Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
„Vysokorychlostní podzim“ a možný pád USA z „fiskálního útesu“ – kalendář událostí, které bude radno sledovat

„Vysokorychlostní podzim“ a možný pád USA z „fiskálního útesu“ – kalendář událostí, které bude radno sledovat

20.08.2012 17:39, aktualizováno: 20.8. 18:11
Autor: 

Aktualizováno

Po dovolenkové sezóně, kterou si více, či méně užili i politici na obou stranách Atlantiku, přijde „vysokorychlostní makro podzim“, upozorňují stratégové Exane BNP Paribas a naznačují, kam obrátit pozornost od dobíhající výsledkové sezóny. Zatímco v Evropě se bude nadále hrát o zachování eura a nové nastavení fungování Evropské unie, Spojené státy bude opět tlačit bobtnající zadlužení. Najdou se ale i další nová témata...

V následujících dnech mohou náladou na trhu zahýbat plánovaná jednání trojice Merkelová, Monti a Rajoy. Zraky budou upnuty především ke Španělsku poté, co z tamních vysokých politických kruhů přišlo první oficiální přiznání pravděpodobné nevyhnutelnosti žádosti o finanční pomoc pro zemi jako celek (více v článku ZDE).

30. srpna bude pozornost investorů upnuta ke každoročnímu klíčovému projevu šéfa Fedu Bena Bernankeho z Jackson Hole. Analytici Exane BNP Paribas očekávají, že se dočkáme dalšího holubičího signálu investorům z pohledu ekonomického výhledu i dostupných nástrojů měnové politiky.

6. září převezme žezlo i pozornost finančních trhů ECB, která prý oznámí další nestandardní opatření. “Pravděpodobné je další změkčení pravidel pro kolaterál přijímaný za půjčky komerčních bank a představení technických detailů nového programu na nákup dluhopisů periferních ekonomik eurozóny,” říkají stratégové Exane BNP Paribas. Nevylučují přitom ani možnost ohlášení dalších protikrizových zásahů v podobě přímého snížení napětí na peněžním trhu formou odkupu korporátních dluhopisů či dalším tendrem dlouhodobých financích prostředků (LTRO).

Z možných zásahů ostatních významných centrálních bank ve světě, které mají potenciál zahýbat s trhy, Exane BNP Paribas věří v rozšíření programu na nákup aktiv (QE) v případě Bank of England, a to nejspíš v měsíci listopadu. Dále potom očekává další snížení úrokových sazeb v Číně a ještě čtvero snížení minimálních povinných rezerv čínských komerčních bank ve snaze zabránit výraznějšímu zpomalení tamní ekonomiky.

11. září bude důležité sledovat finální návrh Evropské komise ohledně bankovního dohledu v Evropě - základního kamene při stavbě evropské bankovní unie. Diskuse o tématu je vypjatá a spektrum možných výsledků široké (více z kuloárních informací ZDE), návrh Komise tak bude silným vodítkem pro rozklíčování vyjednávacích postojů a síly jednotlivých členských států v rámci Evropské unie.

12. září má přijít dlouho očekávané rozhodnutí německého ústavního soudu o (proti)ústavnosti permanentního záchranného fondu ESM a fiskálního kompaktu. Exane soudí, že šance, že by ústavní soud vetoval německý souhlas, jsou relativně malé. Následovat bude jednání ministrů financí eurozóny (Eurogroup) o možnosti, že by fondy EFSF/ESM za určitých blíže určených podmínek intervenovaly přímo na sekundárních dluhopisových trzích.

Ve stejný den (12. září) proběhnou také parlamentní volby v Nizozemsku, které lze podobně jako nedávné předčasné řecké volby, sledovat také optikou politického boje mezi tábory pro a proti dalším záchranným finančním půjčkám v Evropě. „Výsledek voleb bude významným indikátorem veřejného mínění v rámci jedné z jádrových zemí eurozóny,“ upozorňují analytici Citigroup na důležitost události v zemi platící za vlivného spojence Německa.

V rámci blíže neručeného data v měsíci září mohou překvapit také dlouho očekávané výsledky zátěžových testů španělského bankovního sektoru, Jejich výsledek totiž bude podkladem pro vyčíslení žádosti Španělska o finanční pomoc pro své banky.

Ve Francii polovina září přinese oznámení rozpočtu země pro příští rok, které by mělo napovědět, jaká další úsporná opatření bude nucena uskutečnit tamní vláda.

Řecko bude naopak s napětím vyhlížet verdikt komisařů Trojky ohledně způsobilosti země dostát svým závazkům podmiňujícím další peníze ze 130miliardového záchranného balíku – další tranše 31,2 mld. EUR. K úspěchu v jednání s mezinárodními věřiteli Řecku nyní chybí najít více než 4 miliardy eur dodatečných úspor do celkových 11,5 mld. EUR škrtů nutných k plnění rozpočtových cílů. Exane BNP Paribas upozorňuje, že není radno čekat, že tentokráte nedojde k žádnému zádrhelu v jednáních. Další peníze tak podle analytiků Řecko neuvidí dříve než v říjnu.

Větší nadhled a nové rysy budoucího vzniku bankovní a fiskální unie v rámci reformy fungování Evropské unie potom přinese další summit Evropské unie, který se uskuteční 18. a 19. října. Naváže tak na summit z konce června, který sice přinesl ráznější návrhy zásahů do architektury eurozóny a EU, než se čekalo, ale postrádal konkrétní detaily a přesné načasování.

 

 
USA na hraně fiskálního útesu

Nenechte se ovšem mýlit z předchozího výčtu, že by se boj z krizí v nejbližší době měl omezit pouze na evropský kontinent. Spojené státy sice v nedávné době překvapovaly svými makrodaty spíše pozitivně, ale analytici Exane BNP Paribas varují, že celkové tempo ekonomického růstu je nadále příliš slabé na to, aby zvládlo vytvořit podmínky pro citelně zlepšení situace na americkém trhu práce.

„Volby v USA a fiskální útes jsou témata, která se budou stále více dostávat do hledáčku investorů,“ říkají analytici Exane BNP Paribas. Odhadují přitom, že Barack Obama pravděpodobně letos obhájí svůj prezidentský mandát a demokraté získají na svou stranu většinu ve Sněmovně. Volbami naplánovaným na 6. listopadu ale nic neskončí, nýbrž spíš začne.

V rámci současného nastavení automatických stabilizačních mechanismů americké fiskální politiky domluvené pod velkým tlakem na konci minulého roku totiž k 1. lednu 2013 vyprší daňové úlevy zavedené Bushovou vládou. Celkem se jedná o zvýšení příjmů z daní asi o 400 miliard dolarů a další škrty za 200 miliard dolarů, které dohromady odpovídají asi 4 procentům hrubého domácího produktu Spojených států.

Při současném tempu zadlužování amerických veřejných financí dojde navíc na začátku příštího roku k přesažení dluhového stropu 16,4 bilionu dolarů. To automaticky zablokuje americké vládě možnost dalších emisí dluhopisů a může ohrozit i každodenní financování chodu největší ekonomiky světa.

Reálnost obav z dalšího vývoje Spojených státech podporuje i nedávný průzkum banky Morgan Stanley, podle něhož 40 procent amerických společností oddaluje své investice ve strachu, že americká ekonomika ještě není z nejhoršího venku a čeká ji další velká recese. Pád USA z „fiskálního útesu“, kterým se označuje překročení dluhových limitů země, označil za „největší zdroj globální nejistoty“ také šéf Goldman Sachs Lloyd Blankfein.

(Zdroj: S&P , Exane BNP Paribas, Citigroup, CNBC, Financial Times)


Čtěte více:

Pochopte hloubku problému amerického dluhu - video
21.03.2012 18:29
Amerika letos zaplatí za svůj dluh třikrát více, než dala ročně za ved...
Německý ústavní soud vynese verdikt k ESM a paktu EU 12. září
16.07.2012 11:49
Spolkový ústavní soud oznámí 12. září své rozhodnutí, zda bude Německo...
Řecko má z čeho zaplatit ECB a vydržet do září či října. V aukci tříměsíčního dluhu přistoupilo na úrok 4,43 %
14.08.2012 12:28
Řecko dnes získalo ve sledované aukci tříměsíčních poukázek, objemově ...
Brusel se přetahuje o dohled nad bankami. Přijde o něj i ČNB?
17.08.2012 13:26
Méně než měsíc zbývá do chvíle, kdy má Evropská komise představit svůj...
ECB: Odchod Řecka z eurozóny by byl zvládnutelný, ale jistě ne hladký. Juncker jej nečeká
20.08.2012 8:45
Odchod Řecka z eurozóny by byl zvládnutelný, lepší by ale bylo, kdyby ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data