Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zeman: Důl Paskov by měl být financován prostřednictvím bytů OKD

Zeman: Důl Paskov by měl být financován prostřednictvím bytů OKD

24.09.2013 15:54, aktualizováno: 24.9. 16:52
Autor: ČTK

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman navrhl, aby společnost RPG Byty postoupila 44.000 bývalých bytů OKD, nejlépe Moravskoslezskému kraji. Z výnosů z bytů, které podle Zemana činí zhruba 1,2 miliardy korun ročně, by se financovala útlumová těžba v dole Paskov.

Zeman podpořil plán vlády, aby důl byl v provozu do roku 2016, je podle něj ale třeba získat na financování útlumu těžby peníze. Prezident to řekl po dnešním jednání s premiérem Jiřím Rusnokem a zástupci zainteresovaných stran.

Předseda představenstva OKD Ján Fabián, který se schůzky účastnil, na tiskové konferenci Zemana a Rusnoka nevystoupil. Mluvčí OKD Marek Síbrt ČTK řekl, že prezidentovo vyjádření na tiskové konferenci nebude firma komentovat. 

"Na dnešní schůzce, kterou organizoval pan premiér, jsme popsali situaci v naší společnosti a její restrukturalizaci. Zároveň jsme si vyslechli názory ostatních účastníků," uvedl mluvčí OKD. Firma podle něj očekává, že partnerem pro další jednání bude premiér a příslušní resortní ministři. "Slova pana prezidenta z tiskové konference nám dovolte nekomentovat," dodal Síbrt. 

RPG Byty získala byty od své mateřské firmy spoluvlastněné miliardářem Zdeňkem Bakalou RPG Industries, která je koupila v roce 2004 od společnosti Karbon Invest spolu s OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě převodu byty nabídne přednostně dosavadním nájemníkům za netržních podmínek, což zatím neudělala.

 
RPG Byty získala byty od své mateřské firmy spoluvlastněné miliardářem Zdeňkem Bakalou RPG Industries, která je koupila v roce 2004 od společnosti Karbon Invest spolu s OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě převodu byty nabídne přednostně dosavadním nájemníkům za netržních podmínek, což zatím neudělala. RPG Byty patří do skupiny BXR, která vlastní důl Paskov.

"Navrhl jsem proto při dnešním jednání, aby společnost, která získala poněkud podivným způsobem tento bytový fond, postoupila tento bytový fond například Moravskoslezskému kraji a aby z výnosů tohoto bytového fondu byl do roku 2016 financován onen zmíněný útlumový program," řekl na tiskové konferenci Zeman.

Premiér Rusnok prezidenta informoval o záměru vlády najít v zahraničí strategického investora, který by pomohl vyřešit problém nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji. Kvůli hledání partnera se prý za hranice státu vypraví ministr průmyslu Jiří Cienciala. Investor by měl podnikat v takových segmentech, které by umožnily snadnou rekvalifikaci propuštěných horníků z dolu Paskov, uvedl Zeman.

Výběr hlavních událostí kolem situace v dole Paskov:

5. září - Vedení těžební společnosti OKD, která patří firmě New World Resources (NWR), předalo odborům návrh nové kolektivní smlouvy pro léta 2014 až 2018, který počítá mimo jiné s omezením odměn a benefitů. Odboráři s návrhy nesouhlasili. 

11. září - Odboráři se sešli s vedením OKD a požádali o schůzku s generálním ředitelem. Kolektivní smlouvu má řešit zprostředkovatel. 

13. září - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka řekl, že za situaci v OKD jsou zodpovědní její vlastníci. Do firmy by měli vrátit část zisku z minulých let. Když selžou, měla by podle Sobotky jednat vláda. 

17. září - NWR se rozhodla uzavřít důl Paskov, protože ve střednědobém výhledu zřejmě nebude konkurenceschopný. Mluvčí OKD Marek Síbrt řekl, že pokud se bude stát podílet na sociální (dotované) těžbě, může Paskov skončit až v roce 2018. Ponese-li náklady útlumu jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014. 

- V Ostravě se ještě před oznámením NWR sešlo na hornické demonstraci zhruba 2500 lidí, kteří vyzvali OKD, především Zdeňka Bakalu, aby ze svých zisků zajistili normální chod firmy. Několik desítek demonstrantů také vtrhlo do budovy bývalého ředitelství firmy. 

18. září - Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek řekl, že požadavek OKD na to, aby se stát na útlumu Paskova podílel čtyřmi až šesti miliardami korun, je nehorázný. Prezident Miloš Zeman se vyjádřil, že Bakala by měl říci, zda si vytvořil rezervy na horší časy. 

- Premiér v demisi Jiří Rusnok prohlásil, že vláda nebude platit žádné dluhy OKD a nebude kupovat OKD, ani důl Paskov, a to ani v případě, kdyby stál jen jednu korunu. 

19. září - Exprezident Václav Klaus pochválil postoj Rusnokovy vlády k situaci v OKD. Za nesmysl označil úvahy o sociální těžbě uhlí. 

20. září - Rusnok řekl, že kdyby majitelé OKD přistoupili k jednání jako džentlmeni, bylo by reálné prodloužit těžbu do roku 2016. Ministerstvo průmyslu zpracovalo pět variant řešení krize. 

- ČSSD vyzvala vládu, aby připravila plán k řešení situace v Moravskoslezském kraji a vytvořila funkci zmocněnce pro tento region. 

22. září - Generální ředitel a předseda představenstva OKD a zároveň výkonný ředitel NWR Ján Fabián prohlásil, že OKD nebude pokračovat v těžbě v Dole Paskov po roce 2014, pokud by to musela financovat sama. 

- NWR oznámila, že chce svou finanční situaci řešit mimo jiné prodejem Ostravsko-karvinských koksoven OKK. 

24. září - Prezident Miloš Zeman na jednání s premiérem Rusnokem a vedením OKD navrhl, aby se útlumová těžba hradila z výnosu z bývalých bytů OKD. Ty by firma měla převést například Moravskoslezskému kraji. Zeman tak podpořil plán vlády, aby důl byl v provozu do roku 2016, je podle něj ale třeba získat peníze.


Čtěte více:

NWR uzavře důl Paskov, podmínky projedná s vládou. Akcie zažívají rally (+ komentář)
17.09.2013 20:02
Společnost New World Resources (NWR) oznámila, že důl Paskov zůstane d...
Rusnok: Vláda nebude sanovat OKD, ani kupovat důl Paskov. Za ty peníze se o dotčené horníky můžeme luxusně postarat
19.09.2013 7:55
Vláda nebude platit žádné dluhy soukromých vlastníků OKD. Rozhodně prý...
Klaus: Sociální těžba na dole Paskov je nesmysl
19.09.2013 18:29
Exprezident Václav Klaus pochválil postoj vlády Jiřího Rusnoka k situa...
Fabián: OKD nebude těžit v dole Paskov po roce 2014 bez spolufinancování. OKK prodáme do konce roku (+komentář)
23.09.2013 7:59
OKD nebude pokračovat v těžbě uhlí v Dole Paskov po roce 2014, pokud b...
Anketa: Jaký bude další osud dolu Paskov?
23.09.2013 15:13
Společnost NWR, která stoprocentně vlastní OKD, v polovině září oznámi...

Váš názor
  •  
    25.09.2013 10:36

    Mám takový pocit,že má pan prezident antipodnikatelské myšlení spojené s jeho averzí vůči soukromému vlastnictví.Možná je silně inspirován nedalekými sousedy v Maďarsku,kde to co stát za schválené peníze prodal,pak znárodní zpět a ukáže tak pracujícím lidem jakou má vlastně neomezenou moc. Přístup pánů majitelů NWR(jako podnikatelů) se jeví jako lidský(tučné odstupné,převedení na jiné doly..). Snaha o zapojení státu(případně EU) v řešení tohoto problému nemusí být zcela scestná.Nejde o napumpování peněz do soukromého podnikání,nýbrž využití stávajících možností v rámci našeho svazku v EU.Tuto myšlenku jsem nikde napsanou neviděl a přesto existuje a byla dojkonce v některých zemích využita.Jak slabá se jeví pomoc horníkům od státu vůči zdegenerováným a zmanipulovaným vládním zakázkám ,o kterých se všeobecně ví. Dikce vládnoucí garnitury dnes v čele s panem prezidentem vypadá na návrat strarých časů. Hrozba a možné výsledky současných voleb mohou mít nedozírné následky pro stávající "podnikatelskou "demokracii.
    svědomí
  • dnes není
    24.09.2013 17:00

    prvního dubna,ne?
    ZUZKA
  • Bludy
    24.09.2013 16:47

    nic jiného se na to nedá napsat
    Kapi
  • .....
    24.09.2013 16:28

    To snad ani nestojí za komentář ...
    round watcher
    • Re: .....
      24.09.2013 16:36

      Připojuji se" bez komentáře".Bohužel takovýto člověk je českým prezidentem. To však nic nemění na tom, že Bakič na nás slušně vydělal a elegantně vojebal.
      fojta
      • elegantně?
        24.09.2013 17:02

        Moc ne. Prostě mu to socani dali vč. těch bytů, v podstatě zadarmo. A on pak vydělal na emisi a na nás. Podívej se na cenu akcií při úpisu. To je humus...
        Bob
  •  
    24.09.2013 16:17

    Opravdu obdivuju, jak je ten člověk v obraze a jeho jasnozřivé úvahy jsou hodné (opravdu nevím čeho), ale s normálnosti to má daleko.
    Homo
  •  
    24.09.2013 16:15

    Se poserete až Bakalu pověsí na kandelábr.....
    rudá třešen
  •  
    24.09.2013 16:15

    Z toho mrazi....co tenhle uslintanej dedek jeste vymysli...
    Vata
  • Dvě mouchy jednou ranou
    24.09.2013 16:08

    Takže z RPG se udělá megaubytovna, stát tam nasype prachy za nájem a z toho se ufinancují doly. Dobrá pračka. A teď ještě komu to dáme spravovat, aby se ty toku trošku odklonili .... Ti socani jsou ale šibalové...
    Fosil
  •  
    24.09.2013 16:06

    Mně z toho běhá mráz po zádech
    Bruno
  • já se smíchy fakt po....
    24.09.2013 16:00

    Miluju Zemáka. Tolik legrace mi nenabídne žádný zábavní kanál :-))))
    Jesse
  • :-)))
    24.09.2013 15:59

    Mr. President opět perlí.... to by jeden nevěřil jak dlohodobá konzumace alkoholu dokáže zatemnit mozek...
    Lubo
  •  
    24.09.2013 15:57

    to je vtipné :)
    Garp
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data