Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zdravotní pojišťovny do konce roku budou bez rezerv, propad může být 7 mld. Kč

Zdravotní pojišťovny do konce roku budou bez rezerv, propad může být 7 mld. Kč

09.10.2012 17:53
Autor: ČTK

Zaměstnanecké zdravotní pojišťovny letos dočerpají zbytky rezerv a Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) už rezervy nemá. Většinu rezerv loni daly pojišťovny na pokrytí více než pětimiliardového propadu mezi příjmy a výdaji. Jen tak zůstalo jejich hospodaření vyrovnané. Z analýz ministerstva zdravotnictví vyplývá, že do konce letošního roku dosáhne propad sedmi miliard korun. Informaci o bilanci zdravotního pojištění v roce 2011 má ve středu na programu vláda.

Prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček ČTK řekl, že systém je v deficitu od roku 2008, vždy se ale podařilo propady dorovnat z rezerv. "Teď poprvé je to vyhrocené, stát řekl, že žádné peníze přidávat za státní pojištěnce nebude, a my jsme nuceni se dívat na příští rok i další roky z jiného pohledu," řekl.

Vláda opakovaně odmítla zvýšit platby za státní pojištěnce s odkazem, že systém má rezervy. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň ČTK řekl, že ministr Leoš Heger (TOP 09) opakovaně žádal o navýšení plateb neúspěšně. Žádost se dává vždy do konce pololetí na příští rok, zatím je prý předčasné řešit, zda požádá ministr o navýšení znovu.

"Je potřeba dále zvyšovat v rámci reformních kroků efektivitu systému, zůstávají v něm stále rezervy, například je nadbytek akutních lůžek v nemocnicích," řekl Sršeň. Část akutních lůžek chtějí pojišťovny změnit na následná, tím by se ušetřilo. Nyní o tom s nemocnicemi vyjednávají.

Zdravotně pojistné plány všech pojišťoven počítají s tím, že rezervy nejsou. "Pokud se nezmění struktura poskytované péče a náklady zůstanou na stejné úrovni, peníze už prostě nebudou," varoval Gajdáček.

Právě tento nepříznivý výhled je podle něj důvodem, proč zdravotní pojišťovny trvají na změnách lůžkového fondu nemocnic. Ze 189 nemocnic má dojednané podmínky pro nové smlouvy od ledna 2013 zatím 58. Další dostanou nabídky v průběhu listopadu. Kde nebude dohoda, prodlouží se smlouva o půl roku až rok, aby byl čas na dojednání nových podmínek.

Celkový předpis čerpání ze základního fondu na zdravotní péči loni byl 219,146 miliardy korun, meziročně stoupl o 1,8 procenta. Nemocnice a další lůžková péče měla 113,033 miliardy, ambulance 58 miliard. Za regulační poplatky a započitatelné doplatky za léky uhradili občané 8,076 miliardy, z toho za regulační poplatky 5,533 miliardy. Celkem vracely zdravotní pojišťovny 449.464 pojištěncům 531,5 miliardy korun.

Za nákladnou péči vydaly pojišťovny loni 46,749 miliardy, to je o 2,829 miliardy méně než v roce 2010.


Váš názor
  • Mily rupheji-Koudelkova......
    11.10.2012 1:33

    Tak to jsi me dostal - to se nedalo obejit. Hned jsem si to pochopitelne opsal a podelil se s tim s par kolegy - doktory. No reakce byla takova, ze prej jestli bys jim neposlal svoji adresu a oni by te sem pozvali a jestli by te mohli ukazovat. To se pry hned tak nevidi. Takze jak vidis mel jsi zase pravdu ty tvoje cesky mozky jsou opravdu jedinecny a svetovy. Otazkou jen zustava proc ze sebe delas verejne takoveho vola. Ja vim ze se chces zvidilelnit, ale za cenu delat ze sebe blbce - nato musio byt jeden opravdu ceskeho puvodu. Zde ti preposilam cast emilu od jednoho z dalsich mych pratel, kteremu jsem to take poslal emilem ....................... "......lec mimochodem, navstivil jsem jednoho sveho ex-studenta, veterinare v Ottawe, na jeho klinice a mel se cim chlubit. Ukazoval mi jejich MRI, predbezne vysledky behem jedne hodiny,completni vyhodnoceni druhy den ......" jestli vis o cem je vubec rec.
    realbull
  • Koudelkoá nemusíte chodit tak daleko
    10.10.2012 22:33

    .........Šimonu Buchovi bylo v září 2007 šestnáct let a podstoupil rutinní operaci nosní přepážky. Po ní se však neprobral z kómatu, za což už dříve dostal anesteziolog fakultní nemocnice v Nitře dvouletý podmíněný trest a pět let zákazu činnosti................. a v Česku pracuji ti samí doktoři. Tak nekecat - mně dávali do rychtyku zlomenou nohu v Aspenu Colorado k uplné spokojenosti a u nás se doktor, při sundaváni gypsu zase divil jak to bylo perfektně uděláno. A pobyt těch pár dní byl jako v hotelu.
    Schier
    • Re: Koudelkoá nemusíte chodit tak daleko
      10.10.2012 22:41

      Nejde ot o, že Nitra není v Čr, ale mluvíte o nějakém osobním selhání ne systemovém. To je třeba se uvědomit. Proč by neměli být v americe dobří lékaři. Ale nejsou pro každého.
      Velkamedvědice
  • tady to vypadá
    10.10.2012 8:57

    jak v čekárně na úřad antiamerické propagandy :-)) Nemůžete se lidi konečně vyprdnout na ty bolševické žvásty o zlých američanech a jít si utřít před dveře tekoucí močůvku? Antiamerikanizmus přinesli do Evropy Goebbels s Hitlerem... později bolševici a celý ten náš chcíplý rudý systém. Vše z nenávisti k třídnímu nepříteli. Po cirka 80 letech tuhého vymívání vašich mozků jste jejich dokonalým plodem. Takže můj akcent na zdravou úvahu asi nepadne na úrodnou půdu... a to jsme prosím spekulanti. Tedy aspoň si tak říkáme :-)
    Jesse
    • Re: tady to vypadá
      10.10.2012 9:24

      Mě jsou američani velmi sympatičtí, osvobodili mé prarodiče. Nicméně to nic nemění na jejich ubohém zdravotním systému, který jsem měl tu možnost vyzkoušet.
      ..
      •  
        10.10.2012 9:59

        V tom máš pravdu. Přesto si myslím, že je jejich zdravotnictví strašně "nekoordinované" proti tomu, jak jsme v Evropě zvyklí. Posuzoval bych jejich zdravotnictký systém podle jednotlivých států, měst, spádových oblastí atd... Tvého prstu je mi líto, věřím, že jsou mnohem horší případy. Na druhé straně mají i vynikající výsledky v medicíně, což svět uznává s povděkem. Mno, spíš si myslím, že mají většíc bordel v pojišťovnictví, než v medicíně samotné :-)
        Jesse
  •  
    10.10.2012 8:27

    Moje osobní zkušenost s US zdravotnickým systémem je zcela děsivá. Zlomil jsem si prst a ačkoliv jsem měl tři pojistky (dvě z čech a jednu US od AIG) v soukromé nemocnici mě odmítli ošetřit dokud nezaplatím předem. Odjel jsem tedy do státní nemocnice, kde mou pojistku od AIG uznali jako důvěryhodnou. Zrentgenovali mi ruku, dali mi napít džusu, a postupně se na mě přišlo podívat asi pět doktorů. ten pátý mi píchl umrtvující injekci prst narovnal a zasádroval takovou tou vylehčenou plastikovou sádrou. Až potud to bylo fajn. Jenže po návratu domů když mi sádru sundali a prst znovu zrentgenovali se paní doktorka na chirurgii na poliklinice rozbrečela, když viděla co mi doktoři v USA svým diletanstvím provedli. Prst narovnali o 90 stupnu, jenze kloubni hlavice s kloubem zustala v puvodni poloze, takže kloub mi prirostl o 90 stupnu otoceny a zcela nefunkcni. Nastesti je to malicek a diky usilovnemu cvičení jsem si po pěti letech vytvořil pakloub s prakticky puvodnim rozsahem pohybu. Vrcholem bylo, kdyz me po par tydnech doma dosly postupne tri fakturyna celkem 1200 dolaru za ukony jednotlivych doktoru. Stezoval jsem si na AIG, kde mi slibili, ze vec vyresi. Asi něco opravdu řešili neb tři roky byl klid a pak mi přišla výzva od vymahačské firmy, abych uhradil asi 450 dolarů + úroky. Poslal jsem je do prdela a od té doby až dodnes je klid. Poučení do života, příště pokud to nebude život ohrožující zraněnní si nechám udělat jen rentgen ten pošlu na vyhodnocení domů a ošetřím se sám.
    ..
    • Džordžo
      10.10.2012 11:12

      Tuhle historku o prstu už jsem před časem někde četl, takže buď ty zkušenosti má víc lidí nebo jsi ji dával do placu na více webech. :-)
      opravář vesmírné stanice
      • Re: Džordžo
        10.10.2012 11:20

        Myslím, že psal i tady, ale ne tak podrobně.
        ..
        • Džordžo
          10.10.2012 11:27

          JJ. Psals to tady Lucii..
          Velkamedvědice
    • to Džordžo
      10.10.2012 10:48

      I když to není k smíchu, Tvůj popis "léčení" úrazu mě pobavil (i když je mi samozřejmě líto Tvého zlomeného prstu). Bohužel, něco podobného se Ti může stát i u nás - moje skoro vlastní trpká zkušenost :-(
      oh171
  • emigrantbull
    10.10.2012 2:09

    Amerika je nejlepší zemí světa. Ale myslí si to jen Američané Téměř není Američana, který by věřil, že existuje úžasnější země než ta, ve které žije. Pouze 5 procent Američanů vlastní pas, což znamená, že 95 procent jich nikdy neopustilo svou zem. Od malička jsou vychováváni v tom, že jsou nejlepší, a protože nemají z 95 procent srovnání, velmi lehce tomu věří. Kvůli chybějící možnosti srovnání mají pocit, že jejich systém funguje nejlépe a v diskuzi jim není možné vyvrátit něco pro nás Čechy a Evropany tak samozřejmého, jako je nespravedlivý či zcela nefunkční systém. Včera se přihodily hned dvě věci, které dokázaly vytočit. Hned ráno se v práci řízla jedna ze zaměstnankyň v kavárně dost hluboko do ruky. Zaměstnáváme ji a také jsme ji pojistili, což zde není samozřejmé. Všude na ostrově pracují mimo státní služby lidé pouze na dvacetihodinový úvazek, aby je zaměstnavatel nemusel pojistit. Chtěla jsem ji hned odvézt do nemocnice, aby ji ošetřili, ale snad by raději umřela, než by tam jela. Ukazovala mi 20 centimetrů dlouhou jizvu, kterou si sama na poslední návštěvě špitálu zašila, protoze ji s otevřeným zraněním, které celou dobu krvácelo, nechali celé odpoledne čekat – nebyla totiž pojištěna. Po naší krvavé diskuzi si sedla do auta, odjela do drogerie a koupila si za téměř padesát dolarů vše, co pro ošetření potřebovala. Ránu zalepila nějakým speciálním lepidlem, aby už nekrvácela, zafáčovala si ji a nastoupila zpět do práce. Všichni, kdo u nás pracují, jsou pojištěni úplně poprvé. Ve zdravotnický systém kvůli svým dřívějším zkušenostem však vůbec nevěří. I kdyby prošel Obamův zákon, ve kterém navrhuje, aby byl každý Američan pojištěn, bude zde trvat celé generace, než bude systém fungovat. Normální člověk zde nevěří, že když si zlomíme nohu, jdeme v Česku do nemocnice a necháme se zrentgenovat a ošetřit, a téměř nic neplatíme. I když jsou zde lidé pojištěni, tak nikdy ne na 100 procent. Mají dvaceti- až čtyřicetiprocentní spoluúčast. Lékařství je zde jedno z nejdražších na světě. Takže den a noc v nemocnici včetně vyšetření možného infarktu stálo našeho souseda „pouhých“ 8 200 dolarů. Za to by měl v Česku pravděpodobně kompletní operaci i s pobytem v nemocnici. Proti změně se samozřejmě nejvíce brání celý farmaceutický průmysl. Samozřejmě, že o regulaci i diktát, že nesmí některé věci prodávat s tisíciprocentním výdělkem, nijak nestojí. Jiné a zároveň stejné příběhy Náš kuchař si před několika lety zlomil klíční kost, a protože neměl ušetřených 1 800 dolarů, tak jej neošetřili a z nemocnice ho vyhodili. Kost mu špatně srostla a vykukuje mu z trička jako malý meč. Na manažerku na ranči mé sestry spadl kůň. Bála se, že si zlomila pánev. Nenechala se odvézt do nemocnice – je pojištěna a prakticky to byl pracovní úraz. Místo toho zavolala svého kamaráda zvěrolékaře, který má rentgen pro koně zabudovaný v autě, aby ji zrentgenoval, a zjistil, zda je v pořádku. Na každém rohu vidíte se belhat nějakou osobu s návleky na nohou či rukou, které zde zakoupíte v supermarketu. Nemohou si ani přes pojištění dovolit výměnu kloubů či jiné zákroky. Můj údiv nad tím, že nechápou, že jejich systém není v pořádku, vyvrcholil však večer, kdy si manžel jel koupit přes inzerát automobil. Starší pán, očividně nemocný, nám prodával oldtimer mercedes. Neotálela jsem se zeptat, proč tak krásné auto vůbec prodává – s pocitem, že má zajisté nějakou skrytou vadu. Řekl, že za měsíc jde do Honolulu na operaci, a do té doby musí dát dohromady velkou částku peněz, a proto všechno včetně domu prodává. Zeptala jsem se ho, zda není pojištěn. Pracoval dokonce posledních patnáct let u hasičů, což je součást státní správy a jedna z mála možností, jak být pojištěný. I přesto, že je pojištěn, pojišťovna ho však odmítla, protože operace ho nevyléčí, ale nemoc pouze zpomalí. Za poslední rok se zmenšil z metru osmdesát na metr šedesát pět a sotva se hýbal. Jeho nohy v botách vypadaly jako kopyta a celá kostra byla zkroucená. Když operaci neprovedou, bude během pár měsíců na vozíku. S operací má možnost jestě pár let chodit. Auto jsme bez smlouvání odkoupili, ale celou cestu domů jsem nebyla schopna slova, jak jsem byla rozčarovaná z toho, jak tento systém nechá své občany finančně vykrvácet do poslední kapky – a oni se nad tím ani nepozastaví. Věří politikům, že mají nejlepší systém na světě. 47 tisíc Američanů ročně umírá jen proto, že nemají žádné peníze na léčení. Ale za vším samozřejmě jako všude stojí peníze a v USA je právě lobbismus tím hlavním hybatelem.
    Velkamedvědice
  • Bull
    09.10.2012 19:30

    Ne, ne. V americe prostě nechají na rozdíl od Tvé domoviny nepojištěného chcípnout na chodníku před wall street.
    Velkamedvědice
    • Re: Bull
      09.10.2012 21:16

      .....15 lidí převážně z jihu Moravy, kteří měli takto zpracovat více jak 800 tisíc litrů lihu a způsobit škodu na daních 213 miliónů korun. Brněnský krajský soud ale po několikaměsíčním jednání obžalované zprostil viny......................................................................tak si precti tohle - a to neni zadny vymysl co zverejnujes ty, ale zprava oficelnich mist. Opravdu na urovni - proc nedelas neco s takovym bordelem? To se te tyka vice nez tve kraviny o bezdomovcich v Americe. A kolik zemrelo na ten alkohol lidi - to uz vis ?? Hlavne ze v Americe nechaji chcipat na ulicich lidi -ach joo :o)) ta vase pece.
      koudelka
      • Bull
        09.10.2012 21:54

        Tolik, co v česku za celou jeho historii umře na metyl, postříli v americe průměrný americký magor za jedno filmové představení. Kromě toho jen hlupáci opakovaně žvaní o česku, podobné problémy byli i třeba ve finsku. To ale průměrný americký magor netuší, protože si plete česko z čečnou.
        Velkamedvědice
        • Re: Bull
          10.10.2012 1:02

          ty ale nejsi koudelka - koudelka by nikdy nenapsal "problemy byli" - ty bys mohl klidne tancovat nekde u tyce jak se vzdycky odhalis :o)). Jenze kdo by na tebe chtel koukat - ze joo - docela staci to tvoje buceni tady.
          rupiku rupiku
        • Re: Bull - Cesko - Cecna ?
          09.10.2012 22:28

          Jeste si zapomel na vyvrazdeni indianu a ukradeni New Yorku za kliku od gramofonu ty mysliteli :o)) Jaky je ten rozdil mezi Ceskema Cecnou - ve vobou se krade, kseftuje s drogama, mluvi rusky a ma to v kapse mafie. Navic v Cesku se za okradani statu a smrt tolika lidi osvobodi protoze je to tam normalka. A ty to jeste branis a poukazujes zase na jine, protoze to se jinak okecat neda. Za zproneveru se ve statech dava 150 let ala Bernie Madoff. Ja vim to se v Cesku ani neprobira - to by sedela cela vlada. Uz se tesim na ten kasparkov az se bude volit prezident to uz nebudu potrebovat ani tebe na zvednuti nalady :o)). Jinak diky za tve komentare od opravdoveho myslitelete.
          Koudelka
    • Re: Bull
      09.10.2012 20:51

      A odkud ty moudrosti mas - z vasich novin, kdyby to byla o ty meerice pravda, tak jsou toho noviny a televize plne i s obrazky,aby jste vedeli jak jste na tom dobre. Zatim jsem cetl jen ze nedavno nechali vyhodit z nemocnice bezdomovce a ten u brany nemocnice v Praze zemrel. No bezdomovci se tam ani do nemocnice nedostanou protoze je v tramvajich upali mladez :o)). A ty co neupaleji ty na prechodech pomlati ridici, co si kupuji ridicaky bez absolvovani kurzu.
      Realbull
      • Bull
        09.10.2012 21:57

        Jsou toho plné seriály umirájících co odmítli ošetřit v soukromé a cestou do státní umřeli. A ti , co neumřeli cestou, umřeli až ve státní pro podpojištěnost. To je jasné i děcku.
        Velkamedvědice
        • Re: Bull
          09.10.2012 22:25

          Jo, máš pravdu, vždyť já jsem jen žvanil. Už mě to meerika pěkně sere.
          Velkamedvědice
          • no ne no ne ..........
            09.10.2012 22:33

            nevydavej se za realbulla my vime ze jsi koudelka co mu smrdi prdelka tak si ji vyliz
            ruphej
  • proc to v Cesku nejde??
    09.10.2012 19:08

    vsude ve svete jsou pojistovny ziskove a jejich akcie plati vysoke dividendy. Jenze to se musi umet hospodarit a nekrast. V Cesku se pri nedostatku financi nezacne premyslet proc se prodelava a nezacne s lepsim hospodarenim, ale jednoduse ze zvednou dane a poplatky a jede se dal k radosti panu uredniku, namestku a ministru, kteri dostavaji dotace a odmeny. A stejne to je ve vsech ostatnich odvetvich. Jede se podle stareho osvedceneho .."az se ucho utrhe" :o)) Hlavne ze jsme nejchytrejsi ve svete a mame nejlepsi pivo.
    realbull
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.