Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Naše ekonomika na cestě ke skandinávskému státu...

Naše ekonomika na cestě ke skandinávskému státu...

05.12.2012 18:05

Když HN přišly s nápadem nechat prezidentské kandidáty vytvořit ppt prezentaci, výsledkem byla většinou dlouhá řada proklamací „jsem pro ..., jsem proti ...“. Od jednoho kandidáta ale přišla zajímavější prezentace jeho „snu“ o tom, kam by se ČR měla dlouhodobě ubírat: V principu na sever, směrem ke skandinávskému společensko-ekonomickému modelu.

Když jsem před lety navštívil Švédsko, největší překvapení neposkytla příroda, ale společnost. Lidé zdáli sami zdravící cizince, všeobecně panující ochota pomoci, apod. Rozdíl oproti nám a Švédům ale asi nejlépe vystihuje chování na dálnici. Zatímco u nás máme dost pirátů, na severu i seberychleji jedoucí auto okamžitě zpomaluje a uvolňuje cestu, když se potřebujete zařadit do rychlého pruhu. Kdysi jsem slyšel o tom, jak IKEA v Rusku „musela“ pro rozvoj svého podnikání přejít na místní specifické zvyky. Když se o tom prý její zakladatel dozvěděl, rozplakal se. Mám takovou teorii, že vysokou férovost a pospolitost v severských zemích „vybudovaly“ kruté zimy, hapruje mi tam ale to Rusko.

Úvahy o tom, jak bychom se mohli stát „skandinávskou“ ekonomikou, podle mého v naprosté většině případů ignorují to, že severský ekonomický model je jen třešničkou na dortu a odměnou za férový a pospolitý společenský základ. Ekonomické inženýrství modelující českou Skandinávii připomínají snahy různých kutilů o Lambo končící plechovou „Diablo“ kastlí a motorem z Favorita. Myšlenkové pokusy o napasování severského redistribučního systému na naši realitu ignorují podstatu věci a jako takové jsou, minimálně v této fázi, vysoce kontraproduktivní:

Zvýšíme daně, abychom zvýšili rozsah kvalitních služeb poskytovaných státem? Výsledkem bude jen více peněz v penězovodech na předražené a nesmyslné státní zakázky. Osekáme nepotřebné výdaje a zvýšíme výdaje ve školství, zdravotnictví, apod.? Výsledkem bude pravý opak – pokles financí v oblastech, kde jsou potřeba nejvíce, kde ale není síť jánabráchů. V současné situaci je tak snění o posunu ke Skandinávii asi tak stejně realistické, jako pohádky o tom, že nás nyní nejvíce tíží vládní úspory a korupce s kmotrovstvím jsou již dávno vyřešeným tématem.

Uvedené lze demonstrovat i graficky. Následující mapka od Transparency International ukazuje vnímanou míru korupce v jednotlivých evropských zemích. Podívejme se na barevný kontrast mezi námi a severem. Je to právě tento kontrast a ne formální nastavení penězotoků ve společnosti, co nás od skandinávského modelu dělí nejvíce.

skand

Dnešní článek neměl být jedním z řady „jak je u nás zle a všude jinde dobře“, protože tak to není. A už vůbec nenaznačuji, že je pro nás jiný kapitalismus lepší než ten skandinávský – dobře fungovat se současným nastavením nebude žádný. Můžeme se s tím vypořádat přímo, nebo po švejkovsku. Jednu kreativní metodu jsme konec konců už vymysleli a můžeme ji aplikovat i zde: Vezměme indexy vnímané korupce ve Švédsku, Finsku, Norsku a Dánsku. Jejich součtem odvodíme odpovídající míru korupce ve skandinávských zemích. Zjistíme pak, že míra korupce na severu je vlastně mnohem vyšší než u nás, tudíž „No problemo“!

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Ručičky, nebojte se!
    06.12.2012 11:18

    Žižkovská píseň práce (Ručičky, nebojte se!) - You Tube
    Pound
  • Vnímání korupce...
    06.12.2012 11:04

    Problém je právě v tom, že je to index vnímané korupce. Nejen že tím, že se o ní neustále píše (místo řádnému došlápnutí si na ni), se snižuje resistence proti ní - slabší povahy si řeknou, když to dělá každý, tak musím i já, jinak bych já, či můj podnik nepřežil - ale její neustálé připomínání pomáhá omlouvat naše chyby. Podobně jako neustále slyšíme, že kdekdo nemohl za komoušů studovat z politických důvodů (zde např. VM ;-), přestože jejich myšlenková kapacita na studium evidentně nestačila. Je zajímavé, že za celou dobu popřevratovou nebylo slyšet ničí přiznání, že na školu se nedostal proto, že neudělal zkoušky či proto, že řada jiných byla lepší ;-)) Podobně se nyní stala korupce výmluvou za nedostatečnou přípravu projektů či jejich propagaci. Čili index vnímání korupce určitě není index korupce jako takové. Čím víc se o ní bude mluvit a využívat proklamací o boji s ní v politickém boji, místo aby se důrazně potírala, tak budeme na onom žebříčku AI pouze stoupat. Pokud se proti známým případům skutečně zakročí, bude to samozřejmě mít multiplikační efekt. Ti, kteří se k ní uchylovali, protože to tak dělá každý, by nejednou od ní odstoupili, protože by se báli, aby nebyli stíháni jako jiní ;-)
    Kalka.
    • Re: Vnímání korupce...
      06.12.2012 11:20

      Korupce je jen vyditelný jev mnohem hlubšího problému, kterým trpí tato společnost, Myslím, že mnohem větším problémem je schopnost zbavovat s nepohodlných a mnohdy velice nechopných lidí nakopnutím do vyších pater. V současné době to vydíme například na víceschopné rádoby političce nějaké Pík. Na takovém základě pak kvete korupce, klientelizmus, nezákonnos a v neposlední řaděi vymahatelnost zbytku znásilněného práva.není to jev nový a specifický pro čechy. Byl zde i za komunistů, ale v současné době je dotažen k dokonalosti lidmi jako je Kalousek, (Zmiňuji ho jen jako demonstativní přiklad.) a jeho ovečka Parkanová a další keří jsou mu zavázáni. Já bych řekl, že lidem chybí základní slušnost cit pro lidskost, schopnost a odvaha říci gázlum co si o nich myslíme a že patří docela někam jinam. Chybí taky základní mechanizmy na výběr osobností, jinak by se třeba takový sociopat Drábek nemohl stát ministem sociál. věcí. Je mnohem víc věcí o kterých by se v tomto kontextu mohlo psát, diskutovat a hlävně řešit.
      Homo
    • Re: Vnímání korupce...
      06.12.2012 11:07

      Nejsem si jist, zda pana Soustružníka zajímají Tvé vylhané fabulace a provokace. Píše na Patrii z ušlechtilejšími zájmy, než někoho urážet.
      Velkamedvědice
      •  
        06.12.2012 11:28

        Áááá - potrefený "inteligent" se ozval ;-)))
        Kalka.
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m