Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Plány Rusnoka: Odklad rozhodnutí o Temelínu, schodek rozpočtu není mantrou, růst minimální mzdy

Plány Rusnoka: Odklad rozhodnutí o Temelínu, schodek rozpočtu není mantrou, růst minimální mzdy

01.07.2013 8:30, aktualizováno: 1.7. 9:14
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Zásadní rozhodnutí o dostavbě elektrárny Temelín by se měla odložit. V pořadu Otázky Václava Moravce se na tom shodl odstupující ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba s odstupujícím ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Ani designovaný premiér Jiří Rusnok nepočítá s tím, že by jeho vláda tato rozhodnutí činila. Uvedl také, že se bude snažit nepřekročit schodek státního rozpočtu o více než tři procenta HDP, vytčený schodek ale nepovažuje za mantru.

"Stavět se začne někdy v roce 2018, 2019 nebo později. Několik měsíců, o které se rozhodnutí posunou, tak na strategickém záměru nic nezmění," uvedl Rusnok k Temelínu. „Dokončit jednání není nutné ultrarychle, je třeba ho dokončit dobře. Tak, aby byla co nejlepší nabídka, abychom byli ve standardním postavení, kdy budeme mít v Bruselu jasné podmínky," doplnil Kuba. Stále je podle něj při vyjednávání prostor pro snížení ceny a lepší vydefinování podmínek. Jde zejména o stanovení podpory jaderné energetiky v rámci EU. Prodloužení tendru na dostavbu Temelína v rámci měsíců může být výhodné, dodal.

Dlouhodobé závazky nemají uzavírat vlády bez důvěry Sněmovny, upozornil Kalousek. Problémem ale podle něj není to, kdo bude pro dostavbu vybrán, ale vytvoření legislativních podmínek pro podpis smlouvy, tedy přijetí zákona o garantované ceně budoucího výkupu elektřiny. Žádná vláda ani žádný parlament nebude mít do konce tohoto řádného volebního období, tedy do poloviny roku 2014, dost informací, aby mohli tento zákon přijmout, podotkl.

ČEZ, jehož 70 procent akcií, vlastní stát, by měl podle původního harmonogramu vyhlásit vítěze výběrového řízení na stavbu dvou nových bloků jihočeské elektrárny letos na podzim. Dostavba Temelína by byla jednou z největších zakázek v české historii, náklady investice se odhadují na 200 až 300 miliard korun. ČEZ v březnu dokončil předběžné hodnocení nabídek zájemců o Temelín a nyní jedná s americko-japonskou společností Westinghouse a s česko-ruským Konsorciem MIR.1200 o vylepšení jejich nabídek. Konečné rozhodnutí se očekávalo letos na podzim.

Nové dva bloky Temelína by měly více než zdvojnásobit výkon elektrárny ze současných 2000 megawattů. Do provozu by podle představ ČEZ měly být uvedeny v roce 2025 a elektřinu by měly vyrábět 60 let.

Vláda Jiřího Rusnoka se bude snažit nepřekročit schodek státního rozpočtu o více než tři procenta HDP, uvedl také designovaný předseda vlády Rusnok v pořadu Otázky Václava Moravce s tím, že jeho vláda nebude měnit plány ministerstva financí, které počítají pro příští rok s deficitem 105 miliard korun a jeho podílu na HDP 2,9 procenta.

"Výdajové rámce, které schválila Nečasova vláda, jsou pro mě v pořádku. Nemá cenu, aby se zdržovala příprava rozpočtu. To je jedna z klíčových věcí," uvedl Rusnok. Ke změně návrhu rozpočtu by se musely fatálně změnit podmínky, což ale neočekává. "Naopak očekávám, že se česká ekonomika začne pomalu zvedat," dodal.

Úřednická vláda Jiřího Rusnoka chce ale vedle zvýšení minimální mzdy o 500 Kč na 8500 Kč zvýšit i platby státu za zdravotní pojištěnce, tedy za zdravotní pojištění dětí, důchodců či nezaměstnaných. Plánuje také v rámci rozpočtu zvýšit výdaje na renovaci menších silnic či mostů.

Plánovaný schodek letošního roku 100 miliard korun není podle něj žádná mantra. Už nyní ministerstvo financí odhaduje, že deficit bude nad sto miliard , upozornil. "Jedna nebo dvě desetiny procenta podílu schodku rozpočtu na HDP nestojí za to, aby 'krvácela' celá odvětví nebo abychom se řítili dál do propasti," podotkl.

Proti informaci o letošním schodku převyšujícím sto miliard se ohradil odstupující ministr financí Miroslav Kalousek. "Žádnou takovou informaci jsme nezveřejnili, nevím, kde to pan premiér vzal. Jsem si jist, že přes mimořádné výdaje v souvislosti s povodněmi, podíváme-li se na čerpání v jednotlivých měsících, zvlášť velmi dobré inkaso DPH, není žádný důvod, aby nebyl schodek dodržen, pokud se bude do konce roku hospodařit odpovědně," uvedl.

Vláda Petra Nečase schválila materiály k přípravě státního rozpočtu na příští rok před dvěma týdny. Schodek rozpočtu by měl být 105 miliard korun a stejný zůstat i v dalších letech. Podle původního návrhu ministerstva financí se měl v letech 2015 a 2016 zvyšovat. Ministerstvo financí v materiálu navrhovalo zvýšit výdaje státu kvůli podpoře ekonomického růstu.

Vláda musí schválit návrh státního rozpočtu na příští rok do konce září a následně jej předložit Poslanecké sněmovně. Výdaje jednotlivých kapitol i parametry návrhu rozpočtu se mohou ještě na základě diskusí mezi resorty a ministerstvem financí změnit.

Zvýšení minimální mzdy bude podle Rusnoka určitě jeden z prvních kroků. "Zvýšení o 500 Kč je rozumný kompromis," uvedl Rusnok v OVM. Minimální mzda se nezvyšovala od roku 2007. Zvýšení minimální mzdy se podle něj týká jen naprosto okrajové části pracovního trhu. Může mít ale prý pozitivní vliv na státní rozpočet, protože je často vyplácena v odvětvích, kde je velkém rozsahu šedá ekonomika, tedy v níž lidé často dostávají část mzdy mimo zdaněné účetnictví.

Také částka plateb za státní pojištěnce podle Rusnoka nebyla dlouho valorizována. Druhým důvodem pro jejich navýšení je to, že není možné prohloubit platební neschopnost zdravotních pojišťoven či odkládání jejich plateb. Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (TOP 09) ovšem připomněl, že tyto peníze se musí přesunout v rámci rozpočtu, což musí schválit sněmovní rozpočtový výbor. Sněmovna by podle něj neměla vládě, která nemá její důvěru, schválit nic, tedy ani přesun těchto peněz.

V programovém prohlášení Rusnokovy vlády budou pro nastartování ekonomického růstu podle Rusnoka kroky, které navrhla Nečasova vláda pro jednání v tripartitě, tedy například zrychlení odpisů či stáže pro absolventy škol v podnicích pro získání první pracovní zkušenosti. Rusnok se vyslovil také pro některá "rychlá" opatření. "Vidím prostor v navýšení peněz pro renovace malé infrastruktury, tedy silnice druhé, třetí třídy, některé mosty. Tam je práce jako na kostele," poznamenal.

Rusnok věří, že se podaří v rámci rozpočtu získat pro tyto projekty další peníze nad původně plánované dvě miliardy Kč. Jako příklad uvedl zdroje, které pasivně spravují Lesy České republiky. 

Rusnok bude dnes pokračovat v sestavování svého kabinetu. Jasno by mohl mít například o ministrech obrany, zdravotnictví a životního prostředí. Místo v čele toho ministerstva nabídl viceprezidentovi Svazu průmyslu a dopravy Radku Špicarovi. Zdravotnictví by rád svěřil náměstkovi Fakultní nemocnice Motol Martinu Holcátovi.

Ministrem obrany by mohl zůstat Vlastimil Picek, který by tak jako jediný člen končícího koaličního kabinetu pokračoval i v nové vládě. Picek v neděli v rámci Dne ozbrojených sil vyslovil přání, aby splnil všechny úkoly, které si na obraně vytýčil. Nepotvrdil ale, zda to znamená jeho souhlas s pokračováním v ministerském křesle.

Rusnok čeká také na odpověď od Jana Kohouta a Jaromíra Schlinga, jimž nabídl návrat na ministerstva zahraničí a dopravy. Minulý týden mu na nabídku kývli Martin Pecina jako staronový ministr vnitra a někdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová (ČSSD) jako ministryně spravedlnosti. Zemědělství má vést šéf Potravinářské komory Miroslav Toman a ministerstvo kultury chce řídit bývalý šéf České televize Jiří Balvín.

(Zdroj: ČT, čtk)


Čtěte více:

ČEZ: Demise vlády na dostavbě Temelína zatím nic nemění. Potřebujeme ale novou s jasným mandátem a postojem
17.06.2013 15:59
Nadcházející demise vlády zatím nemá žádný dopad na harmonogram výběro...
Pražská burza neudržela nadějný růst a propadla pošesté v řadě; ČEZ se zastavil až na 500 Kč
17.06.2013 17:30
Pražská burza v úvodu nového týdne nedokázala přerušit sérii propadů a...
Němcová: Dostavba Temelína bude stát více než 300 miliard korun
21.06.2013 9:59
Kolem rozšíření jaderné elektrárny Temelín je hodně otazníků a půjde o...
Zeman zvolil premiérem Rusnoka. Koalice půjde za vládou v čele s Němcovou
25.06.2013 15:24
Prezident Miloš Zeman jmenoval premiérem Jiřího Rusnoka. Ten složil do...
Sobotka (ČSSD): Zeman buduje nikým nevolenou vládu SPOZ a rozjíždí předvolební kampaň
26.06.2013 9:47
Nový premiér Jiří Rusnok, kterého v úterý jmenoval prezident Miloš Zem...

Váš názor
  • typický český bordelistan
    01.07.2013 13:04

    ještě bez důvery parlamentu a nikým nezvolený pan premier, který bude při trošce štěstí bude na postu pár týdnů nebo měsíců již osnuje své plány a bude rozhodovat o stavbě něčeho co se bude stavět vroce 2020. Zemane Zemane do roka a do dne.
    Kšáá
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data