Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Referendum v OKD: Přes 90 % zúčastněných podpořilo stávku

Referendum v OKD: Přes 90 % zúčastněných podpořilo stávku

08.11.2013 14:12, aktualizováno: 8.11. 16:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Zaměstnanci těžební firmy OKD dali v referendu odborářům svolení, aby vyhlásili stávku. Hlasování se zúčastnilo přes 60 procent zaměstnanců, se stávkou souhlasilo více než 90 procent z nich. Za odboráře to dnes ČTK oznámil Miroslav Klika. Referendum se konalo, protože se odboráři nemohou shodnout se zaměstnavatelem na nové kolektivní smlouvě pro léta 2014 až 2018. Zaměstnanci tak odmítli návrh smlouvy, který jim předložilo vedení společnosti. Od 15. října v OKD platí stávková pohotovost. Akcie skupiny NWR, která OKD vlastní, po oznámení výsledku hlasování zaměstnanců prohloubily své dosavadní dnešní ztráty až k 5 procentům a posunuly denní minimum na 26,5 Kč.

Zatím není jisté, zda odboráři stávku skutečně vyhlásí. Rozhodovat o tom budou příští týden. "My v příštím týdnu budeme mít sérii jednání v rámci odborů. Už v pondělí se sejdou všecky odborové organizace působící v OKD a budeme jednat o dalším postupu," řekl ČTK předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík. Odboráři už podle něj ale nemohou o kolektivní smlouvě znovu vyjednávat, jediná možnost je, že s novým, vstřícnějším návrhem přijde zaměstnavatel. 

"My nemůžeme předkládat žádný návrh, my už nemůžeme vyjednávat, to by bylo zmařeno tohle úsilí a muselo by se znovu opakovat jednání před zprostředkovatelem a znovu podepisovat referendum," řekl Pytlík. 

Také mluvčí OKD Marek Síbrt uvedl, že výsledky referenda nutně neznamenají, že bude stávka. "Stále věříme, že se nám podaří při dalším jednání dosáhnout dohody i bez tohoto krajního prostředku. Určitě jsme připraveni bavit se o struktuře našeho návrhu," uvedl Síbrt. 

Aby mohly odbory začít připravovat stávku, musela v referendu hlasovat alespoň polovina z více než 12.000 zaměstnanců a minimálně dvě třetiny z hlasujících se vyslovit pro. "Přes 60 procent lidí přišlo hlasovat a přes 90 procent se vyslovilo pro stávku, jsou to vysoká čísla. To signalizuje, že situace je velmi vážná, že jsou lidé opravdu ochotni bojovat. My to musíme plně respektovat a musíme tomu přikládat obrovský důraz," řekl Pytlík. 

Firma vnímá výsledky referenda spíše jako vyjádření celkové frustrace zaměstnanců ze současné situace než jako vyjádření se ke konkrétnímu návrhu. "Rozumíme lidem, že se jim nelíbí opatření, která přijímáme. Ale pokud chceme zajistit další existenci OKD, nic jiného nám nezbývá. Neděláme to proto, abychom měli větší zisky, ale abychom přežili při současné extrémní situaci na trhu," uvedl mluvčí OKD. 

Horníci se v minulosti zapojovali do celostátních odborářských protestů, ale jinak v celém OKD zatím nikdy stávka nebyla. Pokud tam horníci stávkovali, šlo vždy jen o jednotlivé doly. Horníci stávkovali například na protest proti záměru slučování šachet nebo kvůli neřešení mzdových požadavků. Naposledy se tak stalo 1. prosince 2003 na Dole Paskov na Frýdecko-Místecku, kde několik stovek horníků z ranní směny 20 minut protestovalo proti postupu vlády, která zrušila vyhlášku o hornických výhodách z roku 1991. Horníci chtěli původně práci přerušit na jednu hodinu, kvůli údajným výhrůžkám ze strany zaměstnavatele ji ale zkrátili na přibližně dvacetiminutový mítink. Horníci Dolu Paskov hodinu výstražně stávkovali rovněž v roce 1996, kdy 1. prosince vyjádřili nesouhlas s předpokládaným útlumem těžby ve své šachtě.

Generální ředitel OKD a výkonný ředitel NWR Jan Fabián včera v online rozhovoru na Patria.cz dopady stávky nechtěl předjímat. Podle Fabiána by klíčové byly parametry, jak by stávka probíhala, nejen její délka, ale především způsob provedení. Stávka by však v důsledku nákladů prý byla nakonec rizikem i pro samotné horníky. "Jakákoliv rozsáhlejší stávka znamená pro průmyslovou firmu vždy velké náklady a v případě dolů to platí dvojnásob. Tyto náklady bychom opět museli něčím pokrýt, což by tlak na další škrty jen zvýšilo," řekl Fabián.

Horníkům nejvíce vadí, že zaměstnavatel navrhuje v nové kolektivní smlouvě na dalších pět let zrušit příplatky na dovolenou a Vánoce, takzvané 13. a 14. platy. To byl i jeden z hlavních důvodů, proč demonstrovali v ostravských ulicích. OKD místo zmíněných příplatků navrhuje zaměstnancům podíl na zisku a nárůst mezd až o čtyři procenta, ale jen v případě splnění plánu v těžbě a bezpečnosti práce. Podle odborářů by se ale i tak zaměstnancům výrazně snížily příjmy.

"Celkově by průměrné příjmy klesly ze současných zhruba 35.000 zhruba o šest procent s garancí na rychlý růst při návratu k ziskovosti," uvedl dnes mluvčí OKD Marek Síbrt.

Poslední návrh kolektivní smlouvy je podle Fabiána již na hraně možného pro management OKD. "Personální náklady nám tvoří 50 procent všech, a když je nesnížíme, nemůžeme ve světové konkurenci obstát. Nemůžeme zachovat všechny výhody, které jsme horníkům postupně poskytli v časech rekordně vysokých cen uhlí, jako jsou 13. a 14. platy," uvedl včera šéf OKD na Patria.cz.

 
(Zdroj: ČT, čtk, Bloomberg, Reuters)


Čtěte více:

OKD odmítlo návrh kolektivní smlouvy od zprostředkovatele a nabízí vlastní, odbory zvažují stávku
31.10.2013 12:46
Vedení těžební společnosti OKD odmítlo návrh kolektivní smlouvy na dal...
NWR -  EBITDA z pokračujících operací jen těsně v záporu (komentář za 3Q)
06.11.2013 10:25
Společnost NWR (26,25 CZK, 1,74%) právě zveřejnila svá čísla za 3Q13. ...
V OKD skončilo referendum o stávce, výsledky budou zítra
07.11.2013 15:29
V šachtách těžební společnosti OKD dnes skončilo čtyřdenní hlasování o...
Fabián (šéf OKD a NWR) na Patria.cz: O bankrotu nepřemýšlím. Děláme vše pro přežití a konkurenceschopnost
07.11.2013 19:12
„Doba, kterou v současnosti těžařský průmysl prochází, je mimořádná a...

Váš názor
  •  
    08.11.2013 15:30

    přibude více polských a ukrajinských horníků ... já ty strany nechápu , každý má omezený pohled z té své a jinak nic navíc nechtějí udělat . Nerozumím vedení takovéhoto velkého podniku a tolik lidí .Ale já to beru za vydírání . V mé práci by ten zaměstnanec šel na hodinu ... každý je nahraditelný a věřím že horníci také tak .
    Garp
    •  
      08.11.2013 15:56

      Odbory jsou z velké části přežitek kapitalismu 19. století a až na vyjímky bych je zakázal. Ale u velkých firem, které mají dominantní postavení na lokálním trhu práce (kam OKD patří) uznvám že nějaké opodstatnění mají. Prostě s monopolem může účinně a efektivně vyjednávat jen monopol na druhé straně.
      ..
  •  
    08.11.2013 15:21

    Dělají za platy,které významně převyšují průměr v ČR,navíc jejich rok má 14 měsíců. Směšné.
    nick
    •  
      08.11.2013 16:03

      Odbory měly svůj význam při neexistenci zákoníku práce,ne v dnešní době. Je to svobodná volba každého jednoho člověka,zda bude ,či nebude pracovat. Pokud se horníkům práce nelíbí,ať uvolní místa ukrajincům,nebo polákům.
      nick
  • Stavka
    08.11.2013 14:45

    Tak teda se rad poucim. Jak to je u stavky s platem? Jaka je oznamovaci povinnost u stavky? atd. Dik
    sazkar
    • Re: Stavka
      08.11.2013 15:26

      Vím jen, že když stávkuješ, nic nebereš. Ale jaké jsou formality, netuším.
      Berounskej
    • Re: Stavka
      08.11.2013 15:26

      stávkují, nepracují, nedostávají mzdu podporu ve stávce vyplácí odbory.
      okd
      •  
        08.11.2013 15:52

        Diky moc, jsem si to prave myslel, ze se to plati z odboroveho fondu. Rad bych i dalsi formality. Se clovek necemu priuci :)
        sazkar
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university