Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rosatom: Odvoláním Temelína by se ČR vzdala příležitosti k růstu. Efekt projektu na HDP by byl 600 mld. Kč

Rosatom: Odvoláním Temelína by se ČR vzdala příležitosti k růstu. Efekt projektu na HDP by byl 600 mld. Kč

12.09.2013 10:34
Autor: ČTK

Pokud by se energetická společnost ČEZ rozhodla zrušit svůj záměr na dostavbu jaderné elektrárny Temelín, česká ekonomika by přišla o příležitost k posílení hospodářského růstu. V rozhovoru s ČTK to na okraj zasedání Světového jaderného sdružení řekl Kirill Komarov, náměstek generálního ředitele ruské společnosti Rosatom. Dvě dceřiné firmy této společnosti jsou součástí česko-ruského Konsorcia MIR.1200, jež se o dostavbu Temelína uchází. Podle Komarova nelze rozhodovat o stavbě elektrárny, která bude v provozu 60 let, pouze na základě současných cen elektřiny, ale je třeba celou situaci vnímat komplexně. 

"Snažit se zhodnotit efektivitu projektu a jeho návratnost podle současných cen nemá smysl," řekl Komarov. "Lidé stále mluví o současných cenách elektřiny, ale tady mluvíme o projektu, který bude fungovat po 60 let. A dnes lze jen těžko odhadnout, jaké budou ceny za 60 let," dodal.
Komarov také zdůraznil, že vzhledem k očekávanému vysokému podílu českých podniků na dostavbě jihočeské elektrárny by odvolání projektu znamenalo ránu pro český průmysl. "Jakékoli rozhodnutí o stavbě jaderné elektrárny neznamená jen rozhodnutí o výrobě elektřiny, ale i o tom, jak to ovlivní vývoj ekonomiky celé země, jejího průmyslu. Máme k dispozici analýzu, podle níž by realizace nabídky Konsorcia MIR.1200 vytvořila 10.000 pracovních míst v České republice. Multiplikační efekt na českou ekonomiku by byl v rozsahu 600 miliard korun," řekl. 

Konsorcium MIR.1200 slibuje, že české firmy získají přes 70 procent hodnoty zakázky. Vysokou účast českých podniků na dostavbě Temelína přislíbil i konkurent konsorcia v tendru, americko-japonská společnost Westinghouse. 

Komarov také uvedl, že ho netěší rozhodnutí ČEZ nejméně o rok odložit konečné rozhodnutí o dostavbě elektrárny, které podle původních plánů mělo padnout letos na podzim. "Rozumíme ale důvodům tohoto rozhodnutí a respektujeme tuto pozici ČEZ," podotkl představitel Rosatomu. Zároveň přiznal, že odklad bude pro Rosatom znamenat dodatečné náklady, z celkového pohledu na přípravu zakázky to ale nebude zásadní částka. 

Komarov dále vyjádřil naději, že říjnové předčasné volby by mohly přispět k urychlení rozhodnutí polostátního podniku ČEZ. Naděje přitom představitel Rosatomu nespojuje s žádnou konkrétní stranou, ale spíš s obecným souhlasem českých politiků s rozvojem jaderné energetiky. "Tak velký projekt jako dostavba Temelína může být úspěšný jen tehdy, pokud ho lidé podporují. A v zemi není žádná silná politická strana, která by byla proti jaderné energetice," řekl. 

Uchazeči o dostavbu Temelína nyní jednají s ČEZ o upřesnění svých nabídek. Komarov řekl, že Konsorcium MIR.1200 v této fázi nediskutuje o možnostech financování elektrárny. "Je pouze na rozhodnutí ČEZ, jestli to budou chtít nadnést," prohlásil. Podotkl nicméně, že Rosatom má zkušenosti s různými modely financování z dalších zemí, když například v Indii značnou část konstrukčních nákladů pokrývá mezistátní půjčka a v Turecku je Rosatom přímo investorem jaderné elektrárny. 

Náklady na stavbu třetího a čtvrtého bloku Temelína se odhadují na 200 miliard až 300 miliard korun. Dostavba elektrárny by měla více než zdvojnásobit její výkon, který nyní činí 2000 megawattů. 

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš v srpnu oznámil, že rozhodnutí o dostavbě padne na konci roku 2014 nebo v roce 2015. ČEZ čeká na schválení státní energetické koncepce a na výsledek jednání o garantovaných výkupních cenách z nových bloků Temelína. Pokud se ČEZ rozhodne elektrárnu stavět, měla by podle původního plánu být spuštěna v roce 2025. Nové bloky by měly elektřinu vyrábět 60 let.


Váš názor
  •  
    12.09.2013 12:35

    Děkujeme Komarovovi za jeho fundovanou radu ze země kde zítra již znamená včera. Je to výkřik zoufalce ze spálené země, která kromě těžby ropy neumí už vůbec nic. Až půjde cena ropy dolů bude se Rusko potácet na úrovni Indonésie a Komarov se bude upíjet vodkou kdesi v tajze v kokpitu zrezavělého Tupolevu.
    Rosomák
  • Rusáci jděte do ..
    12.09.2013 11:55

    každá jad.el. v Evropě se proražila na 2-3násobek, takže mult.efekt 600 mld je k hovinku, když to dan poplatníka bude stát 1000 mld. Na to co tu zbyde z průmyslu po solárech bude stačit jedno dynamo
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Rusáci jděte do ..
      12.09.2013 13:34

      Dovolte mi jednu hodně zjednodušenou úvahu. Vezmeme-li horní hranici odhadu, tj. 300mld, vynásobíme 3 - jak říká Mike - dostaneme prvotní fixní náklady 900mld.CZK. Za období 60 let to dělá 5mld./rok. To se musí zplatit vyrobenou energií. Budeme-li uvažovat že reaktor o výkonu 2000MW pojede na 100% pouze 75% z té doby, dostáváme 36tis.MWh/den. Dává nám to tedy cenu 1.142 CZK/MWh. Pokud si řekneme, že chceme za tu dobu vydělat na další blok, budeme muset přidat zhruba dvojnásobek této částky, protože ceny práce a vstupů asi nebudou klesat. Dostáváme 3,5tisCZK/MWh. K tomu připočteme náklady na provoz elektrárny během roku (údržba, zaměstnanci) - odhadem další cena onoho bloku => a jsme na 4,5tisCZK/MWh. Nějaký zisk k tomu, řekněme 50%, dostáváme 6,85CZK/kWh, což už je mimo výseč (současná cena se pohybuje okolo 5,0 CZK/kWh) a to jsme neodvedli daň státu). Pokud by ovšem byla cena opravdu plánovaných 300mld., pak by se výsledná cena snížila na 2,28CZK/kWh, což je na 50% současné ceny. Kdyby pak ČEZ nabídnul takovou energii českým spotřebitelům za výhodnějších podmínek, pořád by na tom vydělal a troufám si tvrdit, že by v ČR měla jaderná energetika poměrně početný fan-club. Je to tedy o tom, jak moc se na té zakázce bude krást.
      Berber
      • Olympiáda v Řecku
        12.09.2013 16:53

        jenže v CZ politické karjině to dopadne jako kdysi olympiáda v řecku. kradlo se v takové míře, že řecký statistický úřad musel lhát o schodku rozpočtu, když se to provalilo Řecko defacto odstartovalo krizi v EU. .... takže výpočet bohužel nevychází z reálných vstupních podmínek.
        martintruhlik
      • 5,0 CZK/kWh
        12.09.2013 15:09

        Myslím, že je důležité pochopit co je cena el energie pro elektrárnu. Zatím se u nás ani zdaleka nebíží k 5,0 CZK/kWh. Tuto cenu možná platí koncový zákazník ale v tom je distibuce a další. Pro Temelín je důležitá cena tzv silové energie a ta je nyní stojí cca 1,0 CZK/kWh. No a z toho je jasné, že dostavba Temelína s "nastřelenou cenou 300mld" je ekonomický nesmysl.
        _Buter
        • Re: 5,0 CZK/kWh
          12.09.2013 15:25

          výrobní náklady v jaderné elektrárně jsou cca 0,40 Kč/kWh (pro srovnání solár cca 12 Kč/kWh), takze, pokud by se to několikrát nepředražilo, nemusela by to být zase tak hrozná akce
          abc
      • Souhlas
        12.09.2013 14:52

        Nezbývá mi než souhlasit zejména s poslední větou Vašeho příspěvku. Ano, teoreticky vzato pro ČR má jaderná energetika smysl. Nicméně je veřejným tajemstvím, že za posledních 10 či 15 let v této zemi nebyla větší veřejná zakázka, která by nějakým způsobem nebyla zmanipulovaná. A tím nemyslím jen skupinu Rath a spol. Takže pravděpodobnost, že se na stavbě Temelína bude krást, je nesmírně vysoká. A potom už ta ekomnomika dostavby jaksi nevychází...
        Karel Havel
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data