
Navzdory nejistotě a ne zrovna pozitivnímu naladění globálních trhů, i...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data