Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman o ekonomickém mysticismu a současných možnostech monetární a fiskální politiky

Krugman o ekonomickém mysticismu a současných možnostech monetární a fiskální politiky

07.09.2012 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Pokud se dnes ptáme na to, zda se lidem během vládnutí prezidenta Obamy vede lépe, jde o hloupou otázku. Představte si, že hoří váš dům a přijedou hasiči. Vytáhnou hadice a začnou hasit tak rychle, jak jen to jde. Když je oheň uhašen, přijde někdo a zeptá se jejich šéfa, jestli je dům nyní v lepším stavu, než když tam dorazili. Ano, byla by to směšná otázka. Chceme-li se smysluplně ptát, bude nás zajímat, zda bylo hasičů dost, jestli měli dostatečné vybavení, atd. To by ale vyžadovalo alespoň minimální znalost toho, jak bojovat s ohněm.

Obama se stal prezidentem v době, kdy zuřila nejhorší ekonomická krize od 30. let. Měli bychom se tedy zajímat o to, jak se s ní vypořádal. A také o to, jak by se s ní vypořádal ten, kdo ho nyní chce nahradit. Fakta přitom nejsou komplikovaná: V lednu 2009 ekonomika kolabovala, pak došlo k její stabilizaci a v polovině roku začala růst. Tento růst byl ale zklamáním. Otázkou je, zda by si republikáni vedli lépe.

Britskou verzí Paula Ryana je ministr financí George Osborne. Není sice tak extrémní, jeho vize jsou ale také v rozporu s tím, co nám říká makroekonomie. Svého času byl rovněž oblíbencem konzervativců, ale i těch, kteří se sami považují za střední proud. Osborne přišel s velkou myšlenkou okamžitých fiskálních úspor i přesto, že ekonomika byla hluboce utlumena. 

 
Tento postup měl podle něho fungovat, protože věřil v pohádku o důvěře – v pohádku o tom, jak úspory zvýší důvěru a následně podpoří růst. Na ukňučené keynesiány, kteří tvrdili, že předčasné utahování pošle Británii do další recese, nebral ohled. Ale ouha, oživení se po implementaci této politiky rychle zastavilo a Británie se nachází v recesi. Namísto změny politiky ale duo Cameron – Osborne zvažuje nevýznamné kroky. Ministr pak pro BBC uvedl, že ekonomika se uzdravuje a že k rychlému oživení neexistuje žádná jednoduchá cesta. Zní to moudře, ale ve skutečnosti je to nesmysl. Británii sužuje nedostatek poptávky. To by mohlo být rychle napraveno správnou politikou, která by poptávku stimulovala. Víra v to, že nelze dosáhnout rychlého oživení, představuje pouze ekonomický mysticismus.

Současná monetární politika je v dnešní situaci, kdy se nacházíme v pasti likvidity, neefektivní. Centrální banka by ale mohla pomoci tím, že by se zavázala udržovat uvolněnou politiku i v době, kdy již ekonomika v této pasti nebude. Problém je s důvěryhodností takového závazku. Jde dokonce o problém o dvou úrovních. Na té první musíte přesvědčit centrální banku, že takový postup znamená skutečně dobrou myšlenku. A pak je třeba přesvědčit soukromý sektor, že centrální banka se po skončení krize nevrátí ke starým postupům. U fiskální politiky v situaci pasti likvidity není nutné přesvědčovat trhy o tom, že se po skončení krize budete chovat jinak. Tato politika na posunech v očekáváních vůbec nezávisí. Vláda prostě vytvoří nová pracovní místa.

Prosadit fiskální stimulaci je ale složité z politického hlediska. Pokud tedy chceme ekonomice pomoci, snažíme se jako ekonomové přesvědčovat klíčové hráče na obou stranách. O tom, že utahování je omyl a že Fed musí začít signalizovat svou ochotu udržet sazby nízko i poté, co začne růst inflace.

(Zdroj: Blog Paula Krugmana)


Čtěte více:

„Vysokorychlostní podzim“ a možný pád USA z „fiskálního útesu“ – kalendář událostí, které bude radno sledovat
20.08.2012 17:39
Po dovolenkové sezóně, kterou si více, či méně užili i politici na obo...
Krugman: Vývoj posledních let jasně ukazuje, kdo má v ekonomii pravdu
28.08.2012 7:59
Vývoj posledních let byl testem jednotlivých ekonomických doktrín. Pře...
Jaký prezident by trhům více pomohl, či méně uškodil?
05.09.2012 18:36
U našich prezidentských voleb máme jednu jistotu – s trhem nehne žádný...

Váš názor
  • když už je řeč
    07.09.2012 15:17

    Krugmana o Obamovi, nebyl by tam ten recept na vaření piva? Děkuju velmi hezky pěkně :-)
    Jesse
  •  
    07.09.2012 15:09

    Děkuji pěkně "Marrt" za vtipné a přesné vyjádření i mých pocitů a názorů. Líp bych to nenapsal neboť bych musel používat neslušná slova.
    many
    • Díky...
      07.09.2012 21:22

      ...za kompliment. Já jak vidíš, se sem tam nějakýmu tomu drsnýmu slovíčku nebráním. Trochu mi to pomáhá vypustit přetlak, když tady čtu ty bezduchý pindy "analytiků". Mám z toho dojem, že každou tu analýzu zveřejňujou ve chvíli, kdy maj naloženo do kotle a rozjetou mašinu v nějakým kšeftu, kterej se jim zrovna vymknul z kontroly na nějaký výhybce a potřebujou hodně velkou hordu blbejch a silnejch, který bz jim pomohli naházet na koleje haldu hnoje, aby jim ta mašinka přistála do měkkýho. Jinými slovy - já sem SHORT, ale vono to nějak zatraceně stoupá a vypadá to, že se pudu brzo pást, takže lidičky poslouchejte: honem začněte prodávat, protože moje analýza řiká dolu, dolu, dolu....hezky děti poslouchejte tatínka, ten ví všechno nejlíp!!! A kdo mě neposlechne, dostane TYTYTY...
      marrtt
  •  
    07.09.2012 13:18

    Pořád nevím kam směřují obrovská opatření vlád Evropy. Evropu a to je dnes již jisté nedostali na kolena nezaměstnaní, ale korupce obrovských rozměrů. Tam kde jsme nyní my, se dostane Čína a Indie taky. Jen to bude trvat 20 - 40 let.
    Jezdec.
    •  
      07.09.2012 15:24

      V Číně se korumpuje už 5 000 let, ale vždy v přijatelných mezích. není to taková ta korupce, kterou známe my v Evropě podle katolické církve, která ji zde zavedla. Tady se na rozdíl od rákosníků korumpuje veřejnými penězi. V Číně si na tu "korupci" musí obstarat vlastní prachy a to je u našich úředníků nepřekonatelný problém :-)
      Jesse
      •  
        07.09.2012 15:31

        Před týdnem jsem jela sama v kupé vlaku s Cikánem, co jel do Ostravy za rodinou. A ten říkal: komunisti kradli, ale snesitelně... ;-)
        Kalka.
        •  
          07.09.2012 15:51

          Jasně, že komunisti kradli méně než krade současná elita. Ale důvod je ten, že komunisti neměli příležitost. Neměli možnost jak v komunistickým systému zlegalizovat nějaké velké sumy nakradeného majetku, ani moc možností jak ho vyvést do zahraničí. to, že kradli méně ale ještě neznamená, že byli lepší. mají na svědomí spoustu dalších zločinů a na rukách krev tisíců mrtvých.
          ..
        •  
          07.09.2012 15:33

          To je něco podobného... Ale jinak krást ani nemuseli, když jim to všechno patřilo. Paradoxně korumpovali už jen ti, na které koryto v UV nezbylo :-)) - Trest: vyloučení ze strany byl pro ně strašný, takže si dávali majzla :-)))
          Jesse
        •  
          07.09.2012 15:33

          Komunisti si rovnou vzali všechno.
          Velkamedvědice
          • VM
            07.09.2012 15:57

            Tak, tak. Za měnové reformy. Ale z přerozdělení téhle restituce, by Kalouskovcům nic moc nekynulo...
            Kalka.
    • Jak na korupci...??
      07.09.2012 14:28

      Švédi na to přišli - chtěj zrušit papírový peníze. Elektronickejma moc dobře nepodmažeš. A když podmažeš, ta šmírová šmouha je dost vidět. už sou na to zařízený - i v kostele mužeš flanďákovi na měšní víno přispět kreditkou. Hlavně jim nikdo nesmí vypnout elektriku, to by pak všichni pošli hlady, protože by si nemohli koupit ani suchej rohlik.
      marrtt
      • Re: Jak na korupci...??
        07.09.2012 14:33

        A to jsou švédí zemí defakto bez korupce, nejlépe hodnoceni, nějakých 9,9 z deseti možných na indexu CPI..
        Velkamedvědice
  • Ani Lenin by to neřekl lépe
    07.09.2012 11:52

    vás všichny zmetky zodpovědné, co jste uplně blbí a děláte, staráte se a šetříte zničíme, protože nás brzdíte, my potřebujeme abyste všechno utratili a ještě si musíte půjčit aby to bylo zase OK. A kdo nechce tak tomu zničíme úspory inflací a bude mít stejně prd.ještě že je už vše elektronické, kdyby bylo potřeba ty prachy tisknout došel by papír :o))
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    07.09.2012 9:02

    Děsnej magor....neni von panáček trochu sociální demokrat?? Když nám chyběj prachy, je potřeba víc utrácet?? - hlavně je potřeba zblbnout lidi, aby kupovali ještě víc nepotřebnejch sraček, aby se roztočily kola revoluce a bude nám všem dobře. Tak toho bych vzal na vidle. Obecně považuju za zdravou poptávku tu, ktrá není ničím stimulovaná - to vede zase jen k bublinám. Spotřebitel neni Krugmanův blbec a snad si proboha umí sám vybrat, co si chce a nechce koupit. Přizpůsobit se musí produkce poptávce a ne naopak. Kdyby mi přišel domu agitovat, že mám zvýšit spotřebu pro záchranu světový ekonomiky, asi bych ho skopnul ze schodů.
    marrtt
    • Marrt
      07.09.2012 13:41

      Nejen on.Levicový mor zasáhla celou evropu.http://www.novinky.cz/domaci/278126-zapad-zklamal-vraci-se-k-socialismu-lituje-klaus.html
      Velkamedvědice
    •  
      07.09.2012 12:11

      Trochu mně připomíná Nečase s Kalouskem......Počkej neříkal jsi že domů lezete po žebříku ?
      duben
      • lezeme...
        07.09.2012 13:15

        ...bydlíme totiž v zemljance a tam se jinak nedostaneš!! Exekutor nás odmítnul vystěhovat, protože se nikomu nechtělo vynášet nábytek dírou nahoru na dvorek (stejně by se rozpad, protože je z bedýnek vod margarýnu)
        martt
    • Poptávka
      07.09.2012 11:07

      je určována nabídkou a ta zase poptávkou. Není to jednoduché určit. Pokud budeme neustále snižovat objem prostředků v ekonomice, zákonitě dojde k úsporám na všech frontách a tudíž brzdu udržitelného rozvoje. Jistá regulace musí nastat k tomu, aby nedocházelo k přílišným bublinám. Ještě bych podotkl jednu skutečnost, že P.G. je marxista. Tolik pro doplnění. Může to znít divoce, avšak dnešní doba nefunguje na základě dávných pouček a principů. Globalizovaný svět tehdá páni ekonomové neznali.
      KONTO
      • Re: Poptávka
        07.09.2012 11:56

        Vzhledem k rozežranosti naší civilizace považuji určitou přirozenou brzdu spotřeby za potřebnou až nutnou. Protože jsem svobodomyslný člověk, nemyslím na regulaci zákonnou nebo institucionální, ale na morální brzdy a přirozené sebereflexe inteligentních lidí (trochu idealista). Marxismus p. Krugmana -aby ho čert po poli hnal-, mi pasuje do potřeby pořád něco ovládat, řídit masy, stimulovat a podobně. Muj zoufalej výkřik zní: nechte mě bejt, já se nechci nechat masírovat, pobízet, stimulovat, motivovat, demotivovat ani nic podobnýho. Jestli mi něco chcete nabídnout, udělejte to decentně a tak, abych nebyl nucenej před reklamou (co jinýho než stimulace spotřebitele ke spotřebě) lézt kanálama. U silnice chci stromy a ne bilboardy, v krámech chci kvalitní zboží a ne tuny dotacema stimulovanýho lacinýho braku, chci trochu slušnýho jídla, pokud možno z Čech a ne stimulovaný dotacema odjinud (tisíce hektarů skleníku ve Španělsku v poušti postavený na subvencích Šp. vlády a EU). Přestaňte podporovat kdeco a nechte už lidi svobodně určit rovnováhu mezi poptávkou a nabídkou, nebo se z toho všichni zblázníme. Živíme totiž armádu blbů, který vymejšlej, jak to celý řídit. Přestaňte už řídit, co si máme nebo nemáme koupit, my to zvládnem sami!!.
        marrtt
      • Re: Poptávka
        07.09.2012 11:11

        Opravuji nikoli P.G., ale P.K.
        KONTO
    • Mimo realitu
      07.09.2012 10:00

      Uplne suhlasim s predchadzajucim komentarom a s tym, ze zdravy dopyt ma vychadzat od ludi a ich moznosti a ne od toho aby vlada nezmyselne minala peniaze len preto, aby ucelovo zvysovala HDP (jak napr. Cina ked vystavala miliony bytov, kde nikdo nebyva). Tento pan je totalne odrezany od reality. Absolutne nechape a nevsima si jednotlivca, resp. domacnosti a ich potreby a moznosti. Na vsetko sa pozera makro. Pripada mi to tak, ze hentie jeho teorie vymysla niekde doma s tuskou a papierom, kde si kresli tie svoje pasce likvidity a krivky monetarnej a fiskalnej politiky a tak to nejak kombinuje az mu vyde idealny stav a potom to ako odporucanie pre vladu zavesi na svoj blog.
      Jenko
      • Re: Mimo realitu
        07.09.2012 14:04

        Stimulovat sa mosí, dyž néni něco v pořádku a včíl to v tej ekonomice v pořádku néni. Stimul pomože, Krugman mluví dobře, mosí to byť vyvážené. Já onehdá byl po šichtě v hospodě a hned na to v domku s červenou lucerňou. Také sem potřebovál stimul ze začátku a po dobrém nakopnutí se býl spokojený jak panic!!
        diamantino
      • Re: Mimo realitu
        07.09.2012 10:38

        Naprosto jasnej příklad stimulace poptávky byla americká hypotéční krize, matka tý bažiny, kterou se teď brodíme po krk - ale ona jen ukázala, že už sme v těch sračkách byli nejmíň po pás. Do tý doby bylo pohodlný si to nepřipouštět. Stimulací trhu s nemovitostma (zpřístupněním hypoték málo majetným) vznikla bublina, která docela smradlavě praskla a zamořila dost velkej prostor. Má někdo ještě zájem stimulovat?? Poslužte si - a hlavně si přečtěte něco z historie, abyste věděli, co způsobuje manipulace s masami nevědomých konzumentů. Hitler taky docela pěkně stimuloval německej zbrojní průmysl po krizi, pak s nim měl celej svět 10 let plný pazoury práce. Stimulujte si, ale mě z toho laskavě vynechte, pokud bych směl prosit.
        marrtt
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data