Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Konec patu dle republikánů: Rozpočtové škrty za dluhový strop. Obama dál odmítá…

Konec patu dle republikánů: Rozpočtové škrty za dluhový strop. Obama dál odmítá…

04.10.2013 20:29, aktualizováno: 4.10. 20:36
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Spojené státy se nadále utápějí v patovém sporu o uvolnění státních výdajů i navýšení dluhového stropu. Předseda sněmovny John Boehner podmínil navýšení dluhové stropu rozpočtovými škrty. Obama vyjednávat odmítá. Americké akcie při uzavřených úřadech drží mírné zisky, komodity obchodují s nevýraznými změnami – trhy vyčkávají…

Americká Sněmovna reprezentantů, kterou ovládají republikáni, nechystá žádný "čistý" zákon o státních výdajích, který by odblokoval finance pro americkou federální vládu, prohlásil předseda sněmovny John Boehner. Zatímco on podmiňuje navýšení dluhového stropu rozpočtovými škrty, prezident Barack Obama trvá na zákoně bez jakýchkoli dodatků.

"Nemyslím si, že se dostaneme do stavu, kdy nebudeme schopni splácet dluhy," řekl Boehner na tiskové konferenci po setkání republikánského kongresového klubu. "Pokud zvýšíme objem peněz, které si můžeme půjčit, měli bychom něco udělat s výdaji a slabým ekonomickým růstem," poznamenal ale Boehner.

Od úterý funguje federální vláda v nouzovém režimu a kvůli zablokovaným penězům musely odejít na neplacenou dovolenou statisíce státních úředníků. Další kritický okamžik čeká na Spojené státy 17. října, kdy země dosáhne takzvaného dluhového stropu. Pokud limit Kongres do té doby nezvýší, může se Washington dostat do platební neschopnosti, který bude mít mnohem hlubší ekonomické následky než současný nouzový stav ve vládních institucích.

Boehner na schůzce s republikány řekl, že se schvalováním "čistého" navýšení dluhové stropu bez rozpočtových škrtů nebude spoléhat na demokraty. Také podle své kolegyně Shelly Mooreové Capitoové, zastupující Západní Virginii, popřel zprávy médií, podle nichž připravuje "čistý" zákon o státním dluhu. "Řekl nám, že to bylo nepřesné, že nadále zůstane odhodlaný a že s námi bude pracovat na řešení," řekla Mooreová Capitoová.

Obama prohlásil, že republikáni jsou jeho reformou "posedlí" a že republikánský šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner je ovládán konzervativními "extremisty". Boehner však podle deníku The Washington Post naznačil, že pracuje na tom, aby nedošlo k ještě větší katastrofě, než je nouzový režim vlády - k neschopnosti splácet mezinárodní dluh. Republikáni podle něj nedopustí, aby USA hrozila platební neschopnost kvůli tomu, že by se do 17. října nepodařilo schválit zvýšení dluhového stropu. "Máme-li však zvýšit dluhový strop, musíme se zaměřit na příčiny našeho dluhu a deficitů," řekl Boehnerův mluvčí. "Toto by mohl být začátek významného průlomu," řekl však o Boehnerově prohlášení demokratický senátor Charles Schumer.

Mezi samotnými republikány se začínají projevovat rozpory, když hlavním motorem neústupného postoje jsou kongresmani podporovaní radikálním hnutí Tea Party. Někteří umírnění republikáni naopak nechtějí schválení rozpočtu a zvýšení dluhového stropu dalšími podmínkami. "Přišel jsem do Washingtonu, abych federální vládu spravil, ne abych ji uzavřel," řekl agentuře Reuters republikánský kongresman Patrick Meehan. Podle jeho kolegy Charlieho Denta je stále více republikánů frustrováno zarputilým odporem poměrně malého počtu jeho kolegů zvolených za podpory Tea Party. Podle něj však jejich vlivu podléhá řada dalších republikánů, kteří se bojí proti sobě Tea Party popudit. Toto hnutí prosazující mezi jiným radikální omezení federální vlády, prokázalo, že může ohrozit šance na znovuzvolení těch republikánských kandidátů, které považuje za nedostatečně konzervativní.

Bílý dům oznámil, že Obama bude vetovat jakékoli pokusy republikánů uvolnit peníze pro vybrané státní služby, které nyní kvůli nouzovému stavu nemají peníze. Zopakoval tak dřívější Obamovo prohlášení z tohoto týdne, ve kterém prezident jako jediné možné řešení označil odblokování financí pro chod celé administrativy, tedy nikoliv jen jejich částí.

Šéf republikánské většiny ve sněmovně Eric Cantor dnes ale oznámil, že Sněmovna reprezentantů bude v sobotu hlasovat o vyplácení federálních zaměstnanců v nouzovém režimu nebo o znovuotevření federální agentury pro zvládání krizí FEMA či státní meteorologické služby.

Pokud tyto návrhy projdou dolní komorou, očekává se, že je Senát pod kontrolou demokratů odmítne. Tento týden tak již učinil v případě republikánských snah o uvolnění prostředků pro hlavní město Washington, na platby válečným veteránům a znovuotevření národních parků.

Barack Obama zrušil kvůli nouzovému režimu vlády týdenní cestu do jihovýchodní Asie, informoval dnes Bílý dům. Na návštěvě několika asijských zemí měl Obama pobývat od 6. do 12. října a chystal se zde podepsat významnou dohodu o volném obchodu tichomořských zemí. V Indonésii se měl zúčastnit summitu Rady pro hospodářskou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC), kde se měl mezi jinými sejít s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem a japonským premiérem Šinzó Abem. Po Indonésii měl na programu návštěvu Bruneje, kde je summit Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN).

(Zdroj: Bloomberg, Reuters, čtk, CNBC)


Čtěte více:

Obama z Bílého domu vyzval k znovuotevření vládních úřadů, jakékoli změny ve zdravotní reformě odmítá
01.10.2013 20:31
Americký prezident Barack Obama dnes při svém projevu z Bílého domu dů...
Jak si vsadit na pokračující platební neschopnost USA? Experti radí vyhnout se akciím
02.10.2013 11:38
Ve Spojených státech pokračuje ping pong mezi republikány a demokraty,...
Obama republikánům neustoupil, platební neschopnost USA trvá
03.10.2013 8:07
S prázdnýma rukama odešli ve středu vedoucí představitelé amerického K...
Americký pat: Obama varuje Wall Street, Buffett hovoří o vrcholu hlouposti, Rogers nabádá k opatrnosti
03.10.2013 20:08
Americké akcie nabraly výrazné ztráty poté, co prezident Barack Obama ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university