Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Cameron zaútočil na plány Hollandea: Těšíme se na vaše milionáře (+ závěry summitu G20)

Cameron zaútočil na plány Hollandea: Těšíme se na vaše milionáře (+ závěry summitu G20)

20.06.2012 8:39, aktualizováno: 20.6. 9:17
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Britský konzervativní premiér David Cameron si na summitu skupiny G20 v Mexiku udělal terč z plánů nového socialistického francouzského prezidenta Françoise Hollandea na prudké zvyšování daní lidí s nejvyššími příjmy a velkých společností. 

Cameron se v pondělí na setkání s podnikateli před zasedáním summitu strefoval do záměru francouzských socialistů řešit problémy eurozóny a podpořit ekonomický růst zvyšováním daní a vládních výdajů. "Myslím, že je chybné mít naprosto nekonkurenceschopnou horní sazbu daně z příjmu," řekl Cameron. 

Hollande se odmítl nechat do polemiky zatáhnout. "Každý je odpovědný za to, co říká, a já jsem. V době, kdy by Evropané měli obzvlášť držet při sobě, neudělám nic pro to, abych tuto soudržnost oslabil," řekl novinářům v reakci na Cameronovy výroky. Pokud jde o naše daňové politiky, jsme vždy připraveni je porovnat, dodal nicméně Hollande. 

Cameron prohlásil, že pro francouzské bohaté a podnikatele "rozvine červený koberec", pokud Hollande splní předvolební slib a zvýší horní sazbu daně pro příjmy nad milionem eur (25,4 milionu Kč) ročně na 75 procent. Řekl, že "přivítá v Británii více francouzských podniků, které budou platit daně na naše zdravotnictví, školy a všechno ostatní". 

"Premiér při odpovědi na otázku napůl žertoval. Ale to, co řekl v souvislosti s konkurencí daňových systémů, má seriózní jádro," uvedl dnes Cameronův úřad v Londýně. 

Kandidát na předsedu francouzského parlamentu Claude Bartolone řekl, že Francouzi, kteří se přestěhovali do Británie, se stejně nakonec vracejí domů kvůli zdravotní péči a školám. Ne všichni francouzští představitelé ale brali Cameonovy výroky úplně vážně. "Upřímně řečeno, nevím, jak chcete rozvinout přes kanál červený koberec. Myslím, že by docela zvlhl," poznamenal ministr práce Michel Sapin. 

Britská vláda letos snížila sazbu z příjmu nad 150.000 liber ročně (4,7 milionu korun) z 50 na 45 procent. Po propuknutí krize v roce 2008 ji předešlá labouristická vláda zvýšila ze 40 na 50 procent.

Závěry summitu G20

Představitelé velkých světových ekonomik ze skupiny G20 se na včera završeném summitu v mexickém Los Cabos shodli, že chtějí posílit hospodářský růst a podpořit vznik pracovních míst, aby pomohli stabilizovat světovou ekonomiku. Vyzvali také evropské politické špičky, aby se semkly a vytvořili detailní plán hlubší integrace bloku, aby tak snížili náklady na správu svého dluhu a zabránili tak dalšímu poškození globální ekonomiky.

Evropští představitelé nicméně odmítli tlak na přijetí rychlých kroků v boji s dluhovou krizí. Francouzský prezident François Hollande uvedl, že se s německou kancléřkou Angelou Merkelovou shodli, že eurozóna přijde s vlastním řešením. "Já a Angela Merkelová víme, že Evropa musí mít své vlastní odpovědi," řekl dnes Hollande. "Mezinárodní měnový fond (MMF) tu není pro to, aby zajišťoval eurozónu, i když to udělal v případě některých zemí, jak jsme viděli v Řecku," dodal.

Ze závěrečného prohlášení summitu G20 také vyplývá, že na summitu převážili zastánci vládních investic pro podporu růstu nad Angelou Merkelovou a jejími spojenci, kteří prosazovali snížení státních dluhů a úsporné hospodaření. Dokument rovněž obsahuje závazek členů G20, kteří jsou zároveň členy eurozóny, že "přijmou všechna nutná politická opatření pro zajištění stability a soudržnosti eurozóny".

Pod tlakem trhů a vedoucích představitelů G20 se evropští představitelé vyslovili pro kroky k integraci bankovního systému. Prohlášení tak obsahuje závazek zvážit konkrétní kroky k "integrovanější finanční architektuře", která by zahrnovala společný dohled nad bankami, řešení situace zkrachovalých bank a záruky na vklady. Kanadský premiér Stephen Harper nicméně dál tlačil na Evropany. "Důležité bude, aby v příštím týdnu a později nastaly koordinované kroky, které zajistí, aby k těmto věcem opravdu došlo," řekl.

Nejmenovaný německý vládní představitel popřel, že by summit G20 jednal o použití prostředků evropských záchranných fondů na nákup dluhopisů zemí eurozóny nejhůře postižených dluhovou krizí.

Prohlášení skupiny G20 dále kladně hodnotí Saúdskou Arábii a Čínu. Rijád si vysloužil pochvalu za své rozhodnutí zvýšit produkci ropy, aby se cena suroviny v krizi příliš nezvyšovala. Peking pak účastníci summitu chválí za slib, že Čína uvolní kurz své měny. Umělé podhodnocení yüanu dávalo čínským obchodníkům výhodu na světových trzích.


Váš názor
  •  
    20.06.2012 11:59

    Když spočítáte Hollandovy daňové nesmysly, jako 75% daň z přijmu korporací a placení sociálního a zdravotního pojištění i z dividend, tak vám z příjmu zbude jen 7.5%. T. j z každého vydělaného eura vám stát nechá 7 centů.
    Hans
    • a znáš tu budovatelskou?
      20.06.2012 12:24

      Budujeme Teď když máme, co jsme chtěli, do rachoty zvesela! Ať těm, kteří za nás mřeli, žádný hanbu nedělá. Ref.: Vyhrňme si rukávy, když se kola zastaví, hej rup! Hola hej! Hej rup! Hola hej! Do práce se dej! Hubu utře, kdo se válí, republika práce je; tomu čest, kdo nezahálí, ten je její naděje. Ref.: Makat není otročina, která spadla na tebe. Dneska, chlapci, to je jiná - dnes děláme pro sebe!
      Jesse
  •  
    20.06.2012 11:57

    Kdyby mi ty peníze někdo dal, tak bych tu daň klidně zaplatil. Ale mě ty peníze nikdo nedá, já je musím vydělat a pak se nikdo nesmí divit, že nechci platit daně.
    Hans
    •  
      20.06.2012 12:30

      Já se nedivím lidem, co nechtějí policii, nepotřebují fungující školy, silnice, vodní zdroje a tak, že nechtějí ani platit daně. (Což většinou také nedělají.) Patříš mezi ně?
      ..
  •  
    20.06.2012 10:50

    určitě je to nesmysl, sypat a sypat, dokud je papír a barva, ale zase když někdo 5 let vydělává mega euro, tak i po zdanění mu zbyde 1,25mega éček a z toho asi nějak vyžije... jinak by mě zajímalo, kde chtěj frajeři vzít na dluh španělska a posléze itálie... investice do papíren a továren na výrobu barviv je jistota....
    Majkrofoon
    •  
      20.06.2012 11:56

      Ukrajinec by řekl, že kdyby měl tvůj plat, tak by klidně 75% daň zaplatil
      Hans
  • daně a zase daně
    20.06.2012 9:31

    umi socialisti kdekoliv ve světě dělat něco jineho než trestat úspěšné a rozdávat nemakačenkům a koumákům. Nikdy se nepoučí z chyb ostatních socanů jinde ve světě. Bohati nepřišli ke svému jměni protože jsou blbci a taky si to co získali svou prací dovedou ohlidat. Jaký bude příští krok pana Hollanda, že by znárodněni bank a továren a dosazení na ministerstva neodborníky z řad odborářů ? Francie je dost bohatá a jistě jim to vzdrží déle než u nas a pak se musí starat jejich děti. Nevzniklo rčení - po nás potopa - právě ve Franciji.
    Herrding
    • Re: daně a zase daně
      20.06.2012 9:50

      To víš, zastesklo se jim zase dobývat Bastilu :-)) Kam šlápne noha marxisty, tam sto let tráva neroste.
      Jesse
      •  
        20.06.2012 10:45

        A co kapitalismus a tržní hospodářství státně-firemně-bankovních mafií s jedinou motivací,to jsou marxisté?? Zůstávají jen spálené země a srač*ky. Nejde o to trestat bohaté,ale trestat bohaté zloděje. A pak ,stejně neuniknou dříve či později lynčování a konfiskacím při lidových nepokojích,revolucích.Spravedlnost si je většinou najde. historie se opakuje furt dokola již tisíce let.
        mintaka
        • spravedlnost ???
          20.06.2012 12:25

          ty nazýváš to co se o nás dělo v unoru 48. spravedlností ? Rozkradené majetky které majitelé budovali celá desetileti a zhuntované hospodářstvi společně s popravami lidi, kteří se proti tomu ozvali? Odchod odborníků jako Bata do zahraničí a naopak zavlečení k nám "odborníků" z SSSR o kterých se teprve dnes dovídáme jak nás drželi pod krkem. Ty si tady opravdu zasloužíš žít.
          Herrding
        • mintako
          20.06.2012 12:15

          Problém je v tom, že (své)volné hospodářství státně-firemně-bankovních mafií nemá s kapitalizmem jak ho známe, nic společného. Ano, věř, je to socializmus jak vyšitý, protože rozhodují direktiva a regulace. A to vždy tak, jak to mafiím (nikoliv trhům) vyhovuje.
          Jesse
      • je mi líto
        20.06.2012 10:36

        Profesí, kdy jsi na vrcholu velice krátce, kdy se od toho odvíjí výdělek, jako třeba sportovci, kdy léta dřeš, aby ses tam dostal, dřeš za svý. Když tě konečně odmění, šmejdi ti to zdaní 75% a třeba po 5 letech končíš. Náklady si zaplatíš, ale do budoucna jsi v prdeli. Tohle je ten socanský přístup. Z těch 25% ještě totiž odvádíš DPH, spotřební daně .... kolik ti tedy nechají? Nedivil bych se, kdyby do tý Anglie, Monaca, Lichtenštejnska poplatníci odešli. A nemusí mít ani firmu.
        A.
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university