Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kypr má prý nový plán k odvrácení bankrotu, ECB mu dává ultimátum

Kypr má prý nový plán k odvrácení bankrotu, ECB mu dává ultimátum

21.03.2013 8:15, aktualizováno: 21.3. 11:16
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Kypr se snaží najít cestu k odvrácení státního bankrotu poté, co jeho parlament odmítl kontroverzní nabídku pomoci od eurozóny. Podle vládních zdrojů agentury AP je již připraven alternativní plán s účastí Ruska, který by měl zajistit splnění podmínek pro získání mezinárodní pomoci. Zdroje Bloomberg tvrdí, že součástí plánu bude nová verze zdanění vkladů v kyperských bankách. Ty každopádně neotevřou dříve než v úterý. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble varoval, že pokud si Kypr nezajistí zahraniční pomoc, nemusely by tamní banky otevřít nikdy. 

Nový plán prý bude ve čtvrtek předložen vedoucím představitelům politických stran. Ještě ve stejný den by o něm měl hlasovat kyperský parlament. Ten v úterý odmítl bezprecedentní plán eurozóny na jednorázové zdanění vkladů u kyperských bank. Ten byl pro mezinárodní věřitele podmínkou k tomu, aby od nich země získala finanční pomoc deset miliard eur (256 miliard Kč). 

Kyperský ministr financí Michalis Sarris nyní jedná v Moskvě s ruským protějškem Antonem Siluanovem. Zatím žádné dohody nedosáhl, ale nehodlá se vzdát. Po včerejším prvním dni jednání budou rozhovory pokračovat i dnes. "Zůstaneme tu, dokud nebude dosaženo nějaké dohody," prohlásil Sarris. 

Rusku se příliš nelíbil záchranný plán eurozóny, jehož prosazení by znamenalo konfiskaci až deseti procent ruských vkladů na ostrově, který je pro Rusy oblíbeným finančním útočištěm. Moskvu podle agentury rozhněvalo, že to s ní Nikósie nekonzultovala. 

Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes uvedl, že snahu o vyřešení kyperské finanční krize provázely "všechny možné chyby". Podle něj je zapotřebí k otázce přistupovat "promyšleně" a dbát na to, aby nepoškodila vztahy mezi Ruskem a Evropskou unií. Vytkl EU, že nepřizvala Rusko k vyjednávání s Kyprem o záchraně ostrova před bankrotem. 

Šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem se dnes nechal slyšet, že záchranná půjčka přesahující 10 miliard EUR od Trojky či další úvěr od Ruska by pro Kypr nebyly základnou pro budoucí stabilní růst. Učitá forma zdanění vkladů potom podle jeho názoru ve finálním plánu nevyhnutelná.

Banky a burza zavřeny až do úterý

Kyperské banky jsou zavřeny od začátku týdne kvůli obavám z hromadného vybírání vkladů. Centrální banka dnes uvedla, že zůstanou zavřeny také ve čtvrtek a v pátek. Otevřeny by tak měly být nejdříve v úterý, protože v pondělí bude na Kypru státní svátek. 

Dnes ani zítra neotevře ani kyperská akciová burza. Dle dnes ráno vydaného prohlášení tak chce prý zajistit své hladké fungování a ochránit investory v období nejistoty ohledně zdanění bankovních vkladů. 

Podle předchozího plánu měly být banky otevřeny ve čtvrtek. Po sobotním oznámení dohody o pomoci spojené se zdaněním vkladů Kypřané vyprázdnili bankomaty a po otevření bank by mohli začít masově vybírat peníze. Kyperská centrální banka ale již dříve podnikla kroky vedoucí ke zmrazení peněz odpovídajících výši daně na účtech kyperských bank.

Zavedení daně ze vkladů vyvolalo protesty nejen v zemi samotné, kde střadatelé chtějí vybírat své vklady, ale i ve světě, neboť jde proti logice pravidla pojištění vkladů, podle něhož jsou vklady v unijních bankách bezpečné do úrovně 100 tisíc eur.

Kypr je na tahu

Pomoc státu nabídla kyperská ortodoxní církev. Arcibiskup Chrysostomos po dnešním setkání s prezidentem Nikosem Anastasiadisem řekl, že nabídne vládě úvěr zastavený církevním majetkem. Církev má na ostrově značné majetky a je také hlavním akcionářem třetí největší banky Hellenic Bank. 

Pozornost dnes upoutala rovněž zpráva německého serveru Deutsche Wirtschafts Nachrichten, podle které si kyperští politici před víkendovým rozhodnutím o zdanění vkladů poslali do zahraničí téměř 4,5 miliardy eur (115 miliard Kč). 

Činitelé eurozóny zatím trvají na tom, že jejich nabídka pomoci nadále platí za nezměněných podmínek, to znamená, že Kypr musí získat zdaněním vkladů 5,8 miliardy eur. "Míč je nyní na kyperské straně," řekl po úterním hlasování parlamentu šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. 

Problémy Kypru podle Evropské komise souvisejí s jeho přebujelým bankovním sektorem, který je několikanásobně větší než jeho HDP. Svou vinu má prý i předchozí prezident Demetris Christofias, který podle EK oddaloval řešení celé situace. 

Německá kancléřka Angela Merkelová včera vyjádřila nad úterním odmítnutím plánu v parlamentu politování a řekla, že evropští partneři nyní od Nikósie čekají nový návrh. "Zvážíme s respektem každý návrh, který Kypr předloží. Německo chce řešení," řekla Merkelová

Ultimátum ECB

Tlak na Kypr vystupňovala ECB. Člen jejího užšího vedení Jörg Asmussen řekl, že ECB nemůže kyperským bankám dodávat dlouhodobě peníze bez komplexního záchranného plánu, protože bez rychlé rekapitalizace nejsou tyto banky solventní. 

Dnešní prohlášní již dává konkrétní ultimátum. Evropská centrální banka bude kyperským bankám poskytovat nouzovou pomoc pouze do pondělí, pokud nevstoupí v platnost záchranný program Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. 

Kyperské banky jsou na nouzovém financování od ECB silně závislé. ECB již v červnu přestala přijímat kyperské státní dluhopisy jako záruku, což kyperským bankám zkomplikovalo přístup k běžnému financování od ECB

Kypr požádal EU a MMF o pomoc loni v červnu. Udělal to proto, že dvě jeho největší banky utrpěly obrovské ztráty kvůli svému napojení na zadlužené Řecko a byly nuceny požádat o pomoc stát. Mezitím se ekonomická situace země značně zhoršila a Kypr potřebuje finance i pro svůj rozpočet, protože už déle než rok nemá přístup na kapitálové trhy.

(Zdroj: čtk, AP, Reuters,Bloomberg)


Čtěte více:

Kypr nepřijal podmínky pomoci. Co bude dál?
20.03.2013 8:11
V kyperském parlamentu se nenašel ani jediný poslanec, který by podpoř...
Kyperští politici prý před zdaněním včas ukryli do ciziny 4,5 miliardy eur
20.03.2013 11:34
V týdnu před víkendovým rozhodnutím o jednorázovém zdanění vkladů v ky...
Boj za drobného střadatele? Ale kdeže...
20.03.2013 13:29
Obrázky z kyperských ulic obletěly svět. Mohutné protesty proti zdaněn...
A zatímco všichni sledují Kypr...
20.03.2013 17:36
Kyperská kauza byla poměrně dlouho „jen“ dalším varováním, které říkal...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení