Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Buffett: Politika centrálních bank je útokem na peníze spořílků a držitelů dluhopisů (+video)

Buffett: Politika centrálních bank je útokem na peníze spořílků a držitelů dluhopisů (+video)

06.05.2013 9:20, aktualizováno: 6.5. 14:04

Aktualizováno

Zisk investiční společnosti Berkshire Hathaway, jejímž zakladatelem a šéfem je známý miliardář Warren Buffett, v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostl o 51 procent na 4,89 miliardy USD, a vysoko tak předčila očekávání analytiků. K nečekaně dobrým výsledkům nejvíce přispěly pojišťovací aktivity a zvýšení hodnoty investic.

Příjmy se za tři měsíce do konce března zvýšily o 15 procent na 43,87 miliardy USD. Provozní zisk stoupl o 42 procent na 3,78 miliardy USD. Provozní zisk na akcii, který je podle Buffetta lepším měřítkem skutečného výkonu firmy než čistý zisk, protože nezahrnuje zisk nebo ztrátu z investic a finančních derivátů, za kvartál dosáhl 2 302 dolaru, zatímco konsensus trhu byl nastaven na úrovni 1995,5 dolaru.

Provozní zisk Berkshire Hathaway z pojišťovacích aktivit se zdvojnásobil na 1,7 miliardy USD. Provozní zisk z aktivit mimo pojišťovnictví stoupl o 12 procent na 2,25 miliardy USD. Hodnota investic a finančních derivátů stoupla na 1,1 miliardy USD z 580 milionů USD. Hotovostní pozice společnosti meziročně vzrostla ke konci března letošního roku z 37,83 miliardy dolarů na 49,09 miliardy dolarů.

Buffettova firma vlastní téměř 80 dceřiných společností z mnoha oblastí. Kromě pojišťovnictví jsou to třeba výroba nábytku, oděvů, klenotů, cukrovinek a chemikálií. Má rovněž významné podíly ve firmách Coca-Cola (42,24 USD, 0,67%), Wells Fargo (37,74 USD, 0,88%) a IBM (204,51 USD, 1,05%).

Tištění peněz znamená ztráty ze spoření a dluhopisů

Více než samotné výsledky společnosti Berkshire Hathaway investoři opět sledovali doprovodné komentáře třetího nejbohatšího muže světa, který podle informací agentury Bloomberg disponuje majetkem v hodnotě 58,1 miliardy dolarů.

Buffett na sobotní valné hromadě předpověděl, že společnost Berkshire bude prosperovat i po jeho odchodu, protože její manažeři a zaměstnanci budou odolávat snahám o změnu způsobu fungování podniku. "Klíčem je udržet podnikovou kulturu a mít ve funkci generálního ředitele chytrého a energického nástupce," řekl Buffett. Buffett dále uvedl, že v představenstvu společnosti je již relativně silný konsensus ohledně jeho nástupce. Konkrétnější však nebyl.

Ekonomika Spojených států by podle Buffetta měla pokračovat ve stabilním růstu, který začal po propadu v roce 2009. "Setkali jsme se již s mnohem horšími problémy, než jsou ty, kterým čelíme nyní," prohlásil Buffett. "Toto není naše nejtěžší hodina," dodal.

Lehká však současná doba podle Warrena Buffetta rozhodně není pro Američany, kteří si šetří na budoucnost v bankách, nebo drží dluhopisy. „Je mi líto lidí, kteří přilnuli k fixním dolarovým investicím,“ řekl o víkendu Buffett na události, která podle mnohých účastníků svou atmosférou připomíná rockový koncert.

Důvodem pasti, v níž uvízla především starší generace Američanů spořící si na penzi, je podle Buffetta politika centrálních bank včetně té americké. „Bernanke měl před sebou těžkou volbu a rozhodl se stoupnout na pedál měnové politiky, dostat sazby na v podstatě neslýchané úrovně a ponechat je tam. A dokud má tu nohu na plynu opravdu poškozuje střadatele,“ upozornil Buffett v rozhovoru pro CNBC. 

Dluhopisy jsou nyní podle Buffetta „hroznou“ investicí, protože jsou „uměle vysoko“ neceněny kvůli kvantitativnímu uvolňování měnové politiky americké centrální banky a dalších podobně jednajících investicí. Až půjdou sazby opět nahoru, lidé začnou ztrácet peníze, upozornil finančník.

Akcie mohou růst "mnohem výš"
 
Kdo podle Buffetta zaparkoval své peníze v hotovostních ekvivalentech nebo krátkodobých pokladničních poukázkách americké vlády, ten zcela zmeškal party, která se odehrála na amerických akciových trzích v posledních devíti měsících. „Je to brutální, vůbec nevím, co bych dělal na jejich místě,“ dodal. V rozhovoru pro televizi CNBC následně Buffett uvedl, že věří, že v dlouhodobém horizontu akcie dále porostou.

I po růstu akciových indexů půjde tento typ aktiv podle Warrena Buffetta v dlouhodobém výhledu „mnohem výš“. K faktu, že americký index Dow Jones minulý týden překonal hladinu 15 000 bodů Buffett dnes uvedl, že by lidé měli zbystřit především, když pod tuto hladinu opět poklesne. „Tehdy budou akcie levnější a mnohem atraktivnější,“ uvedl dnes tento investiční guru. V krátké odpovědi na otázku ohledně jeho názoru na vývoj v Evropě potom uvedl, že problémy evropské ekonomiky vytvářejí zajímavé nákupní příležitosti.

(Zdroj: AP, Bloomberg, CNBC, ČTK, Berkshire Hathaway)


Čtěte více:

Buffett: Proti USA nesázejte
25.03.2013 7:58
Warren Buffett vzkazuje investorům, aby se spolehli na „přirozené síly...
Buffett se zdarma zařadí mezi největší akcionáře Goldman Sachs
27.03.2013 8:21
Věhlasného amerického investora Warrena Buffetta zřejmě čeká další dob...
Wells Fargo po rekordním zisku zrychlí zpětný odkup. Akcie, kterých má nejvíc Buffett, přesto ztrácejí
12.04.2013 14:25
Největší poskytovatel hypotečních úvěrů v USA, Wells Fargo, jejímž nej...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení