Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek: Pro převod penzí do soukromých fondů se rozhodne 50 až 60 % lidí

Kalousek: Pro převod penzí do soukromých fondů se rozhodne 50 až 60 % lidí

28.08.2012 12:36, aktualizováno: 28.8. 13:56
Autor: mediafax

Aktualizováno

K vyvádění peněz ze státního průběžného systému penzí do soukromých fondů se rozhodne 50 až 60 procent lidí v Česku. V úterý to jako svůj odhad opřený o zahraniční zkušenosti a studii OECD uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

"Vyjdeme-li ze zkušeností zemí, kde existují dobrovolné systémy, pak lze očekávat 50 až 60procentní účast pojištěnců v druhém pilíři. Samozřejmě ne v tom prvním roce, bude tam určitý náběh," prohlásil Kalousek s tím, že sám ve svých 52 letech novinky příštího roku využije také.

Stát dá lidem od 1. ledna 2013 možnost, aby si povinný 28procentní odvod ze mzdy na sociální pojištění snížili o tři procentní body a přesměrovali je do soukromých penzijních fondů. Ty je budou moci zúročit jednou ze čtyř strategií s rostoucí mírou rizika. Podmínkou je, aby si pracující přidali k odvodu ještě další dvě procenta svého platu.

"Je to jeden další volební slib, který naplňujeme voličům," prohlásil Kalousek s tím, že TOP 09 si přála penzijní spoření ve fondech povinné. Od ledna 2013 se k němu budou moci rozhodnout všichni lidé v produktivním věku, po polovině roku zůstane možnost otevřená jen pro zájemce do 35 let věku. Pokud se zájemci jednou rozhodnou do druhého pilíře vstoupit, nemůžou z něj odejít.

V Česku budou od příštího roku existovat fakticky dva dobrovolné systémy zajištění na penzi u soukromých fondů. Kromě novinky ve formě penzijního spoření a vyvedení části prostředků určených pro stát zůstane lidem také mírně upravená možnost penzijního připojištění se státním příspěvkem, třetí pilíř.

Jestli se lidem vyplatí vložit tisícikorunu měsíčně do druhého nebo do třetího pilíře, ministr financí na dotaz Mediafaxu nepřiblížil. "Bude záležet na investiční strategii, kterou si zvolíte. Pouze druhý pilíř vám ale umožní snížit si odvod státu," zmínil ministr. Nedodal ale, že si tím zájemce zároveň do budoucna sníží důchod, který mu bude stát vyplácet.

Na tiskové konferenci vystoupil i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). "Máme čtyři měsíce před spuštěním jedné ze základních částí důchodové reformy," připomněl a připojil další výhody druhého pilíře. Mezi ně patří například to, že prostředky nashromážděné ve fondech je možné dědit – státní penzi nikoli.

"Zatímco v průběžném pilíři, nehledě na to, kolik občan do systému za svůj život odevzdal, z něj získá zpět pouze to, co vyčerpá ve formě starobního důchodu, ve druhém pilíři peníze zůstávají," uvedl Drábek. Občan podle něj navíc získá možnosti nastavit čerpání našetřených peněz z druhého pilíře tak, aby zabezpečil své nejbližší. A to buď na tři roky po jeho smrti, nebo v případě náhlého úmrtí v době do dvaceti let po odchodu do důchodu.

Ministr Kalousek pak akcentoval bezpečnost peněz vložených do soukromých fondů. "Úspory lidí zde budou hlídány velmi přísně, jako v případě průběžného pilíře, klient fondu ale bude mít zároveň daleko větší kontrolu nad tím, co se s nimi děje, tak jako ve třetím pilíři," prohlásil Kalousek a dodal: "O tom, že z druhého pilíře peníze nikam nemizí, budou konečně klienti informováni každoročním bezplatným výpisem, který zmapuje veškeré pohyby na důchodovém i majetkovém podúčtu."


Váš názor
  • Hele kluci ......
    29.08.2012 0:51

    vono to nenjni feer abych vas tady drzel tak dlouho do noci v nadeji ze si se mnou pokecate a neco dulezityho se dovite. Ja mam (tady v Plzni) teprve odpoledne a ted si pustim Cramera a pak jdu na prochazku at vas nezdrzuju a vy se mnejte :o)). Aaz se vratim tak at vas tu nevidim. Dobre se vyspete at ste zejtra zase cerstvy - je pak s vama vetsi sranda. So long. (doufam, ze to saki taky nepouziva - to by bylo zase kecu)
    bearbull
  • duchodove zabezpeceni...
    28.08.2012 19:57

    Jsem zabezpecen v systemu, kde si mohu na vlastni konto, po cely zivot, ukladat dobrovolne procentalni maximum z platu a toto odecist od celkoveho prijmu ze ktereho pak platim dane. To znamena ze dane platim z mensiho prijmu. S temito penezi si mohu nakladat podle vlastni uvahy. Bud na investice uspory nebo si i platit vlastni hypoteku. Veskere zhodnoceni nepodleha zdaneni. Teprve po dosazeni veku 71 let musim povinne z konta zacit vybirat minimalne 8mi procentni castku, ktera se pripocte k memu prijmu a z toho pak platim dane. Pri jen zakladni znalosti jak funguji finance se mi pochopitelne penize na mem kontu tak zhodnoti, ze z usetrenych a zhodnocenych penez rad po 50 letech zaplatim, protoze jsou to penize usetrene a zhodnocene z dani a ktere bych vubec nemel. Ovsem to je na mysleni prumerneho cecha presprilis a tudiz nepouzitelne. Ovsem to je ten kapitalisticky system, ktery lidi okrada :o)).
    bearbull
    • Re: duchodove zabezpeceni...
      28.08.2012 20:04

      Zkus si odpustit Ty narážky na čechy....Jinak, proč ne, tahle by to fungovat mohlo...
      Velkamedvědice
      • mozna mohlo??
        28.08.2012 20:36

        vzdyt to sam ukazujes - nad tim, co funguje ve svete jiz pres 50 let, bez problemu se ty pozastavujes a klades si otazku zdali by to mohlo fungovat v Cesku. Urcite - jenze by z toho neslo nikomu nic do vlastni kapsy - tak se to nezavedlo. Jinak lide jsou v podstate stejni a maji stejne aspirace at ziji kdekoliv. Jen nektere politicke systemy jim nekde dovoli, aby hyeny tezily z tech s beranci povahou.
        bearbull
      • narazky nejsou na cechy
        28.08.2012 20:12

        ale na lidi neschopne pochopit proc to jinde jde a v Cesku ne. Dokud si tady lide budou stezovat a vymlouvat na vsechno ostatni misto toho aby se zamysleli sami nad sebou tak se to nezmeni. Kdyz pisu na nemeckem nebo anglickem foru tak mluvim o Nemcich a Anglicanech - tak nebud tak vztahovacny - prosim a dekuji. (prdelko)
        bearbull
  • Vy... na důchod
    28.08.2012 19:12

    Oči mi otevřela reportáž v TV z Přednádražní ulice v Ově. Byla ve stylu : Dnes je velký den, do osady přijede pošťák..... No a kiki reportérka se staré cig... důchodkyně naivně zeptala, že ji přijde důchod, A ta ji hned vyvedla z omylu : Ja nemam důchod, mi přijde socialka... No a tak asi. A co z toho vyplývá : Pokud stát bude garantovat životní minimum, tak Vám prachy dá vždycky (ale musíte mít velkou zásobu globinu..). Takže mládí prožijte v karibiku ať naberete ten správný odstín ......
    Fosil
  • MK je součástí
    28.08.2012 17:46

    státem organizovaného zločinu, minimálně jako lidovecký pletichář z pozice důležité funkce rezignoval na odpovědnost státu vůči důchodcům. Buď si je vědom, že ve státní správě sedí neschopní ouřadové, nebo galerka. Kdyby tomu tak nebylo, stát bude pokračovat v tom, co kdysi úspěšně zavedl Bismark - důchod je věcí státu !!! Svět už dnes ví, že stovky privátních fondů z mnoha důvodů zkrachovaly, hlavně díky toxickým instrumentům, které PF nakupují a manageři fondů tunelují, tunelují a tunelují. Kalousek s Drábkem to nevědí? Vědí, v tom je ten zločin.
    Jesse
  • Kalousek vycházi ze
    28.08.2012 17:40

    .....zkušeností zemí, kde existují dobrovolné systemy a očekává 50 až 60 % účast pojištěnců. Zapominá ale dodat, že v zemích, kde dobrovolné systemy existují se nemůže stát, aby se udělal přes noc zákon a peníze zmizely nebo byly použity na něco úplně jiného. To se už stalo v tomto státě tolikrát, že pouze osoba rozumu prostého se nechá na něco podobného znovu nachytat. Proč zase musime zkoušet a vymýšlet něco nového, když jinde tyto systemy fungují přes desitky let. Není pro nás nedávný a stále plně nefungujíci nový system registrace vozidel dostatečným poučením a důvodem k zamyšlení ? V tomto zlodějském státě si každý dvakrát rozmyslí než uloží své peníze do něčeho nového neověřeného, práve diky zkušenostem s našimi politiky a ministry.
    Skácel
  •  
    28.08.2012 15:18

    Když já tomu Kalouskovi tak věřím, to je tak nešmírně čistej člověk, že snad ani Gros nebyl křištálovější. Mě by jen zajímalo co tohoto velikána vede k podobným akcím, přeci to nemůže být provize, nebo nějaká jednorázová odměna oligarchů, Je to uspokojení svého ega, pocit nadřazenosti, když vidí kolik lidí mu jde na ruku, nebo se o něm jenom baví. Já mu nerozumím, přitom je celkem jasné, že kam se podívá, desítky let tráva neporoste.
    Homo
  • trubka kalous
    28.08.2012 13:48

    kulo hulo. už vidím jak se lidé hrnou do dodatečného 2%ntního zdanění. Pokud chteli nahánět lidi do soukromých fondů, tak to měli udělat výhodnější a ne méně výhodné oproti současnému systému. Při stálém posouvání hranice odchodu do důchodu si ty peníze nikdo nevybere ale možná že to je účel. Kalousku zruš daně z příjmu fyzických osob a pak at si každý spoří kde chce a kolik uzná za vhodné
    Mike -Green D. is killing Europe
  • trubka kalous
    28.08.2012 13:48

    kulo hulo. už vidím jak se lidé hrnou do dodatečného 2%ntního zdanění. Pokud chteli nahánět lidi do soukromých fondů, tak to měli udělat výhodnější a ne méně výhodné oproti současnému systému. Při stálém posouvání hranice odchodu do důchodu si ty peníze nikdo nevybere ale možná že to je účel. Kalousku zruš daně z příjmu fyzických osob a pak at si každý spoří kde chce a kolik uzná za vhodné
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: trubka kalous
      28.08.2012 14:17

      Nejsou ty 2% stále vaše? Nebo si někdo myslí, že i kdyby socdem s radostí systém zrušili, tak vám mohou sáhnout na ty dvě procenta? To už by si s komunisty minulého století moc nezadali. Nikdo nikoho nikam nenahání. Je to na rozhodnutí každého (co je samozřejmě chyba, ale budiž).
      razit
      •  
        28.08.2012 15:11

        bohužel ty 2% vaše uplně nejsou, protože dostanete befelem, že si peníze musíte čerpat bud doživotně nebo minim. 20 let a kolik lidí se dožije 90 když odchod do důchodu posunují k 70ce ?
        Mike -Green D. is killing Europe
        • Mike
          28.08.2012 17:45

          V tom snad není rozdíl.Taky nevíš kolik let budeš pobírat a zda se dožiješ normálního důchodum i když každý měsíc platíš ať tam, či tam..
          Velkamedvědice
          • Re: Mike
            28.08.2012 17:59

            No a proto Bismark zavedl to co zavedl a úspěšně to fungovalo až dodnes... pokud šmejdi nerozkradli důchodový účet. Když lze zdefraudovat důchody lidem garantované státem, proč by nešly i privátní fondy?
            Jesse
            • Jesse
              28.08.2012 18:02

              Ty jen kritizuješ a nenabízíš řešení.Z toho , co uvádíš, defakto preferuješ,nic nedělit a dál nechávat šmejdy rozkrádat celý účet.
              Velkamedvědice
              • Re: Jesse
                28.08.2012 18:12

                Tys spadl z višně? Otřep se a prober se. Nemám potřebu navrhovat něco, co už tady fungovalo ke spokojenosti celé Evropy, dokud zde politické mafie nezačaly tento systém likvidovat !!! Ale ať je po tvém -. navrhuji zachovat Bismarkův systém státního průběžného důchodového systému. Ten jediný ukázal životaschopnost. Stačí? Navrhuji. Nekritizuji Bismarka. Kritizuji zločince, jako je Kalousek.
                Jesse
                • Jesse
                  28.08.2012 18:19

                  S Tebou je problém, že ty nechápeš realitu a pořád sníš.Proto jsem s Tebou přestal řešit věcné problémy.Takže problém současný systém si charakterizoval, jako , "šmejdi nerozkradli důchodový účet. Když lze zdefraudovat důchody lidem garantované státem" Tenhle návrh by zmenšil těmto šmejdům objem spravovaných peněz a teoretickou možnost, že druhý pilíř s nimi taki zacházet nebude.Pokud se stavíš proti téhle možnosti, věc zůstane ve stavu, který kritizuješ.Jinak, ten pán je mrtev.
                  Velkamedvědice
                  • Re: Jesse
                    28.08.2012 18:25

                    Pán je mrtev, ale systém funguje. Ty zase nechápeš, že současná kasta samozvaných finančních gaunerů kolem Kalouska a Nečase úmyslně důchodový účet likviduje, aby prosadila vlastní zájmy. Upřednostnili vliv person před zákonem. Nejsi schopen pochopit, že ve státě má vládnout zákon, nikoliv lidé, kteří se jsou schopni měnit ve svých pozicích. To není chyba Bismarka, to je chyba hloupých voličů, kteří nepochopili smysl důchodové stability.
                    Jesse
                    • Jesse
                      28.08.2012 18:30

                      Zase spousta krásných řečí míjících se z ralitou.Důchod.systém byl u nás průběžně prožírán už v době, kdy Kalousek nebyl na světě.Takže blá, blá , blá Tím, že zrušíš dobrovolný minoritní pilíř nikterak nezrušíš stávající stav věci.To spolu vůbec nesouvisí.
                      Velkamedvědice
  • Zahraniční zkušenosti
    28.08.2012 13:45

    ne vždy korespondují s domácí scénou. Proč se pomalu bortí měnová unie? Protože meziregionální rozdíly v oblasti ekonomické, politické a kulturní jsou natolik závažné, že je není možno aplikovat někde jinde a zlatý střed se těžko hledá. Též nechci býti prorokem, ale pouze 1/3 práceschopného národa dosahuje průměrné hrubé mzdy. Nejasná legislativa, stejně tak osvěta v této oblasti zaostává. Jen tupci se mohou rozmyslet ve prospěch tohoto systému. Ti, kteří vidí trošku do budoucna a vzpomínkou do minulosti mi dají jistě za pravdu. Kdo z těch, co čekají, že za 30 či více let mají šanci na důstojný život v etapě zvaném penze, jsou na velkém omylu. Smysl by mělo zakládat tzv. předpenzijní pojištění již od útlého věku založeném na nízkých částkách do doby plnoletosti s jasnou státní podporou. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Současný model II. pilíře je finanční sebevraždou jak pro účastníky, tak pro státní rozpočet.
    KONTO
  • Hm
    28.08.2012 12:59

    Mirku, máš to pěkně naplánováno. Doufej, že efekt nebude stejný jako s DPH. Nechci být zlým prorokem, ale čeká tuto zemi bída a hlad.
    JardaFarda
  •  
    28.08.2012 12:56

    V zahraničí tomu možná věří, ale tam nemají vládu a zejména MF , kteří jsou programově zlodějští.
    Juniper
    • V zahranici
      28.08.2012 18:02

      to funguje jiz cela desetileti a bez problemu. V zahranici je to totiz garantovane statem a pod kontrolou statu. Ne jako v Cesku, kde jsou takove penize kasickou ze ktere si statem ovladana mafie vybira kdy chce a na co chce. Tady uz Kalouskovi a jeho kumpanum, po vsech tech jejich manevrech s duchodci a DPH neveri ani pataci a muze si za to sam. Proto se snazi jeste prosadit dalsi chytaky na lidi, nez bude vyhnan od koryta. Co kdy splnil a co kdy fungovalo ? Jen tri veci - zlodejny - zlodejny - zlodejny.
      Bearbull
      • Re: V zahranici
        28.08.2012 18:19

        Musím ti oponovat. V USA zkrachovalo za poslední 3 roky 182 penzijních fondů a to jen díky tomu, že nakupovaly investice tipu toxických derivátů. Dělali to několik desetiletí až do hypoteční krize. Bublina splaskla, nikomu se neskřivil ani vlásek a důchodci jdou o žebrotě. Tak to dopadne i u nás.
        Jesse
        • penzijni fondy
          28.08.2012 21:32

          Nejsou povinne a kazdy kdo se necha nachytat na sliby vysokych vynosu a veri propagande makleru aniz by sledoval jak se meni management a do ceho fond investuje nemuze davat vinu nekomu jinemu. Jen se podivej na vysledky dvou takovych, ktere jsou na NYSE a sice AGNC nebo NLY. Funguji desetileti, ale jsou hlidany a pod kontrolou statu. Taky nekupujes zajice v pytli jen protoze slepe veris ze je to zajic a ne kocka, ktera pri rozvazani pytle zmizi do neznama :o)). I zde plati - duveruj ale proveruj.
          bearbull
    •  
      28.08.2012 13:18

      Ty si delas legraci? Cela ta reforma dela zjednodusene to, ze vytahne z lidi penize dnes a vypusti je do obehu za nekolik desitek let, az bude velmi pravdepodobne mnohem horsi demograficka situace nez dnes. Kdyz se to povede, budou vsichni za 30 let provolavat slavu lidem, kteri uz mozna ani nebudou zit. Pro me je to jeden z mnoha zdroju pro financovani stastneho zivot v duchodu.
      Jen
      • Re tak, tak...
        28.08.2012 19:18

        Doporučuji dokument o anglických důchodcích pod názvem: Pracuj až do úmoru... Běžel na Spektru. Velmi poučné.
        Fosil
      •  
        28.08.2012 13:52

        No a třeba za několik let, až bude někdo rozumný na minfin přemýšlet, tak si řekne "Proč nedovolit lidem, co tady mají něco nestřádáno v druhém pilíři, použít tyto protředky k financování výstavby vlastního bydlení, místo toho, abychom je nutili si brát hypotéky?"
        razit
      •  
        28.08.2012 13:37

        Není mi jasný, kdo si dělá legraci. Spíš mám pocit, že ty. Ledaže bys věřil, že každá z následujících nejméně sedmi až osmi vlád odolá pokušení na ty peníze nějakým způsobem šahat. Podle mě je dost vysoká pravděpodobnost, že na ně bude šahat hned příští vláda čssd a komunistů.
        ..
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data