Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf strategie ČEZ: Temelín dostavíme jen se zárukou cen elektřiny. Dohoda o uhlí je blízko

Šéf strategie ČEZ: Temelín dostavíme jen se zárukou cen elektřiny. Dohoda o uhlí je blízko

11.02.2013 10:47, aktualizováno: 11.2. 11:12
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Záruky cen elektřiny od státu bude požadovat tuzemská energetika ČEZ pro dostavbu jaderné elektrárny Temelín, jinak smlouvu na rozšíření elektrárny nepodepíše. „Je v podstatě nemožné postavit jadernou elektrárnu pouze s odkazem na tržní ceny,“ uvedl pro MfD ředitel strategie ČEZ Pavel Cyrani. Blízko je podle něj dlouhodobá dohoda mezi ČEZ a Czech Coal o dodávkách uhlí z dolu Vršany pro elektrárnu Počerady. Mostecku má přinést do pěti let až 12 miliard korun investic.

Temelín bez záruk cen elektřiny budovat nelze

Podle šéfa strategie ČEZ Cyraniho stát v energetické koncepci řekl, že chce mít zhruba polovinu elektřiny vyráběnou z jádra. „Jenže dnešní nestabilní cenové prostředí elektřiny může odrazovat od takové investice. Stavět jadernou elektrárnu a spoléhat se přitom jen na cenu z trhu je v podstatě nemožné. Proto je pro nás stabilizační prvek důležitý,“ uvedl Cyrani pro MfD. Temelín podle něj nelze stavět bez přiměřené jistoty, že se investované peníze vrátí. „Udělali jsme si vlastní průzkum záruk a pro jaderné elektrárny nám přijde nejlepší způsob symetrického dorovnání ceny. Nedeformuje totiž dále trh s energiemi na rozdíl třeba od obnovitelných zdrojů. Trh s elektřinou teď v podstatě nefunguje,“ uvedl Cyrani. Systém by znamenal fixaci ceny elektřiny proti vývoji cen na burze a účtování "přeplatků a nedoplatků" mezi státem a ČEZem.

Cyrani také uvedl, že ČEZ se více navrací k dlouhodobým smlouvám s odběrateli. Burza podle něj vnesla do cen elektřiny transparentnost, dala dohromady jednotlivé trhy a lze se na ni různě jistit. U ČEZu s jeho velkými fixními náklady ovšem dle Cyraniho nyní příliš hýbe kvůli volatilitě ziskovostí a ČEZ chce více produkce zajistit dopředu. Hlavní příčiny zkolabování trhu s elektřinou vidí Cyrani dvě: „Zkolaboval trh s emisními povolenkami a stále více zdrojů dostává za výrobu peníze mimo burzu a tím na ni pak uvádějí elektřinu v podstatě za nulu, což deformuje ceny pro všechny ostatní,“ uvedl pro MfD. U jaderné elektrárny jsou ovšem dle něj náklady na její odstavení jsou tak vysoké (na rozdíl od jiných zdrojů, které to v případě potřeby činí), že je pak ochota dočasně i prodávat se ztrátou. Zejména plynové zdroje pak dle Cyraniho trpí poklesem cen povolenek a rozhodnutím Evropské komise o růstu cen povolenek se ale mohou obratem stát nejziskovějšími. „Proto teď energetický sektor spíše vyčkává v pozicích a neinvestuje,“ řekl šéf strategie ČEZu.

K dohodě o uhlí blíže, prodeji Počerad dále

ČEZ a Czech Coal jsou dle slov Cyraniho již blízko podpisu smlouvy, která by pro ČEZ znamenala platbu za uhlí z dolu Vršany kolem 39 za GJ, což je zhruba o pětinu více proti současnosti. Po roce 2020 a až do roku 2060, do kdy je plánována těžba v dole Vršany, by měla být cena dále upravena tím způsobem, že se naváže na index cen černého uhlí z rotterdamské burzy ARA. ČEZ potvrdil, že má v plánu do roku 2016 investovat zhruba dvě miliardy korun do elektrárny Počerady s cílem zlepšit ekologii, aby mohla elektrárna fungovat v přísnějších předpisech do roku 2024, kdy obě společnosti smlouvy prodlouží, nebo bude elektrárna prodána do rukou Czech Coal. Kontrola nad touto volbou zůstane v rukou ČEZ. Počerady poté má čekat buď celková rekonstrukce, nebo naopak výstavba zcela nového zdroje na místě původní elektrárny. Nový kontrakt by tedy měl pokrývat celou živostnost elektrárny Počerady a dolu Vršany až do jeho vyuhlení (vyčerpání) a mosteckému regionu by dohoda mohla přinést celkové investice na pětiletém horizontu až 12 miliard korun.

Důl Vršany není svázán těžebními limity, ale je protnut takzvaným Hořanským koridorem, v němž vedou rozvody sítí a produktů například pro Unipetrol, uvedl list MfD. "Abychom mohli v dole těžit další desítky let, musíme do roku 2018 připravit investici až za 10 miliard korun. Rok 2018 je důležitý proto, že tehdy má Unipetrol naplánovanou odstávku svého litvínovského provozu a do té doby musí být přípravy na přeložení sítí hotovy," uvedl spolumajitel a místopředseda představenstva Czech Coal Jan Dienstl. Firma dle něj má všechna povolení, jde čistě o provedení investice.

Podle Cyraniho ani Dienstla nová smlouva ceny dodávané elektřiny či tepla v nejbližších letech neovlivní, v obavě o budoucí navázání kontraktu na ceny ARA. Motivaci ČEZu ke kroku vysvětlil Cyrani: „Jsme firma, která má většinu výroby s velkými fixními náklady – ať už jde o výrobu z jádra či z uhlí. Proti tomu nám ale zcela plave cena elektřiny na burze. Její pokles o jedno euro se tak obratem téměř celý projeví v našem zisku, což nám dělá velké výkyvy v ziskovosti. Už loni na podzim jsme proto začali zavírat dlouhodobé kontrakty na cenu elektřiny třeba až na deset let. Takto dlouhodobé kontrakty uděláte buď přímo fixací ceny elektřiny, nebo tím, že část svého kupovaného paliva navážete na něco, co je podobně volatilní a co vytváří společně s cenou elektřiny marži. A ta je mezi cenou elektřiny a cenou černého uhlí dlouhodobě stabilní, téměř fixní. Tím zajišťujeme marži hnědouhelné elektrárny. Samozřejmě pracujeme s tím, v jakém čase a jak silnou vazbu na ARU používat. Dává smysl hlavně v případě, až bude v Počeradech moderní účinná elektrárna,“ uvedl pro MfD Cyrani. Původní smlouva na zásobování Počerad ČEZu ze strany Czech Coal vypršela s koncem roku 2012. Dále dodávky běží po 10denních smlouvách.


Dokončení jednání se všemi dodavateli uhlí – kromě Czech Coal také se Sokolovskou uhelnou – označil šéf ČEZu Daniel Beneš v lednu za jednu ze svých priorit pro letošní rok, po Temelínu. Dále chce firma vyřešit šetření Evropské komise, což zřejmě bude znamenat prodej některé elektrárny. Přiblížením dohody s Czech Coal na dodávkách uhlí má v tuto chvíli z možných variant nejdále k prodeji právě zdroj v Počeradech.

(Zdroj: MfD, ČEZ, čtk, EK, Czech Coal)


Čtěte více:

Elektrárnou, kterou ČEZ prodá, budou prý Chvaletice a kupcem zřejmě EPH
30.01.2013 9:53
Energetická skupina ČEZ prodá zřejmě elektrárnu Chvaletice, kupcem by ...
PKN Orlen: Signs crude oil supply contract with Rosneft
04.02.2013 11:17
PKN Orlen has signed an estimated US$ 15bn deal for supplies of REBCO...
ČEZ: Ceny elektřiny jsou blízko dna, trh povolenek vyžaduje zásah
06.02.2013 12:30
Cena ročních kontraktů na dodávku elektřiny na německém trhu propadla ...
Bulharsko ovládly mohutné demostrace proti cenám za energie od ČEZ a EVN
11.02.2013 8:23
Tisíce rozzlobených Bulharů o víkendu ve zhruba 15 městech po celé zem...

Váš názor
  •  
    11.02.2013 11:52

    Sledovat podnikáníČEZu je opravdu poučné - podíl na Fotovoltaickém zločinu tisíciletí, Albánie, střihání domácích ovčanů, Bulharsko.. a nyní rituální tanečky kolem Temelína - myslím že přichází čas na změnu. Každý dobrý hospodář střihá své ovce ale rvát z nich kusy kůže zaživa - no nevím...
    Karel
  • Přebytek elektřiny
    11.02.2013 11:25

    Každý student obchodní akademie ví, že zdrojů elektřiny je přebytek. Odstavení jaderných elektráren v Německu nejspíš proběhne skoro podle plánu a nic se nestane. Naopak ušetříme si stomiliardové výdaje na jadernou energetiku. Navíc růst kapacity obnovitelných zdrojů se zdaleka ještě neprojevil díky nedostatečné přenosové soustavě. Ropa a plyn jsou pod tlakem těžby z břidic a ekonomické stagnace. K čemu teď dostavovat Temelín? ČEZ vy vpodstatě mohl elektrřinu levně nakoupit a v tuzemsku prodat. S výrobou jsou v tuzemsku jen problémy.
    • Re: Přebytek elektřiny
      11.02.2013 11:46

      Někdo ty možné prodělky v Albánii a Bulharsku bude muset zaplatit.
      medium2
    • Re: Přebytek elektřiny
      11.02.2013 11:30

      Jj, to se proklamovalo v devadesátých letech. Proč něco vyrábět, když si to můžeme levně nakoupit jinde... ;-)
      Kalka.
      •  
        11.02.2013 11:45

        Domníváš se že je rozumné u nás pěstovat banány ve sklebnících za pomocí vysokých dotací? Domníváš se že je rozumné vyrábět dotovanou jadernou energii. Mohli bychom se bavit o nějaké energetické bezpečnosti a soběstačnosti, ale to bychom nesměli čtvrtinu naší výroby vyvážet. Takto bychom jen dotovali levnou energii pro německo. Mám němce rád, ale ne zas tolik abych jim chtěl dotovat levnou elektřinu.
        ..
        •  
          11.02.2013 12:30

          Proč ty banány nepěstovat, kdybychom je dokázali vyrobit levněni než ve Větnamu. A k tomu prodej. My bychom Němcům el. energii nedotovali, ale prodávali za tržní ceny. Podstata je v tom, že do té tržní ceny by se střihali ovčané
          Homo
          •  
            11.02.2013 13:01

            Jako každá dotovaná elektřina i ta z temelína bude deformovat trh. A větší přebytky budou zase tlačit na nižší cenu silové elektřiny v Evropě. Jenže reálně zlevní elektřina jen němcům, kteří nebudou muset Čezu doplácet ztráty. A když myslíš, že vypěstuješ banány levněji než ve Vietnamu, pust se do toho, přeji mnoho štěstí v podnikání. Budeš ho potřebovat páč ve Vietnamu rostou banány v podstatě jako plevel skoro všude.
            ..
    • Re: Přebytek elektřiny
      11.02.2013 11:29

      jasne, vyrabime o 30% vice energie nez muzeme spotrebovat a uz mame plany na stole, ze az doslouzi jedna uhelka tak na jejim miste se hned vystavi nova. Jde jen o dalsi statni zakazky a male domu...
      fluidum
  •  
    11.02.2013 11:17

    Dělá se mě opravdu špatně jak ty k.rvy jsou už dnes oprský. Podnikat se státní garancí, připravit nějakou další prasárnu, jak odkolnit , za tím účelem vytvořený penězovod, nejlépe to posvětit zákonem a pak podnikat , ale požitky brát jako ze svého soukromého kapitálu, který dík stříhání ovčanů se stává velmi hlubokym.
    Homo
    •  
      11.02.2013 11:26

      Tak Cez bude investovat penize danovych poplatniku, pouze pokud mu danovi poplatnici budou zakonem pripadny pokles cen garantovat a doplacet. V Cezu stale vladne socializmus nebo co?
      fluidum
      •  
        11.02.2013 12:05

        Ano, v celé EU už dlouho a teď to zachvacuje už i USA. Nevím, zač komunisti bojují, ale jejich ideje už jsme bohatě přeplnili, jedině, že by soudruzi bojovali za koryta pro sebe. Přece jen politika je jen bojem o své koryto, nikoliv o blaho spoluobčanů. Anemusí být ani schopní, stačí všeschopní.
        jerry
        •  
          11.02.2013 12:24

          Někteří soudruzi zjistili, že komunizmus má své výhody. zvláště když dovoluje brát skupině vyvolených ze společného co chtějí, ne co potřebují.Zbytku, takzvaných ovčanů je třeba vždycky něco nakukat, jednou boj proti komunizmu, jindy utahování opasků proto abychom se měli dobře. Jsem zvědav kdy se oběví témata jakoobrana národních zájmů a vlasenectví. Ono se to vlastně už projevuje. Pak zbývají takové věci jako náprava minulých křivd, vždycky se nějaké najdou. Ať už jsou to církevní restituce, Nebo restituce nespravedlně odsunutých spoluobčanů, podpora obnovitelnýc zdrojů,dálniční daň,jednotné vybavení škol (Intranet) ,nebo podpora kamarádů, kteří chdili do té hospody, než jin to ten úřad zboural. To jsou ty pravé příležitosti jak značnou část penězovodů přesměrovat do těch správných kapes.
          Homo
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení