Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
V OKD se bude opakovaně stávkovat, poprvé 19. listopadu. NWR nezdává jednání

V OKD se bude opakovaně stávkovat, poprvé 19. listopadu. NWR nezdává jednání

11.11.2013 12:09, aktualizováno: 11.11. 17:55
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Zaměstnanci těžební firmy OKD budou v úterý 19. listopadu kvůli neshodám na kolektivní smlouvě čtyři hodiny stávkovat. Následovat bude 29. listopadu celodenní a od 4. do 6. prosince třídenní stávka. Zvrátit to může jedině vstřícný návrh zaměstnavatele. ČTK to dnes po jednání odborových organizací řekl předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík. Šéf OKD a výkonný ředitel NWR Ján Fabián ale odpoledne uvedl, že společnost hodlá hrozbu stávky odvrátit dalšími jednáními v následujícím týdnu.

Zaměstnanci firmy dali v referendu minulý týden odborářům mandát k vyhlášení stávky. Hlasování se zúčastnilo přes 60 procent zaměstnanců, se stávkou souhlasilo více než 90 procent z nich. Referendum se konalo, protože se odboráři nemohou shodnout se zaměstnavatelem na nové kolektivní smlouvě pro léta 2014 až 2018. Zaměstnanci tak odmítli návrh smlouvy, který jim předložilo vedení společnosti. Od 15. října v OKD platí stávková pohotovost.

Současná kolektivní smlouva má platnost do konce letošního roku. S tím souvisí i termíny ohlášených stávek. "Děláme to tak, abychom novou smlouvu do konce roku stihli," řekl Pytlík. 

Vyjednávání o kolektivní smlouvě zkomplikovala úsporná opatření, která letos začala firma dělat kvůli špatným hospodářským výsledkům a situaci na trhu. Zkrachovala i vyjednávání před zprostředkovatelem, jelikož vedení firmy jeho návrh odmítlo. Místo toho předložilo odborářům vlastní návrh smlouvy. Odborářům se nelíbil a zaměstnanci ho minulý týden v referendu odmítli. Přes 90 procent zaměstnanců, kteří se hlasování zúčastnili, dalo najevo, že raději půjdou do stávky. 

Firma chtěla v nové kolektivní smlouvě mimo jiné zrušit příplatky na dovolenou a Vánoce, takzvané 13. a 14. platy. Nabízela zaměstnancům podíl na zisku a zvýšení mezd až o čtyři procenta, jenže podmíněné plněním plánu v těžbě a bezpečnosti práce. Podle odborářů i firmy by zaměstnancům poklesly příjmy zhruba o šest procent. 

"Rozumíme lidem, že se jim nelíbí opatření, která přijímáme. Ale pokud chceme zajistit další existenci OKD, nic jiného nám nezbývá. Neděláme to proto, abychom měli větší zisky, ale abychom přežili při současné extrémní situaci na trhu," uvedl už dříve mluvčí OKD Marek Síbrt. 

Síbrt dále dnes ve vyjádření zaslaném Patria.cz uvedl, že OKD se nachází v době největší krize těžařského průmyslu za posledních několik desítek let, kdy celá firma bojuje o přežití. Přesto vedení podle něho nabídlo odborům vstřícný návrh, který počítá se zachováním průměrných mezd horníků v dole na podstatně vyšší úrovni než 30 tisíc korun a velké většiny benefitů. "Jestliže i přesto považují odbory za adekvátní ohrozit existenci firmy stávkami, pak by si měly uvědomit svou míru odpovědnosti za budoucnost OKD. Jsme připraveni k dalším jednáním a modifikaci struktury našeho návrhu. Nadále věříme v dohodu, která je klíčová jak pro zaměstnance, tak pro další fungování OKD," uvedl mluvčí OKD.

Generální ředitel OKD a výkonný ředitel NWR Jan Fabián ve čtvrtek v online rozhovoru na Patria.cz dopady stávky nechtěl předjímat. Podle Fabiána by klíčové byly parametry, jak by stávka probíhala, nejen její délka, ale především způsob provedení. Stávka by však v důsledku nákladů prý byla nakonec rizikem i pro samotné horníky. "Jakákoliv rozsáhlejší stávka znamená pro průmyslovou firmu vždy velké náklady a v případě dolů to platí dvojnásob. Tyto náklady bychom opět museli něčím pokrýt, což by tlak na další škrty jen zvýšilo," řekl Fabián.

"Management hodlá zabránit stávce díky jednáním, která budou tento týden pokračovat. Chceme vyřešit přetrvávající problémy k zajištění udržitelné budoucnosti společnosti," dodal dnes odpoledne Ján Fabián v regulatorním hlášení o chystané stávce. Zpráva dodává, že dle informací odborů by se stávky mělo zúčastnit 7 290 zaměstnanců, kteří se zúčastnili pátečního referenda a vyslovili se pro její konání.

Ministerstvo průmyslu a obchodu žádá po společnosti New World Resources (NWR), která OKD vlastní, aby dopracovala v říjnu předloženou studii řešení situace v podniku. Dopis ministerstvo NWR odeslalo v pátek. Podobu původního materiálu předloženého NWR kritizoval v Českém rozhlase Radiožurnálu premiér v demisi Jiří Rusnok. Podle mluvčí MPO Jany Dronské je pro případná rozhodnutí vlády nezbytné, aby byl materiál o požadované údaje doplněn co nejdříve, a to zejména podrobně doloženou ekonomickou prognózou ztrátovosti dolu Paskov v jednotlivých létech do roku 2018.

OKD má přes 12.000 zaměstnanců, je největším zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji. Loni tam hrubá průměrná mzda činila 37.149 korun, pracovníci na šachtách si vydělali průměrně 35.283 korun měsíčně. V Moravskoslezském kraji činila loni průměrná mzda 23.577 korun. 

Kvůli ekonomickým potížím už firma letos mimo jiné propustila 250 administrativních pracovníků a ruší stovky míst pro pracovníky dodavatelských firem. Do konce roku 2014 chce uzavřít ztrátový Důl Paskov. OKD patří firmě NWR, kterou ze dvou třetin vlastní mezinárodní investiční skupina BXR. V té má zhruba poloviční podíl český podnikatel Zdeněk Bakala.

 (Zdroj: ČTK, OKD, NWR)


Čtěte více:

NWR chce snížit personální náklady o 20 %. Horníci se chystají do ulic, vláda na jednání s Bakalou
05.09.2013 9:39
Proti plánům vedení OKD se chystá 17. září demonstrovat stovky horníků...
OKD odmítlo návrh kolektivní smlouvy od zprostředkovatele a nabízí vlastní, odbory zvažují stávku
31.10.2013 12:46
Vedení těžební společnosti OKD odmítlo návrh kolektivní smlouvy na dal...
NWR – EBITDA zřejmě stále v červeném, další úspory hotovosti ale důležitějšími (prognóza výsledků za 3Q13)
05.11.2013 16:03
NWR (25,4 CZK, -8,96%) oznámí své výsledky za 3Q13 zítra, tj. ve střed...
NWR ve 3Q s další ztrátou. Snižuje cíl těžby, ale úspory plní a jedná s věřiteli (+komentář)
06.11.2013 8:54
Těžební společnost NWR vykázala za třetí kvartál čistou ztrátu 122,3 m...
Fabián (šéf OKD a NWR) na Patria.cz: O bankrotu nepřemýšlím. Děláme vše pro přežití a konkurenceschopnost
07.11.2013 19:12
„Doba, kterou v současnosti těžařský průmysl prochází, je mimořádná a...
Referendum v OKD: Přes 90 % zúčastněných podpořilo stávku
08.11.2013 14:12
Zaměstnanci těžební firmy OKD dali v referendu odborářům svolení, aby ...
Rusnok: Studie řešení situace v OKD od NWR nás neuspokojila, možná i rozzlobila. Ministerstvo žádá o doplnění
11.11.2013 9:34
Ministerstvo průmyslu a obchodu žádá po společnosti New World Resource...

Váš názor
  •  
    11.11.2013 13:26

    Nevíte někdo, jaké jsou povinnosti zaměstnavatele? Musí například stále platit zaměstnancům mzdu atd.?
    vl
    •  
      11.11.2013 13:48

      Zvláštním druhem překážky v práci na straně zaměstnance je stávka a výluka, kterou však zákoník práce neupravuje. Právní úprava stávky a výluky včetně příslušejících náhrad je obsažena v zákoně č. 2/1991 Sb., o kolektivním vyjednávání, v platném znění.
      AMN
    •  
      11.11.2013 13:34

      Zaměstnavatel stávkujícím nic neplatí. Tedy nic možná úplně ne. Předpokládám, že musí platit náhradu mzdy za nemoc pro ty, co jsou nemocní a mají na náhradu nárok.
      ..
      • re re
        11.11.2013 15:33

        No a vo tom to je, pokud by prostávkovali celý prosinec, víš ci by OKD ušetřilo na mzdách, vyprodalo by ty haldy o kterých se zmiňoval Kodiak, a možná by byli i v černých číslech. ( vím blbost) ale odbory to nemůžou vyhrát.
        Tom55
        • Re: re re
          11.11.2013 15:51

          Je to dost o skladbě stávkujících. OKD potřebuje taky prodávat a expedovat a na to jsou potřeba taky lidi, samo se to neudělá. Já myslím, že management nakonec ustoupí můžou ztratit víc než nasraní horníci. Horník na podpoře bude brát půlku toho, co dnes, manažer několik málo procent nebo i promile.
          ..
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university