Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fondy dále redukují pozice v Applu, Google míří k 1000 USD/akcie

Fondy dále redukují pozice v Applu, Google míří k 1000 USD/akcie

16.05.2013 14:39
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Akcie společnosti Apple (428,85 USD, -3,38%) včera zažily další větší výprodej a odepsaly 3,4 %. O téměř stejné procento si naproti tomu během včerejší seance na Wall Street polepšil internetový gigant Google (915,89 USD, 3,25%), který se dostal na 915 USD za akcii a poprvé překonal hranici 300 mld. USD tržní kapitalizace. Kontrast ve vývoji obou titulů podtrhlo včerejší představení předplatitelské služby Googlu All Access, v jejímž rámci mohou uživatelé za necelých 8 dolarů měsíčně získat přístup k široké škále hudební produkce. Google tak pronikl do rychle rostoucího odvětví streamovacích služeb, které představují alternativu obchodu iTunes, s nímž před deseti prorazil Apple.

Applu včera nepomohla ani zpráva, podle níž řada hedgeových fondů a větších institucionálních investorů v prvním kvartále letošního roku pokračovala v trendu nabraném už loni a omezovala držbu akcií společnosti ve svém portfoliu.

K redukci se odhodlal například Appaloosa Management Dabivda Teppera, když v 1Q13 snížil podíl v Applu o 40 %. Krom toho prodal téměř 30 % svých akcií v pojišťovací skupině AIG (45,58 USD, -1,09%). Tiger Management Juliana Robertsona učinil radikální řez a akcií Apple se zbavil úplně. Na konci loňského roku měl v portfoliu přes 42 tisíc akcií společnosti s nakousnutým jablkem v logu. Fond Tiger Global v minulém kvartále prodal 260 tisíc akcií, a zbavil se tak tří čtvrtin své pozice. Redukoval podíly i v internetových titulech Amazon (266,56 USD, -0,66%) (o 28 %) a Yahoo (27,34 USD, 2,63%) (komplet).

„Stejně jako všichni ostatní čekám na to, jak se vyjádří. Chystají něco revolučního? Nebo mají něco evolučního. Pokud je to evoluční, čekají je problémy,“ prohlásil Tepper v rozhovoru pro CNBC. Shrnul tak hlavní příčinu odlivu přízně investorů, který trvá od září loňského roku.

Jedním z nových produktů, jejichž představení by se uživatelé mohli dočkat letos, jsou chytré náramkové hodinky. Stejně jako smartphony iPhone nebo tablety iPad mají používat operační systém iOS. Zdroj agentury Bloomberg tvrdí, že na vývoji „vytuňených“ hodinek pracuje v Applu okolo stovky vývojářů a designérů. Společnost již podala 79 patentů, které obsahují slovo "zápěstí".

Přístroj by měl telefonovat a pomocí navigace ukazovat směr. Součástí výbavy má být také krokoměr nebo senzory pro monitorování tělesných funkcí, jako je například puls. Prozatím není jasné, zda hodinky budou fungovat zcela samostatně, nebo budou sloužit jen jako příslušenství pro iPhony nebo iPady. Otázkou zůstává, jestli se bude jednat o revoluční produkt. Na trhu už je několik výrobců, kteří je ke smartphonům nabízejí.

Apple se s novými hodinkami postaví proti brýlím Glass od Googlu, které se také mají začít prodávat do konce letošního roku. Obě společnosti budou podle všeho v budoucnu křížit kordy víc a víc, jak to naznačuje souboj v hudebním segmentu.

 
Mezi Google a nahrávacími společnostmi zpočátku příliš lásky nepanovalo, zejména kvůli tomu, že internetový vyhledávač stahování chtivé uživatele naváděl na známé pirátské servery. Nakonec se ale internetový gigant s hudebním průmyslem dohodl a zaútočil v segmentu předplatitelských služeb, který sice zatím tvoří jen 10 % trhu s digitálními nahrávkami, ale rychle roste. Měsíční poplatky za neomezený přístup k hudebním archivům nyní odvádí 20 milionů lidí.

Spouštěcí cena Googlu je o dva dolary nižší než u konkurenčních firem typu Spotify či Rdio. Zaváděcí nabídka ale platí jen do konce června. Není jasné, jakou část příjmů si ponechá Google a jaké půjde nahrávacím společnostem a interpretům. Ti si v minulosti vždy nárokovali vysoké podíly, což vede některé analytiky ke zpochybnění životaschopnosti obchodního modelu firem jako Spotify.

Google se mezitím koupe v přízni investorů. Ty tam jsou strachy, že společnosti nezvládne přechod na mobilní platformy a klesnou jí tržby z reklamy. Nenaplnily se ani obavy, že pozornost uživatelů, a tedy i reklamní příjmy, Googlu přetáhne Facebook (26,6 USD, -1,74%). Akcie společnosti za posledních 10 měsíců posílily o neuvěřitelných 60 %. Od začátku roku připisují přes 26 %.

„Google má neskutečný lidský kapitál – jedny z nejlepších programátorů v odvětví, což je důležité, jelikož růst příjmů z jádrového byznysu zpomaluje,“ tvrdí Colin Gillis z BGC Partners.

(Zdroje: CNBC, FT, Bloomberg, MobilMania.cz)


Čtěte více:

Apple - Patria snižuje cílovou cenu (komentář)
25.04.2013 15:16
Apple v úterý po závěru obchodování na Wall Street zveřejnil čtvrtletn...
Apple bude poprvé za 17 let prodávat dluhopisy
30.04.2013 16:50
Americký technologický gigant Apple, který spolu s výsledky za druhé č...
FT: Emise dluhopisů Apple? Úspora miliard na daních
02.05.2013 12:37
Americká společnost Apple ušetří až devět miliard dolarů (zhruba 175 ...
Nejbohatší Rus sází na Apple. Koupil akcie za 100 mil. USD
02.05.2013 15:11
Miliardář Ališer Usmanov má na investice do technologických titulů čuc...
Wal-Mart zpět v čele žebříčku největších firem v USA, skokanem Apple
07.05.2013 9:35
Do čela žebříčku největších amerických firem Fortune 500 se vrátila sp...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.