Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americký pat: Obama varuje Wall Street, Buffett hovoří o vrcholu hlouposti, Rogers nabádá k opatrnosti

Americký pat: Obama varuje Wall Street, Buffett hovoří o vrcholu hlouposti, Rogers nabádá k opatrnosti

03.10.2013 20:08, aktualizováno: 3.10. 22:30
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Americké akcie nabraly výrazné ztráty poté, co prezident Barack Obama varoval Wall Street, že tentokrát jednání o vládních financích mezi Demokraty a Republikány nejsou „tradiční“ půtkou, ale začínají znamenat vážné ekonomické problémy s dopadem na ekonomiku, rozhodování Fedu, dluhopisy i akciové trhy. Za „idiotský“ a hazardérský označil vývoj ve Washingtonu věhlasný investor Warren Buffett, za nepochopitelný exšéf ECB Trichet, za komplikující vícero zástupců Fedu.

V americkém Kongresu narůstá riziko vleklého patu. Strany v Kongresu ani vláda nejeví ochotu ke kompromisu ohledně uvolnění vládních financí. Tím zásadně roste riziko, že Kongres se v takové situaci nebude schopen dohodnout ani na mnohem důležitějším zvýšení dluhového stropu. Americké akciové indexy nabraly až 1,5% ztráty.

Ministerstvo financí vydalo prohlášení, podle kterého hrozí zamrznutí úvěrových trhů, propad amerického dolaru, raketový růst úrokovýchsazeb až rozpuk do další globální krize horší roku 2008 a recese těžší, než vývoj v letech 2007 až 2009. Obama pro CNBC kritizoval, že si tak zásadní věci, jako výdaje vlády a dluhový strop berou Republikáni jako rukojmí jen proto, aby blokovali jeho zdravotní reformu. Akciové trhy snížily ztráty poté, co v reakci na stanovisko MF republikánský lídr v Kongresu John Boehner prohlásil, že cítí zodpovědnost za odvrácení bankrotu Spojených států. Situaci v Kongresu zjitřilo policejní vyšetřování střelby u Kapitolu - místa, kde se schází Kongres. Incident byl "stabilizován" a Kongres se vrátil k běžnému provozu, uvedla policie. Později policie potvrdila zranění policisty při pronásledování řidičky od Bílého domu, která byla u Kapitolu zastřelena. Wall Street zakončila se ztrátami kolem 1 %.

Ministerstvo financí už dříve uvedlo, že v rámci nynějšího dluhového stropu 16,7 bilionu dolarů si nebude moci půjčovat už 17. října. Pak bude hrozit, že Spojené státy neuhradí splatné závazky. Jednat o zvýšení dluhového stropu se ale zatím prakticky nezačalo, protože v Kongresu se teď vede spor o uvolnění financí pro vládu v novém fiskálním roce. Vláda má od 1. října kvůli tomu přísun peněz na běžný provoz zablokován a její služby jsou od té doby zčásti přerušené.

Ministerstvo ale ve skutečnosti může katastrofálnímu stavu platební neschopnosti zabránit tím, že bude ze svých běžných příjmů hradit splatné závazky věřitelům a odloží jiné platby, například sociální dávky nebo zdravotní výdaje. To ale vláda Baracka Obamy nehodlá. Jeden z činitelů ministerstva financí dnes novinářům řekl, že upřednostňovat platby věřitelům před jinými by nefungovalo a vláda takový přístup "zcela odmítá".

Někteří republikáni v Kongresu už právě takové upřednostňování ve světle katastrofických předpovědí navrhují. Analytici podle agentury Reuters vesměs věří, že ministerstvo se bude o takové upřednostňování alespoň snažit, dokud nenarazí na politicky citlivé bariéry, například kdyby muselo odložit platby penzí. „Svolejme hlasování, ukončeme tuto frašku,“ apeloval Obama na Kongres.

„Pokud republikáni neobjeví jiný nástroj, budou jako hrozbu k prosazení svých cílů používat splácení závazků vlády. To ale nemůže fungovat dlouhodobě,“ uvedl investor Warren Buffett. „Veřejnost se obrátí proti nim,“ varoval Buffett. Dodal, že očekává, že Washington dojde „až na samou hranu nejvyšší možné míry hlouposti, ale nepřekročí ji“. „Tito lidé umožní vzít svou matku jako rukojmí, ale nedovolí, aby jí bylo ublíženo,“ glosoval situaci Paulson, bývalý šéf Goldman Sachs. Proti Republikánům se vyjádřil i nynější šéf Goldman Sachs Lloyd Blankfein. "Existuje precedent pro uzavření úřadů, ale naprosto neexistuje precendent pro selhání splátek dluhu. Politické spory a vyjednávání nesmí ohrozit splácení dluhových závazků," uvedl Blankfein.

Připomeňme, že Buffett sehrál ve finanční krizi roku 2008 klíčovou roli tím, že zajistil Goldman Sachs injekcí 5 miliard dolarů skrze preferenční akcie. Investice do akcií investiční banky je nyní pro Buffettovu Berkshire velmi výnosnou. O tři roky později GS vykoupila tyto akcie zpět.

I ve světle dnešních událostí a hrozby zamrznutí úvěrových trhů při dlouhodobějším patu Buffett předpovídá, že teprve budoucnost docení program TARP. „Víra vytváří svou vlastní realitu. Pokud věříte v nestabilní banky, nestabilní jsou. Žádná z nich nedokáže vyplatit všechny závazky naráz,“ uvedl investor s tím, že TARP přišel ve správnou a kritickou chvíli.

Další z proslulých investorů Jim Rogers věnoval americkým i globálním investorům dvouslovný vzkaz: „Buďte opatrní“. Připomněl prostý fakt, že Spojené státy jsou celosvětově největším dlužníkem a uvedl svůj názor, že růst amerických trhů se neopírá o realitu. Rogers ale veškeré stimulační kroky centrálních bank odsuzuje. „Východiskem je, že v historii jsme ekonomický propad měli každé čtyři až šest let. Problémy přišly v letech 2001 až 2002, pak 2007 až 2009 hlubší a teď nás tedy na horizontu nejpozději tří let čekají problémy další a ještě mnohem hlubší, protože po celém světě roste zadlužení a to souběžně. Tentokrát je to poprvé v historii, kdy peníze chrlí všechny hlavní centrální banky světa,“ uvedl Rogers. Přes tento svůj výhled ale nedoporučuje investorům teď prodávat.

„Nenakupuji americké akcie, ale taky je neprodávám a nenastupuji do short pozic. Prostě sedím a sleduji. Obávám se totiž, že vývoj trhů se nafoukne do mnohem větší bubliny. Pokud se trh na horizontu šesti až osmi měsíců zdvojnásobí – což se už v minulosti stalo – pak začnu uvažovat o shortování,“ dodal Rogers.

Z amerického Fedu dnes přišla série vzkazů, podle kterých měnové autoritě nedostatek dat z ekonomiky komplikuje rozhodování o možném utažení QE. Kvůli uzavření státních úřadů zítra nevyjde sada klíčových dat z trhu práce.

„Jakékoli selhání v navýšení dluhového stropu USA je velkým nebezpečím. Fedu nevycházející makrodata komplikují pohled na ekonomiku a možnost odezvy,“ uvedl Williams z Fedu. K americké ekonomice jako takové dodal, že míra nezaměstnanosti klesá celkem uspokojivým tempem, zneklidňující je ale možný propad ve spotřebitelské a investorské důvěře. Lockhart z Fedu pak dodal, že nevylučuje, že říjnové jednání bude pro QE rozhodující. I on ale zopakoval, že nedostatek dat nepomáhá a Fed těžko rozhodne o omezení QE, dokud se nevyřeší spor o dluhový strop. Fisher z Fed v Dallasu se přidal s prohlášení, že ekonomická nejistota, přicházející z Washingtonu, upozaďuje dosavadní zlepšování ekonomiky. Oživování investic zhodnotil jako mimořádně slabé.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC)


Čtěte více:

Buffett: Fed je nejlepší hedgeový fond. Bernanke je jednička
20.09.2013 11:21
Americká centrální banka snese srovnání s hedgeovým fondem, jelikož je...
Obama z Bílého domu vyzval k znovuotevření vládních úřadů, jakékoli změny ve zdravotní reformě odmítá
01.10.2013 20:31
Americký prezident Barack Obama dnes při svém projevu z Bílého domu dů...
Jak si vsadit na pokračující platební neschopnost USA? Experti radí vyhnout se akciím
02.10.2013 11:38
Ve Spojených státech pokračuje ping pong mezi republikány a demokraty,...
Holubice z Fedu věští roky, než se zastaví nákupy dluhopisů
02.10.2013 21:18
Eric Rosenberg, šéf bostonského Fedu a člen bankovního výboru FOMC, kt...
Obama republikánům neustoupil, platební neschopnost USA trvá
03.10.2013 8:07
S prázdnýma rukama odešli ve středu vedoucí představitelé amerického K...
P. Mokoš - Může být fiskální krize v USA pro investory příležitostí, a co říká historie? (video)
03.10.2013 13:49
Americké vládní úřady a instituce zůstávají uzavřeny poté, co patová s...

Váš názor
  •  
    04.10.2013 8:08

    Souhlas. Socialisté rádi utrácejí cizí peníze. Bohužel veřejné mínění je jako obvykle podpoří.
    V.Marik
  • Strop
    03.10.2013 21:37

    Obamo, dluhový strop se jmenuje strop proto, aby se dluh více nezvyšoval nikoliv proto, aby se navyšoval. To ale socialista těžko pochopí.
    rac
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university