Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Apple představil několik novinek, má vsadit na návrat k jednoduchosti v reklamě

Apple představil několik novinek, má vsadit na návrat k jednoduchosti v reklamě

11.06.2013 8:31, aktualizováno: 11.6. 9:28

Aktualizováno

Apple první den výroční konference vývojářů představil několik novinek. Konferenci odstartoval nový operační systém pro počítače Mac, ale také nová řada počítačů Mac. Dále firma představila hudební službu iTunes Radio, nový vzhled operačního systému pro mobilní přístroje iOS a také novou televizní reklamu, ve které se objeví Karlův most.

Nová verze softwaru pro počítače OS X 10.9 nazvaná Mavericks dostane nové funkce a technologie pro delší životnost baterie a zkrácení doby pro nastartování počítače. Bude mít lepší podporu pro více obrazovek. Poprvé bude zahrnovat také čtečku iBooks pro všechny, kdo si budou chtít stažené knihy od Applu přečíst na obrazovce počítače. Firma rovněž oznámila, že již nebude dávat svému softwaru pro počítače Mac názvy podle velkých kočkovitých šelem. Nově budou jména vycházet z geografických názvů v domovské oblasti. Nový software se má objevit na podzim.

Další novinkou Applu byl vylepšený stolní počítač Mac Pro, který slouží hlavně grafikům a filmovým profesionálům. Nový Mac Pro bude prvním počítačem Mac za několik let, který se bude montovat ve Spojených státech a objevit se má koncem letošního roku. Generální ředitel Tim Cook pak dodal, že na celém světě je nyní zhruba 72 milionů počítačů Mac. To je dvojnásobek ve srovnání s počtem před pěti lety.

Hudební služba iTunes Radio bude součástí modernizovaného softwaru pro mobilní přístroje. Umožní uživatelům přizpůsobit nabídku podle žánru a osobního vkusu a bude hlavním konkurentem Pandora Media. Služba bude zdarma pro všechny přístroje Applu.

Operační systém pro chytré telefony a tablety iOS 7 získá nový vzhled, který vytvořil Jonny Ive. Vzhled využívá průsvitnost, má nové znaky a nové ikony. K dispozici má být na podzim. 

Lepší reklama? Apple chystá návrat k jednoduchosti

Šéf Applu na konec svého vystoupení představil novou televizní reklamu společnosti, která se částečně odehrává i na pražském Karlově mostě. Mladý pár se v ní na zřejmě nejznámější pražské památce fotí iPhonem. Apple podle zdrojů chystá zbrusu novou reklamní kampaň, která má oživit zájem o produkty společnosti. Kampaň má zdůraznit kvalitu, spolehlivost a kompatibilitu systému produktů, aplikací a obsahu, uvedly zdroje.

"Úspěšné společnosti někdy během let ztratí svou hlavní ideu. Ta byla v případě Applu vždy snadnost, jednoduchost, a vrátit se k tomuto základu by bylo správným krokem," komentoval zprávy o nové reklamní kampani Prashant Malaviya z Georgetown University. Z průzkumu Bloomberg vyplývá, že prodej produktů Apple by v tomto fiskálním roce měl vzrůst o 9,5 procenta. V průběhu posledních devíti let přitom prodej firmy v průměru rostl o 44 procent ročně.

Klesající prodej mobilních telefonů iPhone a rostoucí konkurenční tlaky - největší rival je jihokorejský Samsung - vedly v minulém čtvrtletí k poklesu zisku Apple o 18 procent. Od září, kdy cena akcie dosáhla rekordní mety 700 USD, propadla o 37 procent. Apple vede se Samsungem řadu patentových sporů a podle posledního rozhodnutí americké Komise pro mezinárodní obchod nesmí prodávat některé starší verze iPhonů a iPadů na území USA. Tim Cook se navíc od svého nástupu do funkce šéfa firmy musí vypořádávat s několika kontroverzními problémy, včetně kritiky daňových praktik a pracovních podmínek ve výrobě v Číně.

Konference trvá do pátku a přichází v době, která je pro společnost velmi důležitá. Apple nyní stojí na křižovatce a jeho akcie v poslední době výrazně klesají. Investoři se bojí, že firma už nebude schopna přicházet s tak zásadními novými produkty jako v dobách svého zesnulého zakladatele Steva Jobse, kdy její produkty vytvářely celé nové segmenty trhu. 

Podle slov Cooka z konce května má však Apple v rukávu několik násadních novinek v oblasti televizí a mobilních technologií. Naznačil, že Apple je ve fázi vývoje hodinek a věří v úspěch tohoto produktu. Další oblast, kde se chystá Apple prorazit, je bezdrátová televize, řekl Cook s tím, že firma již prodala přes 13 milionů kusů balíčků Apple TV, což překonalo její očekávání. Podle analytiků vycházejí ze srovnání vyhlídky obou projektů lépe náramkové hodinky iWatch.

Na pvním dni konference firma nepřinesla žádné překvapení. Akcie Apple po závěru na 438,89 USD mírně sestoupily v poobchodní fázi o 0,1 procenta.

 
(Zdroj: Bloomberg, čtk)


Čtěte více:

Fondy dále redukují pozice v Applu, Google míří k 1000 USD/akcie
16.05.2013 14:39
Akcie společnosti Apple (428,85 USD, -3,38%) včera zažily další větší ...
Apple opět vévodí žebříčku nejcennějších značek
21.05.2013 11:29
V čele žebříčku nejcennějších značek světa BrandZ TOP 100 zůstal i v l...
EU zkoumá možnou protitržní strategii prodeje iPhonů
27.05.2013 8:25
Evropská komise (EK) vyšetřuje, jestli se americká společnost Apple (4...
Apple slibuje nový přelomový produkt, v rukávu má několik variant, říká šéf Tim Cook
29.05.2013 12:05
Výrobce celosvětově oblíbených počítačů a mobilních telefonů Apple s i...
Apple nesmí prodávat starší verze iPhone kvůli patentům Samsungu, Obama chce omezit „nesmyslné“ žaloby
05.06.2013 8:30
Americká Komise pro mezinárodní obchod (ITC) zakázala v úterý firmě Ap...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení