Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Novák (ČEZ): Cenové garance jsou pro Temelín životně důležité. Lepší celoroční prognózu nyní nemáme

Novák (ČEZ): Cenové garance jsou pro Temelín životně důležité. Lepší celoroční prognózu nyní nemáme

18.06.2013 16:05, aktualizováno: 19.6. 10:08

Aktualizováno

Od příchodu globální ekonomické krize a bitev s regulátory v Albánii a Bulharsku je ČEZ (520,8 CZK, 4,14%) nyní opatrnější, omezuje proto své ambice v zahraničí a navzdory politické krizi nadále vyjednává klíčové vládní garance výkupních cen pro Temelín. Uvedl to dnes v Martin Novák, finanční ředitel skupiny ČEZ v rozhovoru pro Reuters. Potvrdil ale také, že bez jasného stanoviska nové vlády padne finální rozhodnutí o zakázce za miliardy korunu jen těžko.

„Naše jednání s ministerstvem průmyslu a obchodu pokračují a budou rozhodující pro zajištění návratnosti tohoto projektu v době, kdy evropské energetické společnosti čelí vysoké míře nejistoty,“ uvedl dnes Novák pro Reuters k dostavbě Temelína. „Je to strategické rozhodnutí státu, jestli to chce, nebo nechce,“ dodal.

Politická podpora Temelína

Vláda Petra Nečase sice včera podala demisi, ale odstupující premiér věří, že koaliční síly zemi dovedou až do předčasných voleb. I v případě nástupu levice navíc obří investice do Temelína může nalézt pochopení. „Můžu deklarovat za sociální demokracii, že jednoznačně podporujeme dostavbu Temelína,“ uvedl dnes stínový ministr financí Jan Mládek z ČSSD při dnešním vystoupení na tiskové konferenci jednoho z uchazečů o dostavbu, česko-ruského Konsorcia MIR.1200. Podle něj je na potřebě dostavby Temelína shoda i mezi ostatními parlamentními stranami.

„Dostavba jaderné elektrárny Temelín by se mohla stát vhodným prorůstovým opatřením, které podpoří růst zaměstnanosti v České republice,“ dodal dnes Mládek. Nicméně připustil, že projektu nyní nenahrávají současné ceny elektřiny. K cenovým garancím, které by kompenzovaly ztráty v případě poklesu cen elektřiny pod určitou mez (contract for difference), se stínový ministr financí staví rezervovaně. Nejprve je podle něj třeba vyřešit otázku, jak garance provést tak, aby nezvýšily deficit státního rozpočtu a zároveň nepoškodily domácnosti. "Lepší by bylo, kdyby byl ČEZ stoprocentně státní," řekl Mládek k rozhodovacímu procesu o zakázce a možných žalob minoritních akcionářů na její nevýhodnost.

Novák dnes v rozhovoru pro Reuters také opět nastolil myšlenku, že by ČEZ do projektu přizval finančního partnera. Tato jednání podle něho však mohou nabrat na vážnosti teprve ve chvíli, kdy by už ČEZ měl od státu zajištěné cenové garance pro nové bloky Temelínu.

Jasno o Temelínu do konce roku?

Stavba nových dvou bloků by měla více než zdvojnásobit výkon Temelína, který v současnosti činí 2000 megawattů. Náklady na stavbu se odhadují na 200 až 300 miliard korun. Elektrárna by měla být uvedena do provozu v roce 2025. O dostavbu Temelína se uchází česko-ruské Konsorcium MIR.1200 a americko-japonská firma Westinghouse. O projekt měla zájem ještě francouzská společnost Areva, tu ale ČEZ loni v říjnu z výběrového řízení vyřadil. Rozhodnutí potvrdil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Areva ale podala rozklad k jeho předsedovi.

Generální ředitel skupiny ČEZ Daniel Beneš před měsícem potvrdil, že plán na výběr dodavatele pro jadernou elektrárnu Temelín do konce letošního roku je stále platný. Více podrobností prý bude firma moci sdělit v srpnu, či září, až dokončí cenová jednání s potenciálními dodavateli. Pokud bude vítěz tendru známý do září, potom bude stále možné podepsat všechny smlouvy do konce roku, uvedl Beneš na konci května.

Pád vlády ale může harmonogram projektu narušit. „Lze si jen těžko představit, že bychom učinili finální rozhodnutí (o dostavbě Temelína) bez znalosti postoje majoritního vlastníka,“ podtrhl dnes nutnost politické podpory finanční ředitel ČEZu. Stát totiž v této nejziskovější české společnosti vlastní téměř 70% podíl.

V současné politické konstelaci nicméně není možné počítat s žádným rychlým postupem. „Nelze očekávat, že by byly garantované ceny legislativně ukotveny do konce roku. Ale samozřejmě existuje nějaká politická představa o energetické politice,“ uvedl dnes pro HN mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž.

Člen představenstva pro strategii Pavel Cyrani potom připustil, že by změna vlády mohla způsobit průtahy některých termínů pro Temelín. „Změna vlády může vést k tomu, že se nestihnou aktuální termíny,“ uvedl Cyrani, ale dodal, že se s ohledem na celospolečenský konsensus ohledně strategické důležitosti jádra pro ČR neobává, že by měl jít celý projekt ke dnu.

Prognóza pro 2013 se (zatím) nenavyšuje

Na začátku května ČEZ - zejména s ohledem na uzavření dlouhodobé smlouvy na dodávky uhlí pro Elektrárnu Počerady - revidoval prognózu pro čistý zisk za letošní rok ze 37 miliardy korun na 37,5 mld. a pro zisk EBITDA z 80 miliard korun na 81 mld. . Martin Novák dnes tato čísla potvrdila. „Ta čísla, která jsme uvedli, jsou nejlepšími odhady, který pro celý (letošní) rok zatím máme,“ řekl finanční ředitel ČEZu.

Prostor pro vzestupnou revizi aktuální prognózy celoroční ziskovosti ČEZ přesto má. V dubnu totiž ČEZ oznámil uzavření smlouvy o prodeji uhelné elektrárny Chvaletice společnosti Litvínovská uhelná. Martin Novák následně na začátku května po výsledcích za 1Q13 odhadl, že prodej elektrárny Chvaletice bude mít pozitivní dopad do čistého zisku za rok 2013 těsně nad 2 mld. . Transakce ještě čeká na schválení regulátorem.

Pokud jde o zahraniční akvizice, ty ČEZ podle Nováka sice po nástupu globální krize a problémech v Albánii a Bulharsku upozadil, ale stále se poohlíží po možných investičních příležitostech nejen v ČR, ale i na Slovensku, v Polsku nebo v Německu. „Tyto čtyři země představují prostředí, které považujeme za mnohem bezpečnější a předvídatelnější než na Balkáně. Po významnějších investicích v zahraničí se ale nepoohlížíme, všechny síly nyní věnujeme Temelínu,“ uzavřel Novák dnešní rozhovor pro Reuters.

(Zdroj: Reuters, ČEZ, ČTK, Bloomberg, MfDnes, HN)


Čtěte více:

ČEZ po výrazně lepších výsledcích za 1Q zvyšuje celoroční cíle
07.05.2013 8:23
Energetická skupina ČEZ překonala výsledky za první tři měsíce letošní...
Šéf strategie ČEZ: Záruky pro elektřinu z Temelína jsou přednější, než termín dostavby
14.05.2013 16:40
ČEZ je připraven dostát časovému harmonogramu dostavby jaderné elektrá...
ČEZ prý vyloučil Arevu z tendru na Temelín za kritéria, která nesplnili i jiní. Soudní žaloba ve vzduchu
21.05.2013 11:10
Vleklým soudním sporem může podle regionálního zástupce francouzské sp...
Největší státní zakázka u ledu? Dostavba Temelína může být prodělečná, říká Kalousek
24.05.2013 8:26
Největší státní zakázka v historii Česka možná skončí u ledu. Ministr ...
Nečas: Jaderné zdroje jsou pro český průmysl naprosto zásadní
24.05.2013 12:56
Jaderné zdroje jsou podle premiéra Petra Nečase (ODS) naprosto zásadní...
Beneš (ČEZ): Zajímáme se o privatizaci polské energetiky Energa. Rozhodnutí o Temelínu padne letos
24.05.2013 15:46
Energetická skupina ČEZ má zájem podílet se na privatizaci polské elek...
Zdražení povolenek na obzoru? Goldmani věří, že ano a radí kupovat ČEZ. KB je jiného názoru…
17.06.2013 12:43
Následujících několik týdnů přinese poslední možnost záchrany emisních...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university