Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obraz Itálie dál černá: Hádky o prezidenta, nejsilnější strana v rozpadu a průmysl v propadu

Obraz Itálie dál černá: Hádky o prezidenta, nejsilnější strana v rozpadu a průmysl v propadu

19.04.2013 11:41, aktualizováno: 19.4. 14:07
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Ať už tohle všechno konečně skončí a jsou co nejrychleji nové předčasné volby, zní stále pevněji z rozpadající se italské politické scény, která po neshodě na vládě nenalézá ani shodu na nástupci končícího prezidenta Napolitana. Meziroční propad průmyslových objednávek o skoro 8 % a tržeb o bezmála 5 % v únoru je pouze dalším smutným číslem ze země zmítané politickou krizí. Trhy již vůči italskému politickému patu započetly „takřka vše“, výnosy na dluhopisech země proto v reakci rostou jen umírněně, když růst nervozity potlačuje širší naladění finanční trhů směrem k rizikovějším aktivům.

Říká-li se třikrát a dost, Itálie dnes zkouší zvolit prezidenta napočtvrté. Lídr únorových předčasných voleb Pier Luigi Bersani včera utrpěl těžkou porážku, když neprošel jeho prezidentský kandidát Franco Marini, kterému byla předem slibována podpora napříč politickým spektrem. Shodila jej část vlastních zákonodárců jeho středolevé koalice PD.

Italský prezident nemá přílišné politické pravomoci, významným je ale právě v dobých patu a nestability. Svolává a rozpouští parlament, vyhlašuje nové volby a uděluje mandát k sestavení nové vlády. Nyní tedy sehraje klíčovou roli ve vybřednutí Itálie z politického patu. Prezident Napolitano končí v polovině května, o nástupci mělo být jasno v polovině dubna.

Ochotou podpořit Mariniho si Bersani „zatopil“. Podpora byla předjednána se Silvio Berlusconim a odborné kruhy i voliči v ní viděli obchod a krok ke vzniku široké koaliční vlády. Neprošel a ukazuje se, že Bersaniho koalice se začíná drolit. „Neprošel konsensuální kanditát a italská politická scéna se jen více zatemnila,“ uvedl Peter Ceretti, Itálie znalý analytik Eurasia Group. „Mariniho podpora byla obrovskou chybou Bersaniho a aliance s Berlusconim velkým krokem zpět a ke ztrátě podpory,“ citovaly italské agentury jednu z voliček Gemmu Scarselli. „PD není strana, ale tragédie,“ uvedl Maurizio Gasparri, bývalý ministr telekomunikací v Berlusconiho vládě.

Marini, bývalý šéf senátu za PD, včera získal 521 hlasů, na dosažení dvoutřetinové většiny potřeboval 672 hlasů. Čtvrté hlasování mělo původně proběhnout v sobotu, nově je posunuto na dnešní cca půl čtvrtou odpoledne.

Další kandidát, další konflikt

Po neúspěšné volbě Mariniho Bersani otočil a do role prezidenta navrhuje nově silnější kalibr: bývalého premiéra Romano Prodiho. „Je schopen sjednotit naši koalici a věřím, že získat podporu mimo ni,“ uvedl Bersaniho ekonomický poradce Fassina. Potvrdil tak ale i rozklad koalice PD. Pro návrh Prodiho koalice hlasovala jednomyslně.

Tam to ale asi skončí. Berlusconiho druhé nejsilnější uskupení PdL totiž navrhlo na prezidenta nově ministra vnitra Cancellieriho a za něj se postavil také nynější respektovaný úřednický premiér Monti. „Byl by dobrým prezidentem, ale politickou scénu nespojí,“ uvedl na adresu kandidáta PD Prodiho premiér Monti. „Demokratická strana, která navrhla svého kandidáta, se jeví více zaměstnána vnitřními problémy a záchranou vlastní budoucnosti, než záchranou jednoty země,“ uvedl dosti ostře Monti. Ten byl přitom před únorovými volbami brán za prvního možného spojence Bersaniho na cestě k nové vládě…

„Šance na zvolení prezidentem jsou mizivé bez dohody dvou nejsilnějších stran (Bersani a Berlusconi). Nové volby ve třetím čtvrtletí roku se přibližují,“ uvedl ekonom Barclays Fabio Fois.

Trhy ukazují jen „povinné“ napětí

Finanční trhy jsou od únorového politického patu na situaci v zemi ve velké míře přivyklé a pravděpodobnost nových předčasných voleb započetly. Výnosy na 10letém italském dluhu tak dnes rostou o tři bazické body nad 4,2 %, spread vůči 10letým německým bundům natahují nad 3 procenta. Výnos na 10letém italském dluhu zůstává pod úrovní předčasných voleb ve dnech 24. a 25. února. Při nedávném propadu zlata a dalších komodit i poklesu akciových trhů jsou finanční trhy celkově naladěny spíše k vyšší míře rizika, což Itálii nahrává. Itálie je přitom klíčovým dluhopisovým trhem Evropské unie.

Ať už jsou volby…

Po rychlých volbách volá tým Berlusconiho a ví proč. V jeho prospěch se otočily volební průzkumy. Dle čerstvých čísel SWG s 33,8 % (před týdnem 33,4 %) Berlusconi vede před Bersanim s 31 % (před týdnem 30,7 %). Grillo drží 24 %, Monti ztratil na 7,7 %.

Propad v průmyslu

Do italského politického bláta přišla dnes další špatná čísla z ekonomiky. Únorové objednávky v italském průmyslu vykázaly meziměsíční propad o 2,5 % a meziroční dokonce o 7,9 % a výrazně tak zhoršily lednový obraz s -1,4 % a -3,3 %. Pro výkon italského průmyslu v nadcházejících měsících to nevěstí nic dobrého. Mírnější proti očekáváním byl pokles průmyslových tržeb o procento po lednových -1,4 % meziměsíčně, hlubší ale meziročně s hodnotou -4,7 % po lednových -3,6 %. To je nicméně statistika zpětná.

001

(Zdroj: ANSA, Bloomberg, AP)

Vše o povolebním dění v Itálii sledujte průběžně na Patria.cz:

Italy-Berlusconi


Čtěte více:

Bersani: Jen blázen chce teď vést Itálii. Pád eura provází růst výnosů na dluhopisech
27.03.2013 13:18
"Pouze blázen by v tuto chvíli chtěl vládnout Itálii," uvedl lídr stře...
Italský pat je v rukou prezidenta. Změny visí nad volebním systémem i dělením moci
29.03.2013 10:31
Lídrovi únorových předčasných voleb v Itálii Pier Luigi Bersanimu nezb...
Končící Monti: Italský dluh letos dosáhne poválečného maxima. Irsko a Portugalsko získají 7 let navíc
10.04.2013 15:28
Ekonomiky kraje eurozóny znovu napínají finanční trhy. Odcházející ita...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data