Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Už žádné nové daně a bolestivé úspory, slibuje šéf řecké pravice před volbami. Průzkumy se přou o náklonnost ND a SYRIZE

Už žádné nové daně a bolestivé úspory, slibuje šéf řecké pravice před volbami. Průzkumy se přou o náklonnost ND a SYRIZE

31.05.2012 17:59, aktualizováno: 1.6. 11:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Řecká pravice, která podle včerejšího průzkumu zvítězí v chystaných dalších předčasných volbách nad levicovými radikály. Slíbila, že už nezavede nové daně a další bolestivé škrty. V případě volebního vítězství 17. června vůdce Nové demokracie (ND) Antonis Samaras ubezpečil své spoluobčany, že nebude pokračovat v "kontraproduktivních" opatřeních a naopak zahájí kroky, které oživí pracovní trh. Hned další čerstvý průzkum volebních preferencí ale optimismus ohledně příklonu k Evropě chladí.

Samaras představil voličům 18bodový ekonomický plán, který v případě, že bude premiérem, chce prosadit ve vyjednávání o podmínkách zahraniční finanční pomoci, již zadlužené Řecko dostává proto, aby nezbankrotovalo. 

Pravice chce například vrátit nejnižší důchody na úroveň z roku 2009, prodloužit podporu v nezaměstnanosti z jednoho roku na dva a vyplácet mimořádnou podporu i mladým lidem, kteří práci neúspěšně hledají. Rovněž chce zabránit propadu úrovně mezd v soukromém sektoru a po stabilizaci řecké ekonomiky zvýšit opět nezdanitelnou část příjmů z 5000 na 8000 eur (125.000 na 200.000 korun) ročně. 

Už tyto kroky naznačují, že ND cílí především na voliče konkurenčních stran, tedy nízkopříjmové důchodce a mládež, kteří se v květnových volbách hromadně přiklonili k levici. ND se po volbách začala vyhraňovat zejména proti Koalici radikální levice (SYRIZA), která skončila po ND na druhém místě. Nyní jí některé průzkumy veřejného mínění předpovídají i vítězství. 

"Opatření, která navrhujeme, mohou získat podporu v Evropě. Jednostranné ukončení (rozpočtových škrtů) vede k izolaci Řecka," řekl dnes Samaras podle serveru listu To Vima. Učinil to pouhý den předtím, než svůj "ekonomický manifest" představí také SYRIZA. 

ND ve svém předvolební programu také například slibuje postupné snižování daňových sazeb a zastavení propouštění velké části státních zaměstnanců, kteří mají být převedeni do jakéhosi "zvláštního režimu" na tři roky. Zmrazení státních výdajů, které se v letech 2012 a 2013 týká 11,7 miliardy eur, má pokračovat nejméně do roku 2016. Podstatně má být také rozšířena privatizace státních a polostátních podniků a budoucí vláda má přijmout legislativní kroky k tomu, aby mohla začít rozprodávat nemovitý majetek.

Řecká Koalice radikální levice (SYRIZA) představí svůj hospodářský plán v pátek. Její "ekonomický manifest" přitom vzbuzuje všeobecnou zvědavost, protože má nastiňovat řešení budoucího vývoje země, které hrozí střetnutí se zbytkem eurozóny kvůli úmyslu SYRIZA přestat plnit dohodu o mezinárodní finanční pomoci. Levicoví radikálové slibují voličům, že ve škrtech vedoucích k vyšším daním a snižování mezd a důchodů notně poleví.

Ve čtvrtek zveřejněný průzkum veřejného mínění sestavený společností Marc SA ukazují, že Nová demokracie, která podporuje mezinárodní pomoc předluženému Řecku, před novými parlamentními volbami stále vede s 26 procenty hlasů. Druhá je Koalice radikální levice (SYRIZA), jež drastické podmínky provázející pomoc odmítá. Tu by v průzkumu, který dnes zveřejnila řecká televizní stanice Alpha TV, volilo 24,3 procenta z 1 128 dotázaných Řeků. Levicová strana PASOK, která je také pro mezinárodní pomoc, je s odstupem třetí se ziskem 12,5 procenta hlasů. 

Hned následující páteční průzkum Hellenic Polling Company, provedený mezi 28. a 30. květnem při možné statistické odchylce 2,9 % ale ukazuje, že by se ziskem 18,3 procenta zvítězila proti dohodám s EU a MMF vystupující ultralevicová SYRIZA, jíž sekunduje s 18,0 procenta Nová demokracie. PASOK by dle tohoto průzkumu získala 10 procent. Zásadní je ale v průzkumu odhalený podíl nerozhodnutých voličů, který dosahuje 19,2 procenta.

V Řecku je klíčové, která strana volby vyhraje, jakkoli malým rozdílem. Vítěz totiž získává v parlamentu o 300 poslancích automaticky 50 křesel navíc. Po vyřazení nerozhodnutých voličů by dle průzkumu Marc SA mohla v nadcházejících volbách Nová demokracie získat 28,8 procenta hlasů, což by jí zajistilo 127 parlamentních křesel. Druhá SYRIZA by získala 72 křesel a třetí Pasok by měl 37 poslanců. Obdobný výsledek voleb naznačovala i série víkendových volebních průzkumů, která přisuzovala koalici ND + PASOK v parlamentu většinu 11 až 16 křesel.

(Zdroj: ČTK, Alpha TV, Marc SA, Bloomberg, To Vima)


Váš názor
  •  
    31.05.2012 20:26

    zaujmavy clanok bodaj by to bola pravda v skutocnosti to bude inak aj ked zvitazi ND nebudu schopny greci plnit zavazky voci EU pytam sa z coho? mozno tam pride viac nemeckych turistov... or rozpredaju cele grecko... od nastupu ND pride dalsia kriza cca necly rok budu im zase chybat peniaze len sa to umelo predlzi a na zaver si nemyslim ze vyhra ND ale nechame sa prekvapit kazdopadne to grecko smeruje do riadnej...
    rumburk
    •  
      01.06.2012 12:18

      co z toho? Evrope jde jen o cas, cim dele EMU bude stala tim vice casu na zachranu Spanelska, aj. A ze by Recko zacalo rozprodavat statni majetek? Ani nahodou! NEjsou tak naivni hlupaci jako jsme byli my. O pronajmu reckych ostrovu na 100 let se jen mluvilo a vetsinove podily ve statnich firmach jsou nyni jiz mensinove. Rozesmala me dvouleta podpora, oproti nasim 5 mesicum, dalsi luxus, 14 duchodu je take fajn...
      fluidum
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data