Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
OKD odmítlo návrh kolektivní smlouvy od zprostředkovatele a nabízí vlastní, odbory zvažují stávku

OKD odmítlo návrh kolektivní smlouvy od zprostředkovatele a nabízí vlastní, odbory zvažují stávku

31.10.2013 12:46, aktualizováno: 31.10. 14:40
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Vedení těžební společnosti OKD odmítlo návrh kolektivní smlouvy na dalších pět let, který podal zprostředkovatel, a místo toho předložilo svůj vlastní návrh. ČTK to dnes řekl mluvčí OKD Marek Síbrt. Horníci budou příští týden hlasovat o návrhu zaměstnavatele a také o tom, zda jsou ochotni jít do stávky, řekl ČTK odborový předák Jaromír Pytlík. 

Stejně jako návrh zprostředkovatele počítá i nový návrh firmy se zrušením takzvaných 13. a 14. platů, tedy příplatků na dovolenou a Vánoce. Místo nich by byl podíl na zisku. Zprostředkovatel ale navrhoval také zvýšení mezd o tři procenta. OKD sice navrhuje zvýšení mezd až o čtyři procenta, ale na rozdíl od návrhu zprostředkovatele podmíněné plněním plánu v těžbě a bezpečnosti práce.

Mluvčí OKD uvedl, že návrh zaměstnavatele počítá se zachováním výše tarifní složky mzdy a zároveň zaměstnancům nabízí až čtyři procenta navíc za plnění plánu v oblasti objemu těžby a bezpečnosti práce. "Třináctý a čtrnáctý plat (přídavek na dovolenou a Vánoce) bude nahrazen podílem zaměstnanců na hospodářském výsledku společnosti," uvedl Síbrt. Aby zaměstnanci dolů dosáhli na stejnou průměrnou mzdu v příštím roce jako v letošním, musela by firma vykázat čistý zisk 900 milionů korun. Pokud si doly povedou lépe, mohou být bonusy i vyšší, naopak v případě ztrátového hospodaření si pohorší i zaměstnanci.

V návrhu je dále například snížení odstupného z organizačních důvodů z maximálního trojnásobku na dvojnásobek, snížení odstupného v sociálním programu z maximálního pětinásobku na čtyřnásobek a zrušení odchodného při odchodu do důchodu. 

Generální ředitel OKD Ján Fabián uvedl v letáku, který dnes firma rozdává zaměstnancům, že návrh je v kontextu situace na trhu vstřícný. "Situace na světovém trhu s uhlím je nejhorší za několik desítek let. Mimořádně tvrdě dopadla i na OKD. Je nezbytně nutné na ni reagovat, abychom ji ustáli a přežili," uvedl Fabián.

Možnost stávky zůstává ve hře
 
Právě zrušení 13. a 14. platů ale odborářům v minulosti nejvíce vadilo. Vedlo by to podle nich k výraznému snížení příjmů zaměstnanců. Byl to také jeden z hlavních důvodů, kvůli nimž horníci v září demonstrovali v ostravských ulicích.

Pytlík dnes řekl, že jednání před zprostředkovatelem skončilo neúspěchem. Od pondělí 4. listopadu se tak zaměstnanci OKD začnou v referendu vyjadřovat k novému návrhu zaměstnavatele. "Pokud s tím nebudou souhlasit, podepíšou v souladu se zákonem o kolektivním vyjednávání souhlas se stávkou ve sporu o uzavření kolektivní smlouvy," řekl odborový předák. Pokud by se horníci v referendu vyjádřili pro stávku, ještě by to podle Pytlíka neznamenalo automaticky, že by se opravdu stávkovalo. "Neznamená to hned stávku, ale že zaměstnanci s tím nejsou spokojeni a jsou ochotni do stávky jít. To může být prostor pro další vyjednávání. Ale taky pro stávku," řekl Pytlík. 

Výsledky všeobecného hlasování mezi zaměstnanci OKD by měly být známy 8. listopadu. O termínu a rozsahu případné stávky by se rozhodovalo až na základě dalšího jednání. Ke schválení stávky by se musela hlasovat nejméně polovina všech zaměstnanců, z nichž dvě třetiny by musely návrh podpořit. 

Co se dělo dosud

Odbory a vedení těžební firmy OKD začaly s jednáním o kolektivní smlouvě v OKD na roky 2013 až 2015 již na jaře a v dubnu byla již téměř připravena k podepsání. Pak však mateřská společnost NWR (27,5 CZK, -0,18%) oznámila, že kvůli špatným hospodářským výsledkům firmy a situaci na trhu s uhlím musí udělat úsporná opatření za 100 milionů eur a navrhla například i plošné snížení mezd o desetinu. Odboráři se postavili proti a nakonec s vedením OKD podepsali jen úmluvu ohledně mzdových přídavků na letošní rok a o "velké" kolektivní smlouvě od té doby (i s pomocí mediace) jednají dál. Její platnost byla prodloužena ze tří na pět let, má platit pro roky 2014 až 2018. Od 15. října jsou kvůli nejistotě ohledně kolektivní smlouvy horníci ve stávkové pohotovosti.

Kvůli vyjednávání o kolektivní smlouvě byla v OKD vyhrocená situace a stávková pohotovost i loni. Tehdy se odboráři nemohli s vedením firmy shodnout na tom, o kolik porostou mzdy, a v únoru vstoupili do stávkové pohotovosti. Chtěli dokonce vyhlásit stávku, avšak nemohli, protože k referendu o ní přišlo jen 47 procent lidí, přičemž k vyhlášení stávky je nutná alespoň padesátiprocentní účast. Pro stávku se přitom vyjádřilo přes 90 procent hlasujících. Odboráři pak přijali návrh zprostředkovatele, podle kterého se zvedly mzdy o tři procenta.

Společnost OKD patří firmě NWR, kterou ze dvou třetin vlastní mezinárodní investiční skupina BXR. V té má zhruba poloviční podíl český podnikatel Zdeněk Bakala. Firma zaměstnává téměř 13.000 lidí a je největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji. Loni tam hrubá průměrná mzda činila 37.149 korun, pracovníci na šachtách si vydělali průměrně 35.283 korun měsíčně. V Moravskoslezském kraji činila loni průměrná mzda 23.577 korun. Mezi úspornými opatřeními, která OKD zavádí, je například propouštění administrativních pracovníků a pracovníků dodavatelských firem nebo chystané uzavření Dolu Paskov.

(Zdroj: ČTK, OKD, Reuters)


Čtěte více:

Odbory OKD: Kolektivní smlouva v nedohlednu, bojujeme o příplatky
29.05.2013 9:49
Odboráři a vedení těžební společnosti OKD se ani na posledním jednání ...
Šéf odborů OKD: Snižování platů je nepřijatelné. Prodej dolů může být první krok k zániku
10.07.2013 9:53
„Horníci se obávají, že snížení platů je jen první krok. A ten další b...
Šéf OKD: Paskov nikdo nechce. Jednáme o pomoci se státem. Rusnok: Nemůžeme OKD jen tak zachránit
30.08.2013 10:10
„Nelze čekat se založenýma rukama na to, že se ceny uhlí třeba ve čtvr...
NWR chce snížit personální náklady o 20 %. Horníci se chystají do ulic, vláda na jednání s Bakalou
05.09.2013 9:39
Proti plánům vedení OKD se chystá 17. září demonstrovat stovky horníků...
Odbory OKD odmítají provázání výdělků a výsledků. Chtějí setkání s ředitelem
11.09.2013 11:17
Odbory OKD bojující o novou kolektivní smlouvu do roku 2018 zamítli ná...
Proti plánům OKD v Ostravě demonstrovaly tisíce horníků. Policie musela zasahovat v bývalém sídle firmy
17.09.2013 16:23
Demonstrace za zachování pracovních míst a slušnou mzdu se v Ostravě z...
Kolektivní smlouva v OKD stále v řešení. Zprostředkovatel předal odborům a vedení firmy nový návrh
14.10.2013 17:04
Zprostředkovatel dnes předložil odborářům a vedení těžební firmy OKD n...
Odboráři v OKD hrozí stávkou. Důvodem dlouhá absence kolektivní smlouvy
15.10.2013 10:59
Odboráři dnes v těžební firmě OKD patřící NWR (28,7 CZK, 3,24%) vyhlás...

Váš názor
  • Odbory jsou k ničemu
    31.10.2013 15:40

    Podle mě vedení zvolilo špatnou vyjednávací strategii. Pokud odbory odmítly snížení platů o 10 procent, měla firma nabídnout 15. Pokud by ani tento návrh neakceptovali, tak snížím o 20 :-) Potom bych začal propouštět a řešením je, jak zde již někdo poznamenal, levnější horník z Polska. Českého horníka je za 35 tisíc měsíčně pro takovou práci škoda 8-) Ten si jistě najde lépe placené zaměstnání jinde :-)
    LB
  •  
    31.10.2013 13:59

    ty blbe nemaš o šachte ani paru 1/3 platu bych dal tebe co sediš nekde v p.... bakala ma přibližne11miliard na učtu aty ko.... neviš co je riskovat život každy den v robote. chtel bych te tam na 1. den
    pepejosef
    • Resenim je polsky hornik
      31.10.2013 15:25

      Bohuzel. Dopadne to tak, ze vyhodi cechov bez soc. programu a z polska se nahrne polsky hornik a budou kopat za 50 procent ceny. To si doufam uvedomuji.
      sazkar
      • Re: Resenim je polsky hornik
        31.10.2013 15:28

        Jsou zvyklí, nediv se jim... Mentalita české pracovní síly je v totální prdeli a ti, kteří se s tím chtějí vyrovnat, nemohou, páč jim to stav domácí ekonomiky prostě nedovolí. Podle mne to jednoznačně zavinili politici.
        Jesse
        •  
          31.10.2013 15:43

          Ale znam priklady z moravy, ze tam fabrika zustala a lidi proste na cut mzdy pristoupili. Cena prace proste klesa a to i v Praze. V ostrave to jeste asi faxem nedoslo, ze proste probiha pokles mzdy a cena hornika proste od roku 2011 poklesla o 40 procent. Bohuzel to tak je:(. Je je pravda, ze zato muze i praha (fotovoltaiky, priplatek za OZE atd).
          sazkar
          •  
            31.10.2013 16:21

            ano, tento FVE zločin má na poklesu ceny práce největší vliv. Neuvěřitelné, jak se té eko-mafii podařilo zlikvidovat podstatnou část ekonomiky. A politici stále mlčí.
            Jesse
            •  
              31.10.2013 16:29

              nemlci...uz rekli ze byli na hrade
              OPTIMISTA
    •  
      31.10.2013 15:05

      tohle je silne zavadejici tema . Napr. i ridic autobusu ma odpovednost denne za stovky osob , kvuli tomu mu mam davat nadstandartni plat ? plat ridi nabidka,poptavka nic jineho . A predstav si, ze dobrovolne beru tento rok min. mzdu a posledni roky jsem na polovicce prijmu ,jen abych udrzel firmu a praci lidi v ni . To same ocekavam od jakehokoliv zamestance . Navic odbory jsou v trznim prostredi zlo. Uznavam ze hornicina je tvrda prace ,ale to nic nerika o tom jaky maji mit prijem ... o tom to totiz neni
      Garp
  •  
    31.10.2013 13:23

    se fakt musím smát . Firma na pokraji finanční stability ,výnos klesají a zaměstnanci brebertí . Prostě bych jim dal 1/3 platu dolů a komu se to nelíbí může odejít . Bože tyhle odbory a kolektivní smlouvy je zlo v podnikání !
    Garp
Aktuální komentáře
24.04.2024
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m