Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fischer odvolal náměstka MF a právníky. Smetl obranu proti solární lobby, varuje Šnábl

Fischer odvolal náměstka MF a právníky. Smetl obranu proti solární lobby, varuje Šnábl

16.08.2013 15:19
Autor: Redakce, Patria.cz

Ministr financí v demisi Jan Fischer odvolal z funkce vedoucího oddělení mezinárodní ochrany investic a zahraniční pohledávky Radka Šnábla. Zadal také interní prověrku fungování oddělení, které Šnábl vedl, informovalo v tiskové zprávě ministerstvo financí. Šnábl varoval, že spolu s ním odvolal ministr Fischer i další tři právníky týmu, kteří pracovali na solárních kauzách. ČR jim teď dle něj může zůstat vystavena. Šnábl patřil ke spolupracovníkům exministra Miroslava Kalouska. Měl na starosti řešení miliardových arbitráží proti České republice.

„Jeho pracovní návyky a způsoby se neslučují se standardem zaměstnance ministerstva financí," uvedl k důvodům odvolání Fischer. Odvolání bude Šnáblovi doručeno poštou, protože na dnešní schůzku s ministrem nedorazil, uvedlo MF. Šnábl vysvětlení o neomluvené schůzce označil za nesmyslné.

Řekl, že se o odvolání dozvěděl z médií a ministerstvo mu ráno ihned vypnulo mobilní telefon. "Jsou odvoláni také další tři právníci na MF, které spojuje to, že dělali na solárních kauzách a všichni se podíleli na novele o obnovitelných zdrojích, která prošla dnes Sněmovnou," řekl Šnábl. Podle něj tak v tuto chvíli není na MF právník, který by věděl, jaká je strategie ČR při obraně ekonomických zájmů proti mezinárodněprávním solárním nárokům.

Šnábl odmítá tvrzení ministra Fischera v demisi, že nepřišel na dnešní dopolední schůzku. "Údajně exitovala schůzka s ministrem v 10:00, o které já jsem se dozvěděl v 10:07. Přitom včera (ve čtvrtek) jsem urgoval termín této schůzky u ministra kvůli podpisu 15 vnitrostátních žalobních odpovědí," dodal Šnábl.

„Předpokládám, že některému ze sponzorů Jana Fischera vadí, že ministerstvo financí za posledních sedm let neprohrálo jedinou arbitráž. Ministr vyhazuje vynikajícího specialistu, který prokazatelně zachránil České republice desítky miliard korun," uvedl bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

Vedením oddělení Fischer pověřil náměstkyni Evu Anderovou. Ta na ministerstvu financí působí více než šest let jako ředitelka odboru pro mezinárodní vztahy a finanční politiku. „Veškeré soudní spory a žaloby vedené proti státu jsou naprosto pod kontrolou a odchod pana Šnábla nijak neohrozí jejich průběh ani výsledky," uvedla Anderová.

Fischer v červenci odvolal své dva náměstky, Tomáše Zídka a Zdeňka Zajíčka. Kalousek je označil za lidi na svém místě a jejich výměnu kritizoval. Minulý týden pak Fischer – poté, co vláda nezískala důvěru - uvedl, že neprovede další personální změny v dozorčích radách podniků se státní účastí, které chystal. Odejít měli například Alexandr Vondra z dozorčí rady Českého Aeroholdingu a exposlanec Marek Šnajdr (oba ODS) z dozorčí rady Čepra.

Rusnokova vláda v demisi již provedla desítky personálních změn na ministerstvech či ve vedení státních podniků. Odejít muselo například celé čtyřčlenné představenstvo Českých drah. Rusnok po hlasování o důvěře řekl, že jeho kabinet nebude dělat žádná zásadní rozhodnutí ve věcech, které snesou odkladu. Celkový počet výměn na ministerstvech či ve státních firmách již přesáhl stovku osob.

(Zdroj: čtk, ČT)


Čtěte více:

Zeman po rozpuštění Sněmovny vyhlásí předčasné volby na 25. a 26. říjen. Účast KSČM ve vládě nevyloučil
16.08.2013 8:29
V případě, že Poslanecká sněmovna příští týden v úterý schválí návrh n...
Sněmovna schválila omezení podpory obnovitelných zdrojů energie
16.08.2013 11:56
Sněmovna schválila vládní návrh na omezení podpory výroby elektřiny z ...
ODS chtěla odsunout rozpuštění Sněmovny z příštího úterka na září. Neuspěla
16.08.2013 13:12
ODS navrhnula přerušení schůze o rozpuštění Sněmovny až do 3. září s t...

Váš názor
  • žumpa, co víc dodat
    16.08.2013 21:23

    Jedna rosolovitá kariéristická želatina vyhodí člena podsvětí, usvědčeného daňového podvodníka. Tohoto kriminálníka dosadí Kalousek do vysoké funkce a ještě ho obhajuje. Kalousek je tedy usvědčený člen podsvětí. Hajzl bojuje proti hajzlovi... kam jsme to klesli... Prý máme mít důkazy. Vidno, že soudní rozhodnutí o kriminálních činech není důkaz !! Není snad právě "boj" mezi hajzly důkaz, že nám vládne organizovaný zločin? A když se to někomu nelíbí, tak nám věčně ustaraná a ufňukaná Němcová (členka jiné organizované zločinecké kasty) do kamery tvrdí, že útočíme proti samotným principům demokracie. Ne, v jiných státech se takoví grázlové likvidují osvědčeným způsobem... My jsme odkázáni k zániku.
    Jesse
    • Re: žumpa, co víc dodat
      19.08.2013 10:10

      Ten clovek byl odsouzen za danovy podvod (to je takovy ten zlocin, kde se pravidla meni v prubehu hry, a je za to vetsi trest nez za vrazdu - ne, u soudu ani u toho zlocinu jsem nebyl). Nicmene akceptoval podmineny trest a zaplatil predepsanou pokutu. Svuj dluh spolecnosti tedy splatil. Navic se obratil na "spravnou" stranu (takhle mmch. vznikla i prvni policie - francouzska Surete). Faktem je, ze tenhle clovek a jeho tym vymysleli zakon proti solarnikum. Ten zakon protlacili (bez nesmyslnych pozm. navrhu) snemovnou a meli k tomu pripravenou obhajobu pro budouci ocekavane arbitraze, pricemz mmch. dosud zadnou neprohrali. A ted prijde nejaky Honza, ktery byl jednak zamestnancem energeticke a solarni lobby, jednak se zazracne vylecil ze svych politickych dluhu (4.25M Kc dostal prave od toho energetika) a pak, hned jak je to mozne, zrusi kompletni obranu CR proti FVE mafii. No mozna jsou to vsechno jen nahody, ale nejak tomu neverim. Ono totiz neni ani potreba ten tym rozpoustet, ono mozna staci videt mu do karet, vime?
      mph1
    • Re: žumpa, co víc dodat
      16.08.2013 21:49

      MY nejsme odsouzeni k zániku. Naše kultura vítězí na všech frontách. Mrkni na čez, vynikající scénáristka miňonka Ti přidělila roli v trháku
      mša
  •  
    16.08.2013 20:05

    Zemanova SPOZ vyvěsila v Praze a okolí nové billboardy stop Kalouskovi. Tak se čistí u Kalouska, jakože to myslíme vážně...
    JoN
  • Kouzelná věta
    16.08.2013 17:24

    Jeho pracovní návyky a způsoby se neslučují se standardem zaměstnance ...
    sanin
  •  
    16.08.2013 16:24

    Ten uplacenej zmetek je snad opravdu v těch solárech namočenej :(
    many
    • tedy jestli si tohohle Zeman
      16.08.2013 17:20

      nevšimne a nezatne Fišerovi tipec, tak si ohrozí všechny šance ve volbách. Aby někdo nechal solárníky za své vlády takhle rozjet , pak byl u nich zaměstnaný a jako ministr financí zarazil veškerý boj proti arbitrážím ... to je skoro na atentát. Protože jiná spravedlnost tu už asi nefunguje !! HLAVNĚ PAK SE ZKORMOUCENÝM OBLIČEJEM VYSTOUPIT V MÉDIÍCH A OZNÁMIT DALŠÍ ZVÝŠENÍ SOLÁRNÍ DANĚ !!!
      občan
    •  
      16.08.2013 16:31

      A ty fakt myslíš, že by Kalousek řek', že Šnábl není odborník a že moc peněz nezachránil? Uvidíme... ;-)
      Kalka.
      •  
        16.08.2013 17:29

        Přesně tak, celá ta nová vláda nedělá nic jiného než vyhazuje lidi, ostatně jako každá nová vláda.
        sanin
      •  
        16.08.2013 17:04

        Nejde o Šnábla, ale o načasování a rozpuštění celého týmu, který na arbitrážích pracoval !
        many
        •  
          16.08.2013 19:48

          Bestie ví, že její čas se krátí, bude sloužit zlu bez ohledu na to jak to navenek vypadá, jo Zločinec Nečas musel odejít kvúli tomu, že mel nekontrolovane ambiciozní milenku, co musí udelat žid aby s ostudou odešel? To pan intrikán Zeman fakt musel lovit až tak u dna, když své loutce Rusnokovi diktoval jména "ODBORNÍKŮ"do vlády? Jako by nestačil ten nekompetentní pitomec na ministerstvu kultury... Nejvyšší čas aby Zeman vyspal trochu te virozy a tu loutkohru si porovnal.
          Marduk
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university