Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
A zatímco všichni sledují Kypr...

A zatímco všichni sledují Kypr...

20.03.2013 17:36

Kyperská kauza byla poměrně dlouho „jen“ dalším varováním, které říkalo jednoduchou věc: Na jádru problémů eurozóny se stále mnoho nezměnilo. Dnes tolik diskutovaný návrh pomoci se podobá u nás populárním přílepkovým zákonům. To znamená pokus využít příležitost, pomoci s likviditou a zároveň „pořešit“ i věci v dané situaci jen nepřímo související – tedy daňový ráj, praní špinavých peněz, apod. Následný vývoj a rizika už byly popsány v mnoha komentářích.

Ekonom David Beckworth je jedním z těch, kteří poukazují na to, že kyperská kauza je ve své podstatě jen dalším důkazem nefunkčnosti měnové unie. Jako zastánce cílení nominálního HDP by tento postup předepsal i na současný neduh. Ač to explicitně neříká, cílen by asi musel být produkt eurozóny, což by eliminovalo i sklon ECB k tomu, aby nastavovala svou politiku hlavně podle Německa (což minimálně donedávna činila). Realističnost cílení NHDP v eurozóně je ale asi tak stejná jako realističnost vytvoření transferové unie. V tuto chvíli tedy blízko nuly. Navíc cílení NHDP není lékem na neoptimální měnovou oblast, maximálně by bylo zlepšením monetární politiky v optimální měnové oblasti. Současné snahy můžeme vnímat jako pokusy o vytváření optimální měnové oblasti.

Hlavním mechanismem posunu k náznaku této optimality (srovnání konkurenceschopnosti napříč unií) zůstává bolestivá a dlouhodobá vnitřní devalvace. I když se možná objevuje náznak alternativy a to na tom nejméně pravděpodobném místě. Tedy alespoň z hlediska ekonomické logiky. Jak jsme se totiž mohli dočíst i na těchto stránkách (V Německu vzniká strana proti euru. Mobilizuje pro podzimní volby), skupina německých ekonomů a podnikatelů s negativním postojem vůči společné evropské měně založila politickou stranu. Cílem je zabránit záchranným balíčkům pro členy eurozóny a samotnou měnovou unii zrušit. Pravděpodobnost úspěchu je prý malá. Ale i ta známá čtyřka z dějepisu byla „taková první vlaštovka“.

Co je pro Německo na miskách vah? Připomeňme si krátce historii: Německo zvyšuje svou konkurenceschopnost jak na straně kvality, tak na straně nákladů. Stává se exportní velmocí, jeho měnaeuro, ale odpovídajícím způsobem neposiluje, protože je zároveň měnou jeho hlavních obchodních partnerů. Německo tak vyváží, spoří a své úspory poskytuje svým partnerům, aby si mohli kupovat jeho produkci. Přichází krize, z různých důvodů zvedá dluhy na periferii. Německo chce, aby své dluhy začala snižovat, práci jí ale svou zvýšenou poptávkou nedá. Samo dál těží z toho, jak periferie snižuje kurz eura vůči hlavním neunijním partnerům.

Co by přineslo znovuzavedení marky? Motivací k němu jsou zřejmě obavy z neustále rostoucích požadavků na pomoc a rostoucí rozvaha ECB, která u Němců se selektivní pamětí vyvolává automatické obavy z hyperinflace. Hyperinflaci sice ne, ale vyšší inflaci v Německu by obnova konkurenceschopnosti periferie přes monetární politiku ECB skutečně přinesla. Tyto strachy by tedy s vlastní měnou opadly. K tomu můžeme přidat to, že Německo už musí být dost unavené z toho, jak je neustále obviňováno z imperialisticko-koloniálních choutek. Moje zkušenost s Němci potvrzuje velkou chuť na pivo, ale to je asi tak vše.

Opuštěním eura by pak znamenalo reálné náklady. Jednak by s posilující markou klesala hodnota jeho (obrovských) pohledávek v zahraničí. Můžeme sice argumentovat, že to je jeden z nevyhnutelných důsledků toho, jaký model zaměstnanosti Německo využívalo. Část půjčovaných úspor prostě nebyla investicemi, ale dotacemi, za které si Německo kupovalo vyšší zaměstnanost doma. To ale asi Němce nyní neutěší. Nejbolestivějším nákladem by pak pravděpodobně byl dopad silné marky na současnou exportní konkurenceschopnost Německa.

Kyperská bouře ve sklenici vody je zajímavá událost. Sám považuji možnost spuštění runů na banky v celé periferii za velmi nepravděpodobný scénář, i když je jasné, že „soudruzi někde udělali chybu“. Spíše jde ale o soudruhy kyperské a celý jejich „obchodní model“ (jak detailněji rozebírá kolega Vlk v „Boj za drobného střadatele? Ale kdeže...“). Než celý Kypr je tak podle mne mnohem zajímavější popsaný vývoj v Německu.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Upřesnit
    21.03.2013 8:34

    Neměli bychom zaměňovat kyperské banky za kyperské občany a soudruhy. Jestli někdo udělal chybu, tak to byly Kyperské banky resp. jejich management a vlastníci. Další problém je pak monetární systém, který k těmto chybám vede.
    K
    • Re: Upřesnit
      21.03.2013 8:52

      Blbost. Banky dělaly jen to, co jim umožnila vláda. Vláda na Kypru mnoho desetiletí participovala na bankovním systému. Byla to vláda, která rozhodovala o daních. Daňový ráj banky nikde na světě nezavádějí. Politiků se líbilo, když se k nim stěhovaly firmy z celé Evropy. Perfektně to vynášelo. A jelikož dostávali s přívalem miliard větší chutě, klidně prodávali i státní dluhopisy a nechali se Bruselem vydržovat. Je zázrak, že ty hody trvaly tak dlouho.
      Jesse
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data