Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fabián (šéf OKD a NWR) na Patria.cz: O bankrotu nepřemýšlím. Děláme vše pro přežití a konkurenceschopnost

Fabián (šéf OKD a NWR) na Patria.cz: O bankrotu nepřemýšlím. Děláme vše pro přežití a konkurenceschopnost

07.11.2013 19:12

„Doba, kterou v současnosti těžařský průmysl prochází, je mimořádná a některé odhady říkají, že ji nepřežije možná až čtvrtina společností na světě. My děláme vše proto, abychom mezi ně nepatřili,“ prohlásil dnes Ján Fabián, generální ředitel OKD a výkonný ředitel NWR, v online rozhovoru na serveru Patria.cz. Trh s uhlím se podle něho nyní již stabilizuje, ale je třeba adaptovat podnikání NWR na novou realitu. Že by kurz nastolený novou dlouhodobou strategií společnosti mohl skončit špatně, to Fabián nepřipouští.

„O bankrotu nepřemýšlím. Děláme vše nutné k tomu, abychom současnou situaci přežili a zůstali konkurenceschopnou firmou i do budoucna,“ řekl dnes Ján Fabián v jedné z odpovědí na dotazy v online rozhovoru na Patria.cz. Pro dokreslení nehostinnosti současného tržního prostředí pro těžaře uvedl, že například v USA letos bylo uzavřeno již více než 150 dolů a mnoho uhelných firem po celém světě požádalo o ochranu před věřiteli (například i UK Coal ve Velké Británii). Z regionu potom šéf OKD zmínil, že největší černouhelná společnosti v Evropě, polská Kompania Weglowa, nyní prochází zásadní restrukturalizací svého byznysu, která jí má zajistit přežití.

Společnost NWR vykázala za třetí kvartál čistou ztrátu 122,3 milionu eur, po očištění o záporné přecenění OKK byl potom výsledek -48,5 mil. EUR, zatímco trh očekával ztrátu 61,9 mil. EUR. Meziroční propad tržeb o 31 % na 200,6 mil. EUR byl zhruba v souladu s odhady. Společnost mírně snížila svůj cíl pro těžbu uhlí v letošním roce. Potvrdila plnění dříve oznámeného plánu na úspory nákladů v objemu 100 milionů eur za letošní rok, když doposud dosáhla 85 mil. EUR. Finanční ředitel NWR Marek Jelínek se následně nechal slyšet, že společnost by při současných cenách uhlí měla již příští rok dosáhnout pozitivního cash flow a vyjádřil víru v brzké dojednání prodloužení stávajících úvěrových smluv s věřiteli.

Jednání o mzdách už dospělo na hranu, zavření Paskova jedinou cestou

Jedním z významných bodů v květnu oznámeného úsporného plánu NWR pro letošní rok bylo i snížení personálních nákladů OKD. Jednání s odbory však ještě do zdárného konce nedospěla a po sérii neúspěšných návrhů nové kolektivní smlouvy pro roky 2014 až 2018 odbory aktuálně hrozí tím, že by horníci mohli dokonce vstoupit do stávky.

„Personální náklady nám tvoří 50 procent všech, a když je nesnížíme, nemůžeme ve světové konkurenci obstát. Nemůžeme zachovat všechny výhody, které jsme horníkům postupně poskytli v časech rekordně vysokých cen uhlí, jako jsou 13. a 14. platy,“ řekl Fabián k současné pozici managementu s tím, že ústupků již proběhlo dost a poslední návrh se již pohybuje „na hraně maxima toho, co můžeme zaměstnancům nabídnout“.

Potřeba úspor a racionalizace těžebních provozů dovedla nedávno NWR také k nelehkému rozhodnutí o budoucím uzavření prodělečného Dolu Paskov. „Oznámili jsme, že těžba poběží do konce roku 2014, poté důl přejde do útlumu, protože nemůžeme dlouhodobě provozovat vysoce ztrátový důl, který zůstane vzhledem k vysokým nákladům na těžbu nekonkurenceschopný pravděpodobně i do budoucna,“ zopakoval dnes Fabián.

Dostal se ale i k hlubším argumentům, které stojí v pozadí diskutovaného záměru OKD trvale důl uzavřít. „Je nutné si uvědomit dvě věci. Samotný provoz Paskova nám při současných cenách generuje roční ztrátu až 1,5 miliardy korun. Konzervace dolu by stála jen za jeden rok zhruba 300-350 miliónů,“ řekl na jedné straně pomyslných vah. Na druhou stranu vah potom dal fakt, že případný útlum dolu by měl NWR stát okolo 1,2 miliardy korun. „Ta částka zhruba odpovídá, i když se může mírně měnit. To budeme přesně vědět, až připravíme komplexní plán likvidace dolu. Menší část z toho představují náklady na vlastní likvidaci, větší část náklady na sociální program,“ upřesnil Fabián dnes na Patria.cz a ujistil, že NWR pokryje navrhovaný útlum těžby v Dole Paskov na konci příštího roku z vlastních zdrojů. Vedení OKD a NWR nicméně v souvislosti se situací v Moravskoslezském kraji pravidelně jedná s příslušnými politiky a hledá další možná východiska.

Uhlí se stabilizuje, ale na návrat před krizi čekat nelze

Fabián se nechal slyšet, že obrat ve vývoji cen koksovatelného uhlí ve světě i v našem regionu v poslední době považuje spíš za „odraz ode dna a stabilizaci cen“, než za celkovou změnu trendu. „Pochopitelně věříme, že ceny dále porostou, ale asi nemůžeme v nejbližším období čekat, že by se vrátily na úroveň, kdy jsme koksovatelné uhlí v průměru prodávali za 200 euro za tunu. Spíš si prostě budeme muset zvyknout na jinou dlouhodobou realitu na trhu a jí přizpůsobit náš byznys,“ řekl dnes Fabián s tím, že tímto směrem vyvíjí firma nyní velké úsilí.

Ceny koksovatelného uhlí v celosvětovém měřítku stlačila níže slabší poptávka ocelářského sektoru, který platí za hlavního odběratele této komodity. „Obecně se evropští hutníci perou s poklesem poptávky, která je způsobena celkovou hospodářskou situací kontinentu a poklesem především ve stavebnictví,“ vysvětlil šéf OKD. Po útlumu první vlny krize podle něho oceláři očekávali, že se situace vrátí na předkrizovou úroveň v letošním, nebo příštím roce. „Teď už je všem jasné, že k tomu nedojde a musí se stejně jako my přizpůsobit nové realitě na trzích, aby přežili,“ dodal.

Aktuální informace velkých ocelářů v Evropě nicméně naznačují mírné oživení jejich byznysu již v roce 2014. Šéf ArcelorMittalu Lakshmi Mittal dnes kupříkladu vyjádřil „opatrný optimismus“ na příští rok. „To je pro nás příznivá zpráva,“ prohlásil za OKD a NWR Ján Fabián v dnešním rozhovoru. Hutnictví v Evropě dle jeho názoru již směřuje a bude dále směřovat k výrobě produktů s vyšší přidanou hodnotou a začalo se více zaměřovat na export mimo Evropu - západním i východním směrem.

Celý online rozhovor s výkonným ředitelem NWR a šéfem OKD Jánem Fabiánem na Patria.cz čtěte ZDE


Čtěte více:

Šéf OKD: Byznys je o vytrvalosti a cykličnosti, tak vytrvejme
04.07.2013 13:14
Skupina NWR stojí před velkou výzvou, k jejímuž překonání již nebude s...
Rusnok: Vláda nebude sanovat OKD, ani kupovat důl Paskov. Za ty peníze se o dotčené horníky můžeme luxusně postarat
19.09.2013 7:55
Vláda nebude platit žádné dluhy soukromých vlastníků OKD. Rozhodně prý...
Konec ztrát z dolu Paskov vzali věřitelé jako dobrou zprávu. NWR (-9 %) ale bude potřebovat víc…
20.09.2013 15:44
Výnos dluhopisu NWR (29,45 CZK, -9,38%) splatného v roce 2021 spadnul ...
Fabián: OKD nebude těžit v dole Paskov po roce 2014 bez spolufinancování. OKK prodáme do konce roku (+komentář)
23.09.2013 7:59
OKD nebude pokračovat v těžbě uhlí v Dole Paskov po roce 2014, pokud b...
NWR ve 3Q s další ztrátou. Snižuje cíl těžby, ale úspory plní a jedná s věřiteli (+komentář)
06.11.2013 8:54
Těžební společnost NWR vykázala za třetí kvartál čistou ztrátu 122,3 m...
NWR -  EBITDA z pokračujících operací jen těsně v záporu (komentář za 3Q)
06.11.2013 10:25
Společnost NWR (26,25 CZK, 1,74%) právě zveřejnila svá čísla za 3Q13. ...
ArcelorMittal (+4 %) hlásí nárůst zisku. Trh oceli má prý nejhorší za sebou
07.11.2013 9:55
Akcie ArcelorMittal zahájily dnešní obchodování růstem o více než 4 % ...
Těžař uhlí Bogdanka potěšil výsledky za 3Q. Slabší celoroční těžba ale vrhá stín na 4Q
07.11.2013 11:54
Polská uhelná dvojka, společnost Lubelski Wegiel Bogdanka, dnes předst...
V OKD skončilo referendum o stávce, výsledky budou zítra
07.11.2013 15:29
V šachtách těžební společnosti OKD dnes skončilo čtyřdenní hlasování o...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení