Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Philip Morris jde proti proudu. Elektronickým cigaretám nevěří, vyvíjí zdravější klasickou

Philip Morris jde proti proudu. Elektronickým cigaretám nevěří, vyvíjí zdravější klasickou

03.10.2013 15:30
Autor: IHNED.cz

Trh elektronických cigaret je zatím malý, ale rychle roste. Největší tabáková společnost světa Philip Morris nicméně e-cigaretám nevěří a hledá vlastní originální cestu. Jeho mateřská firma Altria přitom e-cigaretu nedávno představila.

Tržby z elektronických cigaret letos poprvé v USA dosáhnou miliardy dolarů. I když tvoří zatím pouhé procento trhu tabákových výrobků, roste trh e-cigaret meziročně zhruba o dvojnásobek.

Analytici newyorské Wells Fargo Securities předpovídají, že do roku 2017 prodeje překročí 10 miliard dolarů. Vlna obliby elektronických cigaret je patrná i v Česku, kde je lidé kouří často i tam, kde je kouření zakázáno – třeba v práci.

Největší tabáková společnost na světě Philip Morris, která vyrábí například cigarety značek Marlboro nebo L&M, přitom se vstupem na trh e-cigaret váhá a chce jít vlastní, originální cestou.

"Společnost Philip Morris není aktivní v segmentu elektronických cigaret, ani v České republice ani jinde na světě," potvrzuje Martin Hlaváček, ředitel vnějších vztahů Philip Morris ČR.

"Zaměřujeme se na vývoj tabákových výrobků, u kterých je vědecky podloženo, že snižují riziko chorob způsobených kouřením a které jsou přijatelné pro dospělé kuřáky jako alternativa k tradičním cigaretám. Náš vývoj těchto výrobků se zaměřuje na dosažení tohoto cíle buď pomocí zahřívání tabáku, nebo pomocí jiných inovativních přístupů. V současnosti vývoj těchto výrobků stále probíhá, naším záměrem je předvést tento nový výrobek do roku 2017," upřesnil pro IHNED.cz Hlaváček.

Mateřská společnost Philip MorrisAltria Group přitom v USA svou první elektronickou cigaretu představila letos v létě. Podle některých recenzí se jí ale průkopnická e-cigareta nazvaná Mark Ten příliš nepovedla.

Altria vyčlenila tabákovou divizi Philip Morris International před pěti lety. Nekonkurují si – Altria prodává cigarety stejných značek v USA, PMI mimo území USA.

Odlišná politika obou firem je proto překvapivá. "Za několik let může být situace jiná. Ale dnes si nemyslím, že se tomu produktu vede dobře, co se týče chuti," řekl nedávno na téma elektronických cigaret při konferenčním hovoru k výsledkům finanční ředitel Philip Morris Jacek Olczak. 

 
"Výrobek nemá moc blízko k tradiční cigaretě a myslím, že zákazníci by chtěli aspoň něco podobného. V současnosti je ten fenomén podle mě víc než co jiného záležitost ceny," dodal Olczak.

Co si o postupu Philip Morris myslí odborníci? Nedělá firma chybu, když nechává být rychle rostoucí segment? "Podle mého názoru Philip Morris usoudil, že by jim to mohlo kanibalizovat jejich vlastní byznys, říká analytik Komerční banky Josef Němý, který tabákový průmysl sleduje.

"Firma nejspíš dospěla k názoru, že v současné době by její přínos z prodeje elektronických cigaret nepřevýšil náklady, tedy že zisk z tohoto dodatečného prodeje by mohl být nižší než pokles zisků způsobený případným poklesem prodejů klasických cigaret, pokud by kuřáci ve větším množství přešli k těm elektronickým. Na trhu klasických cigaret má v ČR pořád velmi vysoký podíl (podle posledních údajů necelých 50 %), a tak se domnívám, že se nebude snažit měnit trend a preference kuřáků. Místo toho bude spíše nadále sázet na své tradiční značky," odhaduje analytik.

"Samozřejmě pokud by podíl elektronických cigaret dál silně rostl a trh se výrazně zvětšil, může se PM dostat do bodu, kdy se mu vyplatí zařadit e-cigarety i do svého portfolia. Spíše si ale myslím, že se bude snažit vyvíjet právě ty nové, „zdravější“ cigarety z tabáku, protože v té oblasti by mohl najít více synergií se svou současnou výrobou než při výrobě e-cigaret," dodává Němý.

Cigaret se prodává méně

Philip Morris International klesl v roce 2012 objem dodávek o 4 procenta a zisk proti předchozímu roku o 8 procent.

Příliš dobře se nevyvíjí ani hospodaření Philip Morris v ČR. Celý český trh v prvním pololetí klesl a PM ČR se navíc opět snížil tržní podíl – to se týkalo hlavně středního cenového segmentu, v levnějším segmentu jejich podíl rostl. Celkem tak PMČR prodal zhruba o desetinu méně cigaret než v předchozím pololetí. Hlavním důvodem byl ale podle analytiků efekt předzásobení kvůli zvýšení sazby DPH i spotřební daně.

Většina elektronických cigaret se vyrábí v Číně, kde je před deseti lety vymyslel lékárník Hon Lik. Spojené státy zažívají v posledních letech nástup nových značek jako Logic, Njoy and Vapor.

Úřady se mezitím snaží zjistit, zda jsou elektronické cigarety zdravější než ty klasické, nebo tomu je naopak. Zařízení funguje tak, že baterií ohřívaná trubička zahřívá tekutý nikotinový roztok a uvolňuje tak dým, aniž by docházelo ke spalování.

V některých amerických státech nyní narychlo přijímají zákony, které zakazují prodej e-cigaret mladistvým. V Kalifornii podléhají od května stejným pravidlům jako běžné cigarety.

Kouření elektronických cigaret je zakázáno například v kavárnách Starbucks nebo na palubě letadel amerických aerolinek.

iHNed

Související články na IHNED.cz

Europoslanci chtějí zakázat cigarety slim i ty s mentolovou příchutí

Cigaretová jednička Philip Morris přišla o čtvrtinu zisků. Sráží ji krize i balený tabák


Čtěte více:

Philip Morris ČR vyplatí dividendu 900 Kč na akcii. Ukázal na regulaci i černý trh
26.04.2013 12:06
Tuzemská tabáková společnost Philip Morris ČR vyplatí ze zisku roku 20...
Philip Morris: Evropská regulace tabáku může sebrat 175 tisíc míst a 5 miliard eur z daní
07.05.2013 17:41
Navrhovaná evropská směrnice o tabákových výrobcích může vést ke ztrát...
Šéfka financí Philip Morris ČR na Patria.cz: Devítina trhu EU je černá, desetinu produktů ohrožují zákazy
21.05.2013 18:17
Dosud jsme vypláceli téměř 100 procent čistého zisku běžného roku s vý...
Zeman v Bruselu: Tabáková směrnice ohrozí pracovní místa, věřím ve zdravý rozum
19.09.2013 8:32
Při jednání Evropského parlamentu o směrnici omezující tabákové výrobk...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.04.2024
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
16:53Česká exportní banka, a.s.: Informace o vyplacení úrokových výnosů
16:50Výsledky PayPal: Akcie rostou poté, co společnost zvýšila celoroční výhled zisku  
16:42SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Pozvánka na mimořádnou valnou hromadu
16:30AMISTA investiční společnost, a.s.: STING investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
15:52Vláda schválila reformu penzí se zvyšováním věku nad 65 let
15:28HPM: Monetizace umělé inteligence s velkým otazníkem
15:26Coca-Cola v prvním čtvrtletí mírně zvýšila tržby i zisk, zlepšila výhled
14:58Hlad po hubnutí trvá, Eli Lilly díky tomu vylepšila výhled
14:40Tržby řetězce restaurací McDonald's zaostaly za odhady, zákazníci šetří
14:36AMISTA investiční společnost, a.s.: INFOND investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
14:34AMISTA investiční společnost, a.s.: IFIS investiční fond a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:32ČEZ, a.s.: Zpráva o udržitelném rozvoji za rok 2023
14:29AMISTA investiční společnost, a.s.: ASOLERO SICAV a.s. Výroční zpráva za rok 2023
14:04Volkswagen po 1Q24: Značka Audi stáhla provozní marži celé skupiny pod konsensus analytiků  
13:53Partners HoldCo, a.s.: Oznámení o zřízení výboru pro audit

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:00CZ - HDP, q/q
10:00DE - HDP, q/q
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
15:45USA - Index aktivity ISM Chicago
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board