Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf strategie ČEZ: Podpis dostavby Temelína se zpozdí o rok a půl. S poplatky na OZE je konkurenceschopný

Šéf strategie ČEZ: Podpis dostavby Temelína se zpozdí o rok a půl. S poplatky na OZE je konkurenceschopný

22.07.2013 11:10, aktualizováno: 22.7. 12:27
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Tuzemská energetika ČEZ odloží podpis smlouvy s vítězem tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín až o rok a půl, uvedl pro Euro ředitel divize strategie ČEZ Pavel Cyrani. Nejprve chce jasno o státní energetické koncepci a návratnosti Temelína, tedy státních zárukách.

„Chceme rozhodnout o tak zásadní investici teprve v okamžiku, kdy bude jasné, že bude v souladu s nově schválenou energetickou koncepcí a bude zajištěna návratnost investovaných prostředků," řekl Cyrani pro pondělní Euro. Odhadl, že o cenových garancích by mělo být rozhodnuto během jednoho roku až roku a půl. „Je zřejmé, že finální smlouvu, kde se zavážeme k výstavbě elektrárny, nemůžeme podepsat předtím, než budeme mít od státu potvrzené kompenzační schéma," řekl Cyrani.

"Aktuálně tu probíhají tři procesy. Tendr na dostavbu Temelína, který máme zcela pod kontrolou. Další dva jsou v režii České republiky. Tedy stále probíhající debata o Státní energetické koncepci, která stanoví, kdy a jaké zdroje energií chceme v Česku stavět. Předpokládáme, že konečný výsledek by mohl být znám již na konci roku," řekl Cyrani. "Třetím faktorem je debata o formě zajištění investičního prostředí státem, například fixaci cen elektřiny vyrobené v nově postavených jaderných blocích. Posledně zmíněný proces neběží závratným tempem a doufáme, že přinese nějaký výsledek v horizontu 12 až 18 měsíců," doplnil.

Provozování nových bloků by se podle Cyraniho mělo vyplatit při ceně 70 eur za megawatthodinu. Aktuální ceny ale leží propastně níže, kolem 40 eur. Roční kontrakt na elektřinu 2014 na německé burze obchoduje na ceně 35,6 EUR/MWh, s dodávkou v roce 2015 a 2016 shodně u úrovně 37,00 EUR/MWh. Fixace cen pro elektřinu z Temelína by podle Cyraniho měla být zajištěna minimálně na 30 let provozu elektrárny, přičemž životnost bloků by měla být 60 let. Potvrdil, že za současné tržní ceny elektřiny kolem 40 eur za megawatthodinu se stavět nové bloky nevyplatí. „Pokud ale vezmeme současné ceny silové elektřiny, tedy zhruba 40 eur za megawatthodinu, k tomu přičtete 32 eur, tedy příspěvek, který odběratelé platí za podporu obnovitelných zdrojů, dostáváte se k částce, která přesahuje 70 eur, to je ceně elektřiny, kdy už bude Temelín konkurenceschopný," řekl.

ČEZ chce vybrat vítěze tendru na vybudování dalších dvou bloků ke konci roku. Po vyřazení francouzské Arevy v soutěži zůstávají americký Westinghouse ze skupiny Toshiba a ruský Atomstrojexport v konsorciu se Škodou JS. Finanční objem kontraktu se odhaduje na zhruba 200 až 300 miliard korun.

Zpoždění Temelína zhruba o rok vidí jako reálné také předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Alena Drábová, uvedla v rozhovoru pro ČRo a Insider. "S pravděpodobností hraničící s jistotou se nerozhodne, protože samotný tendr nabral několikaměsíční zpoždění. Zejména kvůli tomu, že investor se zcela legitimně snaží dojednat co nejlepší podmínky. Posun o rok je reálný," uvedla Drábová s tím, že svůj postoj staví na všech odhadech, se kterými měla možnost se seznámit.

Předseda vlády Jiří Rusnok na konci června řekl, že jeho kabinet, považovaný za přechodný, by o dostavbě elektrárny v Temelíně neměl rozhodovat, i kdyby získal důvěru v Poslanecké sněmovně. Nynější dva bloky temelínské elektrárny mají celkový instalovaný výkon 2 gigawatty, dostavba by měla kapacitu zdvojnásobit. ČEZ zatím očekává, že by nové bloky měly být uvedeny do provozu v roce 2025. Cyrani ale pro Euro uvedl, že nedokáže odhadnout, jaký dopad bude mít odložení podpisu smlouvy na celkový harmonogram projektu.

Prezident Miloš Zeman v neděli na schůzce ujišťoval předsedkyni poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřinu Klasnovou, že Rusnokova vláda nebude rozhodovat o tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín, napsalo dnes Aktuálně. Postoje ministrů k dostavbě Temelína jsou nicméně vesměs kladné a to i u ministrů životního prostředí či zdravotnictví. Ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala se již v tomto týdnu chce sejít se zástupci ČEZ a informovat se o termínech a aktuální situaci kolem projektu. „Pokud by byla lepší energie, tak sem s ní, ale zatím nic lepšího nemáme - podívejte se, jak to u nás s obnovitelnými zdroji energie dopadlo," cituje jej Aktuálně. Temelín má podporu také u ministra dopravy v Rusnokově vládě Zdeňka Žáka.“Hlavním důvodem pro mě je to, že energetika bude v budoucnosti rozhodovat o místech prosperity a neprosperity - a my bychom měli chtít být právě v ostrůvku prosperity," uvedl.

Proti dostavbě není ministr životního prostředí Tomáš Podivínský. Exkurzi v Temelíně podnikl první den ve své nové funkci. "Jaderná energetika jako bezemisní základní prvek stabilní energetické páteře naší země a k tomu racionální podpora obnovitelných zdrojů. Solární panely podle mého patří na střechy domů a ne na pole, kde má růst kukuřice, obilí nebo cukrovka. Stejně tak větrné elektrárny jsou výborným zdrojem elektrické energie všude tam, kde ale nehyzdí krajinu a přírodu, nebo neznepříjemňují životní podmínky místních obyvatel. Podpora obnovitelných zdrojů a technologií určitě ano, ale se selským rozumem, ne lumpárnou, jako v případě fotovoltaiky, na kterou všichni doplácíme," uvedl mimo jiné Podivínský v nedávném rozhovoru pro HN.



(Zdroj: Reuters, Euro, ČEZ, čtk, Aktuálně, HN)


Čtěte více:

Šéf strategie ČEZ: Temelín dostavíme jen se zárukou cen elektřiny. Dohoda o uhlí je blízko
11.02.2013 10:47
Záruky cen elektřiny od státu bude požadovat tuzemská energetika ČEZ p...
Šéf strategie ČEZ: Záruky pro elektřinu z Temelína jsou přednější, než termín dostavby
14.05.2013 16:40
ČEZ je připraven dostát časovému harmonogramu dostavby jaderné elektrá...
Novák (ČEZ): Cenové garance jsou pro Temelín životně důležité. Lepší celoroční prognózu nyní nemáme
18.06.2013 16:05
Od příchodu globální ekonomické krize a bitev s regulátory v Albánii a...
Plány Rusnoka: Odklad rozhodnutí o Temelínu, schodek rozpočtu není mantrou, růst minimální mzdy
01.07.2013 8:30
Zásadní rozhodnutí o dostavbě elektrárny Temelín by se měla odložit. V...
Temelín, nebo zpětný odkup akcií ČEZ? Goldman Sachs po náčrtu scénářů radí akcie koupit
16.07.2013 12:53
Trh je vůči akciím ČEZ nespravedlivým pesimistou a cena na 8letém dnu ...

Váš názor
  • imbecilidita EU
    22.07.2013 16:23

    Dejte i odběratelům elektřiny příplatek 32 eur na MWh a ti budou taky konkurenceschopní:-)) V opačném případě by měli autoři idiotské konstrukce OZE viset !!
    Jesse
  •  
    22.07.2013 16:08

    citace: .....„Pokud ale vezmeme současné ceny silové elektřiny, tedy zhruba 40 eur za megawatthodinu, k tomu přičtete 32 eur, tedy příspěvek, který odběratelé platí za podporu obnovitelných zdrojů, dostáváte se k částce, která přesahuje 70 eur, to je ceně elektřiny, kdy už bude Temelín konkurenceschopný," ................... Jinými slovy: budete stejně solit za Temelínskou energii, akorát nebude zelená, ALE tunel to bude stejný ...
    MTRuhlik
  •  
    22.07.2013 15:20

    cetli jste rano kolik si vyplatili clenove uspesnych ministerstev na odchodu za skvele vladnuti ne ????ty ku*vy patri umucit k smrti...nadruhe strane jeste bych tem ceskym debilnim ovcim utahl remen kolem krku vic...a jeste malinko vic...aby konecne zvedli hlavy a mrkli se na problemy s holemi v ruce...pred domy clenu vlady...do te doby treba zase 40ceti let ji preji prijemne skromne ziti za minimalni mzdu...ovcim zdar a platicum obzvlast...uraaaaaaaaa
    OPTIMISTA
    • Kdo tam ty ku*vy zvolil ??
      22.07.2013 16:02

      A myslis ze by to bylo jine kdyby tam byli komousi nebo socani? Jsou to vsechno Cesi a o tech je znamo v celem svete ze kradou, vcetne prezidentu. Jak rika basnik - lepsi uz to bylo.
      Zednicek
      • Re: Kdo tam ty ku*vy zvolil ??
        22.07.2013 16:07

        hur ku?va Halik..ku?va jeste podstatne hur bude.. sak sa dockame
        OPTIMISTA
  • Logika ale nasvědčuje o opaku
    22.07.2013 15:12

    Náš milovaný Zemák se to ale bude snažit urychlit, dokud stále rozhoduje a smlouvy podepisuje jeho parta. Až vice lidi pozná kam nás vedou tak to bude stále těžší to přihrát za nějaký ten bachšiš Putinovi. Stejně jako to urychluje Livii. Tohle je jediný kde socan věří že dluhy se musí platit. Nakonec to není z jeho kapsy. Za ten bachšiš si bude moct koupit celou karlovarskou Becherovku a je vysmátej.
    Lien Ho sung
  • goodnight Europe
    22.07.2013 12:52

    současné ceny silové elektřiny: zhruba 40 eur za megawatthodinu, +32 eur příspěvek, který odběratelé platí za podporu obnovitelných zdrojů.. <-- za tohle by mel nekdo viset :/ s touhle ideologii EU uz nikdy konkurenceschopna nebude. na lepsi casy se neblyska, spis to vypada na dalsi akceleraci upadku
    Olgoj Chorchoj
Aktuální komentáře
28.03.2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023
8:54Tabák oznámil výsledky za loňský rok, ČEZ dostal horší rating od Moody's a futures jsou dnes červené  
8:49Philip Morris CR vykázal meziročně nižší zisk i tržby. Dividendu navrhuje ve výši 1 220 Kč/akcie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university